Gorzka czekolada z kwiatami czarnego bzu

 

Ja już tak mam, że jak jest na coś sezon to staram się to na maksa wykorzystać. Tym bardziej jak sezon na coś trwa krótko, jak np szparagi, czosnek niedźwiedzi czy właśnie kwiaty czarnego bzu. Używam ich teraz dosłownie do wszystkiego i gdzie się da. Dorzucam do wszelakich deserów, koktajli, herbatek, ciast, placków, sałatek, owsianek.
W tym wydaniu pięknie zdobi moją czekoladę, nadając jej delikatnego, cudownego aromatu.
Ja lubię gorzką czekoladę, im więcej kakao tym lepiej. Jeżeli wolicie słodszą to dodajcie po prostu więcej słodzidła. Ze sklepowych najbardziej lubię cieniutką Lindta 99%. Jest też Lindt 100%, niby tylko 1% procent różnicy, ale w tym wypadku ta 99% bardziej mi smakuje.

Gorzka czekolada z kwiatami czarnego bzu

1 standardowa tabliczka

70g miazgi kakaowej
20g masła kakaowego
1 łyżka kakao (u mnie surowe)
1 łyżka syropu daktylowego
1 łyżka cukru kokosowego (można wcześniej zmielić na puder)
1/4 łyżeczki sproszkowanej wanilii

Do wykończenia: kwiatki czarnego bzu (same kwiatki bez zielonych łodyżek), trochę suszonej morwy + kruszonego ziarna kakao, szczypta grubo zmielonej soli.

Wszystkie składniki na czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszając dokładnie łączę. Wylewam do silikonowej foremki (jak takiej nie mamy to można wylać np do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, a nawet większej formy czy na sam rozłożony papier, czekolada będzie mieć wtedy śliczny nieregularny kształt.)
Z wierzchu dekoruję morwą, kwiatkami, kruszonym kakao i posypuję solą.
Odstawiam do lodówki aż pięknie zastygnie.

Dodaj komentarz

Prażone pestki dyni piżmowej

 Warto jeść pestki dyni. Oczywiście najzdrowsze są te zjadane na surowo bez obróbki termicznej. Ale w sezonie przerabiam takie ilości dyń, że zostaje mi zawsze ogrom

Read More »

Truskawkowy sorbet z czerwonym pieprzem

  Pyszne polskie truskawki. Wyczekuję ich cały rok. Jak tylko pojawiają się nasze pierwsze, polskie, czerwoniutkie, aromatyczne truskaweczki, i kosztują kosmiczną cenę, ulegnę i kupuję choć

Read More »

Ogórkowa sałatka z kaparami 

 Lekka, orzeźwiające sałatka na bazie ogórka z dodatkiem mięty. Końcowego charakteru nadają kapary oraz chrupiące orzeszki piniowe, które można zastąpić np. nasionkami słonecznika    Ogórkowa sałatka z kaparami 

Read More »

Jasny gulasz kalafiorowo-dyniowy

Delikatny, jasny gulasz trochę w jesiennym stylu Doprawiony moimi ukochanymi przyprawami: kolendrą i kuminem. Uwielbiam je tak bardzo, że czasem zdarza mi się zjadać je same, ot tak

Read More »