Coleslaw z Awo-Mayo

 

Coleslaw to chyba jedna z najbardziej popularnych surówek na świecie. Wydaje mi się, że w Polsce wypromowana przez KFC.
Spotykana w wielu wariantach, ale bazą jest chyba zawsze surowa kapusta i majonez, a reszta zależy od naszych fantazji.
Dzisiaj mam wersję z „majonezem” z awokado, a żeby jeszcze bardziej nadać sezonowości to dorzuciłam małosolnego ogórka. Myślę, że z kiszonym też by fajnie smakowała, ale bez dodatku żadnego ogórka jest równie pyszna

Coleslaw z Awo-Mayo

Majonez z awokado:
1 awokado (ok 120g – waga bez pestki)
50ml aquafaby
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy (Dijon lub innej ulubionej)
1 łyżeczka ksylitolu
1 ząbek czosnku
1/3-1/2 łyżeczki soli Kala Namak

Czosnek rozcieramy na pastę. Wszystkie składniki blendujemy stopniowo dodając aquafabę. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą, sokiem z cytryny.

1/2 średniej młodej kapusty
1/2 jabłka
1 mniejsza marchewka
1/2 cebuli
1 większy ogórek małosolny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki jasnego octu balsamicznego (opcjonalnie)
sól, pieprz

Kapustę szatkuję, dodaję sok z cytryny, ocet i większą szczyptę soli. Odrobinę ugniatam dłonią i odstawiam.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, marchew i jabłko kroję w drobne paseczki julienne lub ścieram na tarce. Ogórka kroję na ćwiartki i cienkie plasterki. Wszystko wrzucam do kapusty i mieszam. Dodaję majonez z awokado, ponownie mieszam i doprawiam wedle gustu solą i pieprzem.
Odstawiam chociaż na pół godzinki do przegryzienia.

Dodaj komentarz

Krem z pieczonej marchwi

 Mam teraz w domu spory zapas marchewek. Kupuję w workach, bo jeden z domowników chrupie ją regularnie (ja zresztą też). Pamiętam, że jako dziecko jak chrupałam

Read More »

Blondie z ciecierzycy i mango

Blondie (kuzynka brownie) na bazie ciecierzycy z dodatkiem pysznego mango. Proste, szybkie, a bardzo dobre. Lekkie nie jest, trochę gliniaste i rozpływające się w ustach.

Read More »

Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić

Read More »

Fasolka pod kalafiorową pierzynką

Kolejna odsłona żółtej fasolki.Do tego w towarzystwie kalafiora pod postacią kołderki oraz czosnkowo-pietruszkowego bobu. Eksplozja kilku smaków  Ale wisienką na torcie są tu pieczone kwaskowate pomidorki, których

Read More »