Arbuzowa Agua Fresca 

 

Mam dla was coś totalnie orzeźwiającego i chłodzącego
Szybko się robi (jak mamy gotowy lód) i jest pyszniutkie. Oczywiście arbuz i jego smak ma tu duże znaczenie (jak zawsze zresztą jakość produktu jest kluczowa). A jak trafił wam się taki bezsmakowy to dosypcie odrobinę ksylitolu więcej.
Przed zblendowaniem usuwam pestki, ale jak tam jakaś zostanie to też się tym specjalnie nie przejmuje

Arbuzowa Agua Fresca

(ok. 2 szklanki)

350g miąższu z arbuza
sok + skórka z 1 limonki
1 łyżeczka ksylitolu
garstka czerwonej bazyli ( jak zdrewniałe łodygi to odrzucam)
kruszony lód

Wszystkie składniki poza lodem blenduję na gładko.
Szklanki napełniam do połowy lodem. Dolewam zblendowanym arbuzem i rozkoszuję się tym cudownie orzeźwiającym smakiem

Dodaj komentarz

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »

Duszona botwina z migdałami

  Nadszedł czas i na botwinkę. U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną.

Read More »

Świąteczne kokosowe tofurniczki

Małe tofurniczki z dodatkiem kokosowego „twarożku”, który jest zrobiony z odtłuszczonej mąki kokosowej. Taki twarożek nie miksuję już z resztą składników, dzięki czemu nadaje fajnej,

Read More »

Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić

Read More »