Chlebek czekoladowy na cydrze

 

Lubicie Cydr?
Tak sam do picia jest dla mnie trochę za słodki. Chyba, że jest upał to wtedy taki mocno schłodzony fajnie orzeźwia. Ale w kuchni lubię go czasem wykorzystać i używać zamiast białego wina. Skończyło mi się mleko roślinne, a zachciało się szybkiego czekoladowego ciasta. Zastanawiałam się co by tu dolać. Myślałam nawet o wodzie gazowanej, ale w ręce wpadł mi właśnie cydr. Bąbelki fajnie spulchniły ciasto, a smak współgra z czarnym bzem który uśmiechał się do mnie zza okna

Chlebek czekoladowy na cydrze

Mała keksówka 16cm

1/2 szklanki mąki owsianej
1/4 szklanki + 1/2 łyżki skrobi (u mnie akurat z tapioki, ale może być dowolna)
1/4 szklanki kakao
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
3 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki sproszkowanych daktyli (można zastąpić cukrem kokos., ksylitolem)
1 duży baldach kwiatków czarnego bzu
spora szczypta soli
1/2 szklanki cydru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki oleju rzepakowego
ok 150g truskawek + kilka na wierzch

rozpuszczona czekolada do polania + kilka świeżych kwiatków bzu

Piekarnik nagrzewamy do 190′ góra-dół.
Kwiatki obrywamy pozbywając się jak największej ilości łodyżek. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sitko (1/2 łyżki skrobi zostawiamy do truskawek), dokładnie mieszamy, dodajemy kwiatki i ponownie mieszamy.
Truskawki kroimy w średniej wielkości kostkę/kawałki. Mieszamy z 1/2 łyżki skrobi. Owoce mieszamy z suchą mieszanką.
Wszystkie mokre mieszamy razem, dodajemy do suchych i krótko ale dokładnie mieszamy do połączenia. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem i pieczemy 40-45min do suchego patyczka.
Ciasto studzimy . Ozdabiamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy świeżymi kwiatkami.

Dodaj komentarz

Grzybowy krem z liśćmi kozieradki

  Jeżeli chociaż trochę lubisz spędzać czas w kuchni, na pewno czasem używasz nasion kozieradki. Nie dość, że bardzo zdrowa (m.in. pomaga przy trawieniu, cukrzycy, nadciśnieniu,

Read More »

Pieczeń z soczewicy

Pieczeń z brązowej soczewicy i warzyw. Z dodatkiem sosu na bazie jogurtu, tahini i miso, który świetnie uzupełnia dodatek słodko-kwaśnych podduszonych pomidorów. Bardzo fajna świąteczna

Read More »

Truskawkowy Shake z czekoladą

  Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego

Read More »