Krem szparagowy z migdałową śmietaną. 

 

Prosty, szybki a pyszny krem szparagowy z dodatkiem roszponki. Nie potrzeba wielu składników a efekt jak najbardziej pozytywny. Spokojnie można tu użyć zieleniny, która straciła już pierwszą świeżość i niezbyt dobrze prezentowałaby się w sałatce.
Wisienką na torcie jest szybka migdałowa kwaśna śmietana, która cudownie dopełnia końcowe doznania
Jeżeli nie mamy mocnego blendera to orzechy najlepiej wcześniej namoczyć przez kilka godzin, dzięki temu nawet słabszym blenderem uzyskamy aksamitną śmietankę

Krem szparagowy z migdałową śmietaną.

2 porcje

1 cebula
1 średni ziemniak
3 ząbki czosnku
pęczek zielonych szparagów
duża garść roszponki (ok 80g)
garstka natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego lubczyku (opcjonalnie)
2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
mały chluścik mleka roślinnego (20-40ml) ulubionego
sól, pieprz

Migdałowa śmietana:
garść blanszowanych migdałów (namoczonych i wypłukanych)
2 łyżki soku z cytryny
2-3 łyżki mleka roślinnego lub wody
1 łyżka gęstego jogurtu roślinnego (u mnie sojowy)
mała szczypta soli

Pokrojone w kostkę cebulę i ziemniaka oraz 1 rozgnieciony ząbek czosnku podsmażamy chwilkę na małym ogniu na odrobinie oleju ze szczyptą soli (ok 3min). Podlewamy delikatnie wodą i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając aż ziemniaki zmiękną (ok 5-7min). Dodajemy pokrojone na większe kawałki szparagi (bez zdrewniałych końcówek), zalewamy wodą tylko do przykrycia i gotujemy na małym ogniu ok 5-10min, aż będą miękkie.
W między czasie robimy kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki oprócz jogurtu blendujemy na jak najgładszą masę. Dodajemy jogurt i mieszamy łyżką. Doprawiamy ewentualnie solą.
Zupę zdejmujemy z ognia, główki szparagów wyciągamy do dekoracji, dodajemy pozostałe składniki (w tym 2 odłożone ząbki czosnku) i blendujemy.
Gotową zupkę podajemy z migdałową śmietanką, główkami szparagów i posypujemy odrobinką świeżo mielonego pieprzu.

Dodaj komentarz

Truskawkowy Shake z czekoladą

  Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego

Read More »

Szparagowe lody z kokosowym bekonem

Sezon na szparagi jest niestety bardzo króciutki więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. Można je chrupać na surowo, grillować, dusić, piec, zrobić z nimi tarte, risotto,

Read More »

„Świąteczne białe kiełbaski”

A oto moja propozycja białych kiełbasek pod nadchodzące święta wielkanocne. Robiłam już wcześniej kilka wersji takich kiełbasek według przepisów różnych blogerów i wszystkie mi smakowały

Read More »