Różowe naleśniczki z chrzanowym hummusem

 

Uwielbiam bawić się kolorami.
Jednak tak odważna jestem tylko w kuchni, bo jeżeli chodzi o modę to raczej wybieram klasykę lub stonowane kolory. Jedynie latem pozwalam sobie zaszaleć z jakimś żywym kolorem.
A w moim stałym codziennym repertuarze są spodenki lub legginsy i luźny, ciemny (zazwyczaj czarny) t-shirt na którym nie widać, aż tak plam na brzuchu (w kuchni zawsze się upaprzę ), zresztą nie tylko na brzuchu, bo czasem jakimś dziwnym trafem zielony kleks z pesto zawędruje gdzieś na plecy.

Różowe naleśniczki z chrzanowym hummusem

(ilość na około 5-6 małych naleśników)

50g komosy ryżowej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka oleju rzepakowego
sok z buraków
szczypta soli

Komosę zalewam wodą i zostawiam na całą noc. Przekładam na sito, płuczę. Wszystkie składniki blenduję na gładką masę dolewając tyle soku, aż otrzymam ciasto naleśnikowe, odstawiam na ok 15-20min. po tym czasie ciasto jeszcze troszkę zgęstnieje i prawdopodobnie trzeba będzie dolać jeszcze trochę soku (moje ciasto było dość rzadkie, bo lubię cieniutkie naleśniki, chociaż te grubsze łatwiej się smaży). Smażę na rozgrzanej patelni, którą tylko delikatnie spryskuję olejem i przecieram ręcznikiem papierowym.

Hummus chrzanowy:
1/2 szklanki podstawowego hummusu
1/2 łyżki świeżo startego chrzanu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka syropu klonowego
mała szczypta soli

Wszystko razem mieszam lub blenduję.
Ja użyłam świeżego korzenia chrzanu, ale jego ilość trzeba dostosować wedle uznania. To zależy też od tego jak mocny mamy chrzan. Równie dobrze można użyć chrzanu ze słoiczka, ja bym wtedy zaczęła od 1 łyżeczki.
Gotowe naleśniczki nadziałam chrzanowym hummusem, szpinakiem i plasterkami jabłka zamarynowanymi w soku z cytryny.
Nie mogłam się zdecydować czy dodać jeszcze czarnuszkę czy czarnym sezamem to posypałam odrobinką mieszanki obu ziarenek

Dodaj komentarz

Tatar z bakłażana

Znowu wegański „tatar”? Tak. Ale ten serio go przypomina. Nie tylko smakiem, ale również konsystencją. Upieczony i posiekany bakłażan ma cudowną, lekko ciągnącą konsystencję. Dodatkowo przed pieczeniem opaliłam

Read More »

Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić

Read More »

Siekana pasta z bakłażana

  Siekana pasta z bakłażana Kocham oberżynę  upieczony lub uparowany bakłażan, którego środek jest mięciutki i maślany jest czymś za co dałabym się pokroić. Tak naprawdę

Read More »

Prosta kwaśnica

Kiedyś na każdym wyjeździe w góry, kwaśnica to był mój codzienny Must Have. Uwielbiam kiszonki i zakwaszane zupy, od dziecka je lubiłam. Lubiłam też kwaśnicę

Read More »