Arbuzowa Agua Fresca 

 

Mam dla was coś totalnie orzeźwiającego i chłodzącego
Szybko się robi (jak mamy gotowy lód) i jest pyszniutkie. Oczywiście arbuz i jego smak ma tu duże znaczenie (jak zawsze zresztą jakość produktu jest kluczowa). A jak trafił wam się taki bezsmakowy to dosypcie odrobinę ksylitolu więcej.
Przed zblendowaniem usuwam pestki, ale jak tam jakaś zostanie to też się tym specjalnie nie przejmuje

Arbuzowa Agua Fresca

(ok. 2 szklanki)

350g miąższu z arbuza
sok + skórka z 1 limonki
1 łyżeczka ksylitolu
garstka czerwonej bazyli ( jak zdrewniałe łodygi to odrzucam)
kruszony lód

Wszystkie składniki poza lodem blenduję na gładko.
Szklanki napełniam do połowy lodem. Dolewam zblendowanym arbuzem i rozkoszuję się tym cudownie orzeźwiającym smakiem

Dodaj komentarz

Blondie z ciecierzycy i mango

Blondie (kuzynka brownie) na bazie ciecierzycy z dodatkiem pysznego mango. Proste, szybkie, a bardzo dobre. Lekkie nie jest, trochę gliniaste i rozpływające się w ustach.

Read More »

Pieczona pomidorowa

Pieczona pomidorowa. Tomatina to hiszpańskie święto podczas którego wszyscy rzucają w siebie pomidorami. Ja na pewno nie mogłabym w tym uczestniczyć, dla mnie to zbyt

Read More »

Pasztet z bobu i ogórków

Świeże ogórki w paszteciku? Czemu nie po obróbce termicznej smak nie jest dominujący. Połączyłam je z młodziutkim bobem i świeżym majerankiem, który w tym wypadku

Read More »

Gryczotto botwinkowe w cukiniach

Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną. Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz sam

Read More »