Coleslaw to chyba jedna z najbardziej popularnych surówek na świecie. Wydaje mi się, że w Polsce wypromowana przez KFC.
Spotykana w wielu wariantach, ale bazą jest chyba zawsze surowa kapusta i majonez, a reszta zależy od naszych fantazji.
Dzisiaj mam wersję z „majonezem” z awokado, a żeby jeszcze bardziej nadać sezonowości to dorzuciłam małosolnego ogórka. Myślę, że z kiszonym też by fajnie smakowała, ale bez dodatku żadnego ogórka jest równie pyszna
Coleslaw z Awo-Mayo
Majonez z awokado:
1 awokado (ok 120g – waga bez pestki)
50ml aquafaby
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy (Dijon lub innej ulubionej)
1 łyżeczka ksylitolu
1 ząbek czosnku
1/3-1/2 łyżeczki soli Kala Namak
Czosnek rozcieramy na pastę. Wszystkie składniki blendujemy stopniowo dodając aquafabę. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą, sokiem z cytryny.
1/2 średniej młodej kapusty
1/2 jabłka
1 mniejsza marchewka
1/2 cebuli
1 większy ogórek małosolny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki jasnego octu balsamicznego (opcjonalnie)
sól, pieprz
Kapustę szatkuję, dodaję sok z cytryny, ocet i większą szczyptę soli. Odrobinę ugniatam dłonią i odstawiam.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, marchew i jabłko kroję w drobne paseczki julienne lub ścieram na tarce. Ogórka kroję na ćwiartki i cienkie plasterki. Wszystko wrzucam do kapusty i mieszam. Dodaję majonez z awokado, ponownie mieszam i doprawiam wedle gustu solą i pieprzem.
Odstawiam chociaż na pół godzinki do przegryzienia.