Kakaowe wisienki

 

Wiśnie i czekolada? Duecik w sam raz
Bardzo lubię wiśnie, zdecydowanie bardziej niż czereśnie. Uwielbiam tą cierpkość i łączyć je zarówno w słodkich jak i słonych potrawach.
To ogromna skarbnica wartości odżywczych. Swój żywy kolor zawdzięczają antocyjanom, do tego regulują przemianę materii i poprawiają trawienie. Pomogą trzymać nasz układ krwionośny w dobrym stanie. Podobno liście wiśni dodawane do przetworów łagodzą goryczkę i poprawiają smak. Sama jeszcze tego nie testowałam, ale może w tym roku zobaczę czy faktycznie mają jakiś wpływ.

Kakaowe wisienki

ok 20 sztuk

50g daktyli (u mnie „mięsiste” Medjool)
40g suszonych wiśni
50g orzechów (migdały+nerkowce)
10g kakao (najlepiej surowe, około 1 łyżka) + do obtoczenia
2 łyżki wiśniówki
2 kosteczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
szczypta soli

Jak mamy mocno wysuszone i twarde daktyle to najlepiej je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie (można tez namoczyć w wiśniówce, ale wtedy pomijamy już te dwie łyżki).
Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i blendujemy aż składniki zaczną się sklejać. Formujemy klueczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao.

Dodaj komentarz

Duszona botwina z migdałami

  Nadszedł czas i na botwinkę. U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną.

Read More »

Pędy chmielu w lekkim sosie

Mówiąc chmiel, prawie każdemu nasuwa się jedno skojarzenie: piwo. Nie znam się na jego produkcji i nie wiem czy wykorzystuje się przy niej tylko szyszki, ale wiem,

Read More »

Krem z kiszonej kapusty

 Aksamitny, kwaskowaty a zarazem lekko słodki krem z kiszonej kapusty. Prosty do zrobienia. Słodkawe mleczko i cebulka fajnie równoważą kwaśność kapusty, a ziemniak nadaje dodatkowej

Read More »

Fasolowy smarowaniec z pomidorami

Kolejna fermentacja i wariacja w temacie serków smarowańców. Tym razem na bazie fasoli z dodatkiem pasty pomidorowej. Ja wykorzystałam tutaj pastę „palone pomidory” od DYM

Read More »