Karobowy makaron z truskawkami

 

Jeżeli jeszcze dacie radę przełknąć kilka truskawek to proponuję „klasyka” ale w ciut innej wersji, karobowej (lub kakaowej) i bezglutenowej
A jeżeli macie już dość truskawek na ten sezon to użyjcie innych owoców np. czarnej porzeczki.

Karobowy makaron z truskawkami

2 mniejsze porcje

60g mąki gryczanej (ryżowej, kukurydzianej)
10g karobu (lub kakao), ok 1 łyżka
5g mielonej babki jajowatej (łusek), 1 łyżeczka
50ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka pudru z ksylitolu (opcjonalnie)

Do podania: jogurt roślinny, truskawki (zmiksowane + w kawałkach), ksylitol/syrop klonowy, ziarno kakao, tymianek.

Wszystkie suche składniki mieszam. Dolewam gorącą wodę i mieszam łyżką. Dalej wyrabiam ręką, aż uzyskam gładkie ciasto. Wałkuję średnio cienko (ok 1mm) i kroję na dowolne kształty.
Wrzucam do gotującej, osolonej wody i gotuję na mniejszym ogniu około 30 sekund (od wrzucenia do wody). Przekładam na sitko i przelewam zimną wodą.
Gotowy makaron podaję z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami (można dosłodzić), kilka owoców zostawiam w całości. Posypuję kruszonym kakao i świeżym tymiankiem

Dodaj komentarz

Dukkah

Dukkah, to niezwykle aromatyczna i lekko chrupiąca egipska mieszanka przypraw oraz orzechów. Kumin i kolendra to duet niczym Flip i Flap, a do tego pieprz,

Read More »

Grzybowy krem z liśćmi kozieradki

  Jeżeli chociaż trochę lubisz spędzać czas w kuchni, na pewno czasem używasz nasion kozieradki. Nie dość, że bardzo zdrowa (m.in. pomaga przy trawieniu, cukrzycy, nadciśnieniu,

Read More »

Korzenna fasolowa pianka

Zazwyczaj jak gotuję strączki, które wymagają dłuższej obróbki jak np. ciecierzyca, fasola albo soja, to gotuje ich dużą ilość. Później przechowuje w lodówce, a część

Read More »