Amarantusianka z chia i pieczonymi truskawkami

 

W obecnych czasach już chyba nikogo nie dziwi popping z amarantusa. Pyszne dmuchane, małe kuleczki najczęściej wykorzystywane na słodko.
Ale szarłat to przede wszystkim niedoceniane pseudozboże, które na szczęście wracam do łask. Te maleństwa kryją w sobie ogrom wartości odżywczych i pod tym względem stoją w czołówce „zbóż”. Jako jedne z niewielu źródeł białka roślinnego, dostarczają nam komplet aminokwasów egzogennych (musimy dostarczać je z pożywienia). Bije na głowę również inne rośliny swoją zawartością żelaza.
Dla nowicjuszy na przełamanie lodów, mam słodką propozycję pod postacią amarantusianki. Mam nadzieję, że to będzie pozytywne pierwsze wrażenie i wprowadzicie go na stałe do swojego menu.

Amarantusianka z chia i pieczonymi truskawkami
(1 porcja)

50g nasion amarantusa
1/2 szklanki mleka roślinnego (np kokosowego, owsianego)
1/2 szklanki wody
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
1 laska trawy cytrynowej
1 łyżka syropu klonowego
1 banan
1 łyżka chia
1/2 łyżki soku z limonki
2 łyżki śmietanki kokosowej lub gęstego jogurtu roślinnego
szczypta soli
150g truskawek
1 łyżka ksylitolu

Amarantus zalewam wodą i zostawiam na całą noc.

Truskawki przekładam do mniejszego naczynia żaroodpornego, posypuję ksylitolem i piekę 190′ ok 15-20min.Namoczony szarłat płuczę na drobnym sitku. Do garnuszka dodaję przepłukane ziarenka, wodę, mleko, wodę z kwiatów pomarańczy, rozgniecioną w najgrubszym miejscu trawę cytrynową (ja to robię poprzez uderzanie w nią tępą stroną dużego noża), syrop klonowy i szczyptę soli. Doprowadzam do wrzenia, gotuję na małym ogniu ok 25min (u mnie najpierw 5 min bez przykrycia, a później z pokrywką), co jakiś czas mieszam. Po 10 min dorzucam pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Po tym czasie dodaję chia i gotuję jeszcze 2 min. Zdejmuję z ognia, wyrzucam trawę cytrynową. Banana możemy albo lekko rozgnieść łyżką, albo zostawić w kawałkach. Na koniec dodaję sok z limonki i śmietankę kokosową. Mieszam, ale nie jakoś bardzo dokładnie.\

Gotową amarantusiankę podaję z pieczonymi truskawkami

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Szparagowa mini-tarta

  Sezon na szparagi jeszcze trwa to wykorzystuję ile się da i na wszelkie sposoby. Ja jestem mistrzynią gotowania małych ilości i małych dań, za to wielu

Read More »

Zielona zupa z liści

Zielona zupa, na bazie ziół, sałat i liści. Kremowości nadaje ugotowana biała fasolą, którą można tez zastąpić np. ugotowanym ziemniakiem. Wykorzystałam to wszelką zieleninę jaką

Read More »

Bezglutenowy żurek z dodatkiem chrzanu

Bezglutenowy żurek na zakwasie gryczanym z dodatkiem chrzanu. Kwaskowaty, lekko ostry, jednak przełamany mleczkiem kokosowym. Zakwas szykujemy sobie sami, dzięki czemu mamy pewność że nie

Read More »

Coleslaw z Awo-Mayo

  Coleslaw to chyba jedna z najbardziej popularnych surówek na świecie. Wydaje mi się, że w Polsce wypromowana przez KFC. Spotykana w wielu wariantach, ale

Read More »