Malinowe ciasto z czekoladową chmurką

 

Wszyscy robią teraz zielone ciasto szpinakowe leśny mech. A ja za nic nie mogłam się zdecydować jakie ciasto sobie zrobić. Czy właśnie zielone pod te nadchodzące święta, a może marchewkowe, kokosowe, cytrynowe?? Cały dzień zmieniałam koncepcję i padło na.. malinowe. A jak zapytałam moją Marysię jaki by chciała do tego krem to jednogłośnie wykrzyczała: CZEKOLADA ( w sumie było to pytanie retoryczne, bo już wcześniej wiedziałam że właśnie taki smak wybierze  ).

Malinowe ciasto z czekoladową chmurką

foremka 16cm

1 szklanka mrożonych malin
1/3 szklanki mleka sojowego
1/3 szklanki mleka kokosowego
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki soku cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka miękkiego lub rozpuszczonego oleju kokosowego
1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Maliny podgrzewamy i przecieramy przez sito. Pesteczki nie będą nam potrzebne a powstały sok i resztę skałdników mieszamy lub blendujemy i odkładamy na kilka minut.

1/3 szklanki mąki ryżowej
1/3 szklanki mąki owsianej
1/3 szklanki skrobi
1/2 szklanki cukru kokosowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka sproszkowanych malin lub buraka
szczypta soli

Wszystkie suche składniki przesiewamy i mieszamy w misce. Do suchych dodajemy mokre, krótko ale dokładnie mieszamy i przelewamy do formy (moja 17cm) i pieczemy 185′ ok 20-25min do suchego patyczka. Studzimy. Odkrawamy górę i ok 0,5cm z brzegów, tworząc mniejsze koło (teraz ma średnicę ok 16cm).

Maliny z chia:
3/4 szklanki malin + 1 łyżka chia.

Wszystko podgrzewamy mieszając, aż odpowiednio zgęstnieje (ja gotowałam ok 3 min) i studzimy.

Czekoladowa chmurka:
1/2 litra mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka kakao
1 łyżka agartyny
szczypta soli
1/2 łyżeczki startej tonki (można zastąpić wanilią, kawą lub pominąć)
30 posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki oprócz czekolady blendujemy w rondelku i gotujemy ok 1-2 min. Dodajemy czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Masę chłodzimy w kąpieli wodnej, blendujemy aż zacznie wyraźnie gęstnieć i się delikatnie napowietrzy.

Składanie ciasta:
Wycięty okrąg ciasta z powrotem przekładam do mojej formy wyłożonej folią spożywczą ( dno+boki). Nasączam mocną, malinową herbatą (ok 1/2 szklanki). Na wierzch wykładam moje maliny z chia.
Na ciasto ostrożnie wylewam gęstniejącą masę czekoladową, delikatnie poruszam formą, by wypełniła lukę przy rancie. Odkładam na kilka godzin do stężenia.
Ja jeszcze dodatkowo na ciasto wyłożyłam cienką jogurtową różową i czekoladową warstwę (jogurt kokosowy wymieszany z odrobiną syropu klonowego i 1.pudrem z buraków 2.kakao).
Moja chmurka wyszła bardzo delikatna więc trzeba obchodzić się z nią ostrożnie, ale dzięki temu jest właśnie niczym czekoladowy obłoczek.

Dodaj komentarz

Makaron z pesto z buraka

  Makaron z pesto z buraka Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam ( ale nie jakoś bardzo dokładnie, zależało mi aby pozostała na nim odrobina wody z

Read More »

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »