Karobowy makaron z truskawkami

 

Jeżeli jeszcze dacie radę przełknąć kilka truskawek to proponuję „klasyka” ale w ciut innej wersji, karobowej (lub kakaowej) i bezglutenowej
A jeżeli macie już dość truskawek na ten sezon to użyjcie innych owoców np. czarnej porzeczki.

Karobowy makaron z truskawkami

2 mniejsze porcje

60g mąki gryczanej (ryżowej, kukurydzianej)
10g karobu (lub kakao), ok 1 łyżka
5g mielonej babki jajowatej (łusek), 1 łyżeczka
50ml gorącej wody
szczypta soli
1 łyżka pudru z ksylitolu (opcjonalnie)

Do podania: jogurt roślinny, truskawki (zmiksowane + w kawałkach), ksylitol/syrop klonowy, ziarno kakao, tymianek.

Wszystkie suche składniki mieszam. Dolewam gorącą wodę i mieszam łyżką. Dalej wyrabiam ręką, aż uzyskam gładkie ciasto. Wałkuję średnio cienko (ok 1mm) i kroję na dowolne kształty.
Wrzucam do gotującej, osolonej wody i gotuję na mniejszym ogniu około 30 sekund (od wrzucenia do wody). Przekładam na sitko i przelewam zimną wodą.
Gotowy makaron podaję z jogurtem i zmiksowanymi truskawkami (można dosłodzić), kilka owoców zostawiam w całości. Posypuję kruszonym kakao i świeżym tymiankiem

Dodaj komentarz

Wegańska ogórkowa z batatami

Podsyłam Wam przepis na moją wersję zupy ogórkowej, idealnej na przednówku. Nie jest tak ciężka jak tradycyjna polska ogórkowa, a zarazem sycąca i mile rozgrzewająca

Read More »

Limonkowy krem z pietruszki

Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami

Read More »

Fasolkowy kremik z ziołami

Ubóstwiam zupy-kremy za to, że są szybkie, zdrowe, sycące i pyszne. A dodatkowo można je zrobić dosłownie ze wszystkiego, nawet lodówkowych resztek Zostałam obdarowana całą torbą świeżutkiej fasolki, trochę

Read More »