Szybkie, nieskomplikowane danie typu: wrzucasz wszystko na raz i czekasz
Lekkie, zdrowe, szybkie. Z dodatkiem świeżego majeranku, który ubóstwiam Jeżeli jeszcze nigdy nie jedliście go właśnie w formie świeżej, a nie suszonej musicie to koniecznie nadrobić.
Majerankowe leczo-kapustka z soczewicą
2-3 porcje
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 małe młode marchewki
1/2 mniejszego kabaczka
1/3 młodej kapustki
1 papryka
50g zielonej soczewicy
1,5 szklanki bulionu lub wody
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
2 listki laurowe
1 łyżeczka siemienia lnianego
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżeczki soku z cytryny lub łyżeczka jasnego octu balsamicznego
sól, pieprz, olej
garść świeżego majeranku
Cebulę kroję w średnią kostkę, a czosnek w plasterki. Marchewki w półtalarki. Kabaczka w większe kawałki, paprykę w średnią kostkę, a kapustę np. na kwadraty.
Wszystkie warzywa, soczewicę, listki laurowe podsmażam chwilkę na odrobinie oleju mieszając ok 3 min. Dodaję bulion, czosnek niedźwiedzi i odrobinę soli, doprowadzam do wrzenia i gotuję pod przykryciem do miękkości soczewicy (u mnie ok 20min).
Dorzucam siemię lniane, mieszam i na chwilkę odstawiam, aż ziarenka zżelują delikatnie pozostały bulion.
Doprawiam ew. solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny i świeżym majerankiem.
Można jeść z dobrym chlebkiem, ziemniaczkami albo bardziej fit bez dodatków