Kalafiorowy chłodnik z migdałami 

 

Chłodnik. Czyli po prostu zimna zupa O tyle fajna sprawa, że jak już raz go przygotujesz to potem chowasz do lodówki i w każdej chwili gotowe na już. Przekładasz do miseczki lub wyjadasz prosto z garnuszka/dzbanka, w zależności w czym go przechowujesz.
To jest wersja z kalafiorem i migdałami. Mój jest dość gęsty i treściwy, ale zawsze można dolać więcej kefiru/mleka lub bulionu.

Kalafiorowy chłodnik z migdałami

ok 4 porcje

1 mały kalafior
1/3 szklanki migdałów w słupkach (lub posiekanych)
kawałek ogórka ok 50g
3-4 rzodkiewki
2 ząbki czosnku, roztarte na pastę
sok + skórka z 1/2 cytryny
mały pęczek szczypiorku + mała cebulka dymka
pęczek koperku
2 spore listki lubczyku (ok 1/2 łyżki posiekanego)
2-3 szklanki kefiru roślinnego (u mnie sojowy)
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki bulionu (ew. wody)
1 łyżka płatków drożdżowych
1/2 łyżeczki czarnej soli Kala Namak
2 łyżki soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie)
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (opcjonalnie)
sól, pieprz
kawałki awokado do podania (opcjonalnie)

Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję na parze ok 5-10min (ja lubię al-dente, jak pozostaje lekko chrupiący) Jak przestygną rozdrabniam na jeszcze mniejsze kawałki.
Migdały podprażam na suchej patelni. Rzodkiewki i ogórka kroję w kosteczkę. Szczypiorek + małą cebulkę, koperek i lubczyk siekam.
Wszystkie składniki poza migdałami mieszam, doprawiam wedle gustu dodatkowo solą i pieprzem. Przekładam do lodówki na kilka godzin by składniki się przegryzły. Chłodnik najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Po tym czasie jeszcze raz próbuję i ewentualnie doprawiam.
Podaję z migdałami które mieszam z zawartością tuż przed podaniem, dzięki temu pozostaną chrupiące, ale równie dobrze można je wmieszać wcześniej wraz ze wszystkimi składnikami.

Dodaj komentarz

Uzależniający pasztet z buraka

To jeden z moich ulubionych pasztetów. Połączenie buraka, suszonych pomidorów i kaszy jaglanej jest PRZEkozackie 🙂 Nie mogę się od niego oderwać. Sama masa buraczana

Read More »

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Szybki dżem z rabarbaru i banana

Szybki dżem zrobiony z rabarbaru z dodatkiem banana. Dosłownie kilka minut i słodko-kwaśny dodatek do jogurtu, owsianek, bułeczek, czy też podpieczonej chałki gotowy. Ja rabarbaru

Read More »