Arbuzowa Agua Fresca 

 

Mam dla was coś totalnie orzeźwiającego i chłodzącego
Szybko się robi (jak mamy gotowy lód) i jest pyszniutkie. Oczywiście arbuz i jego smak ma tu duże znaczenie (jak zawsze zresztą jakość produktu jest kluczowa). A jak trafił wam się taki bezsmakowy to dosypcie odrobinę ksylitolu więcej.
Przed zblendowaniem usuwam pestki, ale jak tam jakaś zostanie to też się tym specjalnie nie przejmuje

Arbuzowa Agua Fresca

(ok. 2 szklanki)

350g miąższu z arbuza
sok + skórka z 1 limonki
1 łyżeczka ksylitolu
garstka czerwonej bazyli ( jak zdrewniałe łodygi to odrzucam)
kruszony lód

Wszystkie składniki poza lodem blenduję na gładko.
Szklanki napełniam do połowy lodem. Dolewam zblendowanym arbuzem i rozkoszuję się tym cudownie orzeźwiającym smakiem

Dodaj komentarz

Proste kluseczki z fioletowych batatów

  Proste kluseczki z fioletowych batatów 200g upieczonego fioletowego batata  przecisnęłam przez praskę. Dodałam ok 50g mąki ryżowej, pół łyżki skrobi, sól, 1/3 łyżeczki suszonego

Read More »

Sałatka makaronowa z kiełkami

Sałatka z makaronem w typie Ramen, z dużą ilością różnych kiełków. Dorzuciłam też ukochane grzyby Shitake, zielony groszek i trochę alg. Sałatka zawiera w sobie

Read More »

Gryczotto botwinkowe w cukiniach

#gryczotto Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną. Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz

Read More »