Pieczona kapusta na batatowym musie.

 

Kupiłam dwie młode kapustki. Jedną z nich nastawiłam na kiszenie, lubię taką po 3 dniach. Drugą wykorzystałam na obiad w wersji z batatowo-musztardowym sosem. Do tego dania można kapustę upiec lub zrobić ją na parze. Prawdę mówiąc ja zrobiłam obie Połowę upiekłam, a połowę na parze. Obie mi smakowały, nie wiem która bardziej. Para wygrywa pod tym względem, że kapustka zachowuje zdecydowanie więcej wartości odżywczych

Pieczona kapusta na batatowym musie

2 porcje

1 młoda kapusta
kilka małych pomidorków

Mus:
150g batata (upieczonego lub ugotowanego)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku (roztarty)
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki ulubionej musztardy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka nasion gorczycy
50ml mleka kokosowego
100ml wody
5 suszonych pomidorów
garstka natki pietruszki
sól

Do podania: ugotowana ciecierzyca, natka pietruszki, szczypiorek
Kapustę obieram z brzydszych zewnętrznych liści i kroję na ćwiartki lub szóstki (w zależności od wielkości kapusty). Delikatnie solę i spryskuję odrobiną oleju. Piekę 200′ góra-dół ok 25-30min. Na 8 min przed końcem dorzucam małe pomidorki.
Cebulę kroję w kosteczkę i podsmażam na łyżeczce oleju do zeszklenia. Resztę składników musu poza nasionami gorczycy, skuszonymi pomidorami i natką blenduję na gładko. Dodaję pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę oraz gorczycę, mieszam i doprawiam ewentualnie solą.
Przekładam na patelnię z cebulką i delikatnie podgrzewam.
Gotową kapustę serwuję na musie z batatów, z dodatkiem pieczonych pomidorków, odrobiną ciecierzycy i pokrojonymi świeżymi ziołami.

Dodaj komentarz

Limonkowy krem z pietruszki

Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami

Read More »

Gryczotto botwinkowe w cukiniach

#gryczotto Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną. Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz

Read More »

Aromatyczny krem z batata

Kolejny, aksamitny i rozgrzewający krem z dodatkiem sporej ilości przypraw. Lekko korzenny, lekko wędzony, do tego jeszcze płatki drożdżowe. Nie są tu niezbędne, ale one

Read More »

Zielona pasta z jarmużem

Zielona pasta, dodatek do chleba, placuszków, farsz naleśników, a nawet można wysmarować nią liść sałaty rzymskiej czy też kapusty pekińskiej. Na bazie jarmużu, cukinii i

Read More »