Kakaowe wisienki

 

Wiśnie i czekolada? Duecik w sam raz
Bardzo lubię wiśnie, zdecydowanie bardziej niż czereśnie. Uwielbiam tą cierpkość i łączyć je zarówno w słodkich jak i słonych potrawach.
To ogromna skarbnica wartości odżywczych. Swój żywy kolor zawdzięczają antocyjanom, do tego regulują przemianę materii i poprawiają trawienie. Pomogą trzymać nasz układ krwionośny w dobrym stanie. Podobno liście wiśni dodawane do przetworów łagodzą goryczkę i poprawiają smak. Sama jeszcze tego nie testowałam, ale może w tym roku zobaczę czy faktycznie mają jakiś wpływ.

Kakaowe wisienki

ok 20 sztuk

50g daktyli (u mnie „mięsiste” Medjool)
40g suszonych wiśni
50g orzechów (migdały+nerkowce)
10g kakao (najlepiej surowe, około 1 łyżka) + do obtoczenia
2 łyżki wiśniówki
2 kosteczki gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
szczypta soli

Jak mamy mocno wysuszone i twarde daktyle to najlepiej je wcześniej namoczyć w gorącej wodzie (można tez namoczyć w wiśniówce, ale wtedy pomijamy już te dwie łyżki).
Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i blendujemy aż składniki zaczną się sklejać. Formujemy klueczki wielkości małego orzecha włoskiego i obtaczamy w kakao.

Dodaj komentarz

Kremowy sernik, niczym baskijski

Wiecie czym charakteryzuje się sernik baskijski? Totalnie kremowym wnętrzem. Ten sernik robiłam trochę na jego wzór, czyli wyciągnęłam go z pieca gdy środek był jeszcze

Read More »

Krem z fenkułu i gruszki

  Moja obsesja, czyli zupa krem. Uwielbiam koper włoski, zarówno jako warzywo oraz przyprawę. Ten delikatnie anyżkowy posmak cudownie odświeża niejedną potrawę, nadając jej lekkości. Fenkuł

Read More »

Jaglany budyń mango

Jaglany budyń mango, z dodatkiem macerowanych truskawek. Aksamitny, pyszny zarówno na ciepło jak i zimno, a do tego o przepięknym i bardzo optymistycznym kolorze. Kaszę

Read More »

Dyniowy serniczek z imbirową kruszonką

Delikatny, kremowy jesienny serniczek z dodatkiem mojej ukochanej dyni. Do tego jogurtowo-kokosowa polewa i chrupiąca imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.  UWAGA: do tego przepisu użyłam naprawdę mocno odciśniętego sojowego labneh, który miał taką

Read More »