Jaglane gofry z morelami

 

Bardzo lubię połączenie moreli i lawendy. Tym razem wylądowały na gofrze. Wegańskim i bezglutenowym. Zrobionym z kaszy jaglanej.
Gofry wyszły naprawdę bardzo fajnie, chrupiące i stosunkowo lekkie.
Całość zwieńczona wegańskim serem feta, nie pomijajcie go. To wisienka na torcie, świetnie przełamuje smaki i podkreśla słodkość moreli.

Jaglane gofry z morelami

ok 3 większe gofry

1 szklanka kaszy jaglanej
100-110 ml mleka roślinnego np sojowego
2 łyżeczki skrobi
2 łyżeczki ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Kilka moreli (ok 7-8 sztuk)
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka oleju np kokosowego
kawałek wegańskiej fety

Kaszę zalewam wodą i odstawiam na noc. Wodę odlewam i dokładnie płuczę. (Gofry mogę robić już od razu lub wstawić wypłukaną i osuszoną na sitku kaszę do lodówki nawet do 2 dni  ).
Do kaszy dodaję mleko, skrobię, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sól i bardzo dokładnie blenduję. Masa jest troszkę rzadsza niż ta na tradycyjne gofry.
Smażę (u mnie bez tłuszczu) w mocno rozgrzanej gofrownicy (jakoś gofrownicy ma tu niestety spore znaczenie). Przez pierwsze 4-5 min nie otwieram w ogóle pokrywy. Finalnie smażyłam ok 7-8 min.
Morele kroję na pół i przekładam na patelnię z łyżeczką oleju rozcięciem do dołu. Smażę na średnim ogniu ok 2min, podlewam sokiem z pomarańczy i dorzucam lawendę. Chwilkę redukuję, przekręcam owoce na drugą stronę i podduszam jeszcze chwilkę, aż nieco zmiękną (teraz już pod przykryciem), a sos zgęstnieje i zostanie emulsja.
Morele wykładam na gofry, polewam pozostałą emulsją i posypuję kawałkami fety.

Dodaj komentarz

Dyniowy serniczek z imbirową kruszonką

Delikatny, kremowy jesienny serniczek z dodatkiem mojej ukochanej dyni. Do tego jogurtowo-kokosowa polewa i chrupiąca imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.  UWAGA: do tego przepisu użyłam naprawdę mocno odciśniętego sojowego labneh, który miał taką

Read More »

Kremowy tofurnik bez pieczenia

Kremowy tofurnik, bez pieczenia i szybciutki do zrobienia. Najprostszy spód z ciasteczek z dodatkiem kakao i tymianku. Bardzo przyjemny do zrobienia, a jeszcze przyjemniejszy podczas

Read More »

Wiosenny ryż z kalafiora

Wiosenny ryż z kalafiora z dużą ilością świeżych ziół. Dodatek ogórka małosolnego, rzodkiewki i koperku to zdecydowanie już mocno wiosenny i wczesno-letni klimat. Ja mojego

Read More »

Kremowy pasztet „bezjajeczny”

Następny do kolekcji roślinny pasztecik. Tym razem już trochę w wielkanocnym klimacie. Uwielbiam pastę „bezjajeczną” z ciecierzycy i tym razem zamieniłam ją w pasztet o

Read More »