Jaglane gofry z morelami

 

Bardzo lubię połączenie moreli i lawendy. Tym razem wylądowały na gofrze. Wegańskim i bezglutenowym. Zrobionym z kaszy jaglanej.
Gofry wyszły naprawdę bardzo fajnie, chrupiące i stosunkowo lekkie.
Całość zwieńczona wegańskim serem feta, nie pomijajcie go. To wisienka na torcie, świetnie przełamuje smaki i podkreśla słodkość moreli.

Jaglane gofry z morelami

ok 3 większe gofry

1 szklanka kaszy jaglanej
100-110 ml mleka roślinnego np sojowego
2 łyżeczki skrobi
2 łyżeczki ksylitolu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Kilka moreli (ok 7-8 sztuk)
1/2 łyżeczki suszonej lawendy
sok z 1 pomarańczy
1 łyżeczka oleju np kokosowego
kawałek wegańskiej fety

Kaszę zalewam wodą i odstawiam na noc. Wodę odlewam i dokładnie płuczę. (Gofry mogę robić już od razu lub wstawić wypłukaną i osuszoną na sitku kaszę do lodówki nawet do 2 dni  ).
Do kaszy dodaję mleko, skrobię, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sól i bardzo dokładnie blenduję. Masa jest troszkę rzadsza niż ta na tradycyjne gofry.
Smażę (u mnie bez tłuszczu) w mocno rozgrzanej gofrownicy (jakoś gofrownicy ma tu niestety spore znaczenie). Przez pierwsze 4-5 min nie otwieram w ogóle pokrywy. Finalnie smażyłam ok 7-8 min.
Morele kroję na pół i przekładam na patelnię z łyżeczką oleju rozcięciem do dołu. Smażę na średnim ogniu ok 2min, podlewam sokiem z pomarańczy i dorzucam lawendę. Chwilkę redukuję, przekręcam owoce na drugą stronę i podduszam jeszcze chwilkę, aż nieco zmiękną (teraz już pod przykryciem), a sos zgęstnieje i zostanie emulsja.
Morele wykładam na gofry, polewam pozostałą emulsją i posypuję kawałkami fety.

Dodaj komentarz

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »

Jesienne ciacho z rozmarynem 

Jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo

Read More »

Pasztet z bobu i ogórków

Świeże ogórki w paszteciku? Czemu nie po obróbce termicznej smak nie jest dominujący. Połączyłam je z młodziutkim bobem i świeżym majerankiem, który w tym wypadku

Read More »

Chipsy z pokrzywy

  Podobno jest naukowo udowodnione, że chrupanie wciąga. To dlatego jak chrupiemy orzeszki, paluszki czy chipsy, ciężko się opanować i poprzestać na kilku. Są ludzie, którzy nie

Read More »