Sezon na szparagi jeszcze trwa to wykorzystuję ile się da i na wszelkie sposoby. Ja jestem mistrzynią gotowania małych ilości i małych dań, za to wielu różnych.. Zdecydowanie bardziej wolę zjeść kilka mniejszych porcji różnego jedzenia niż najeść się do syta tym samym Tym razem w formie jedno-dwu-porcjowej szparagowej tarty, którą jeszcze ciepłą serwuję z dodatkiem szparagowych lodów. Czyli szparagi do kwadratu
Szparagowa mini-tarta
foremka 15cm
Spód:
50g mielonych nasion słonecznika
70g mąki owsianej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju
1 łyżeczka syropu klonowego
3 łyżki wody
sól
Wszystkie składniki łączę (można łyżką, dłońmi lub w małym malakserze). Masą dokładnie wyklejam foremkę (wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną mąką lub orzechami), dociskając palcami (dno i boki). Spód nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
Podpiekam w 200′ góra-dół ok 12min. Studzę.
Nadzienie:
15g namoczonych nerkowców
80ml napoju roślinnego (sojowego, owsianego, ryżowego)
1 roztarty ząbek czosnku
1/2 łyżeczki jasnej pasty miso
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
1 łyżka płatków drożdżowych
szczypta gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki białego pieprzu
1 płaska łyżeczka mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka kaparów
ok 30g zielonego groszku
kilka szparagów
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
sól
szparagowe lody do podania
Nerkowce, napój roślinny, czosnek, miso, sok z cytryny, płatki, gałkę, pieprz i szczyptę soli miksuję na gładką masę. Próbuję dosmaczam solą, pieprzem, dodaję mąkę i ponownie blenduję. Dorzucam tymianek i mieszam.
Na podpieczony spód wykładam szparagi pocięte w dowolne kształty, zielony groszek i odsączone kapary. Całość zalewam zblendowaną masą i piekę 190′ ok 20-25min.
Jeszcze ciepłą tarte serwuję z lodami i dodatkową porcją świeżego tymianku.