Bakłażan pod natkową kołderką

Oberżynko moja kochana..

Lubię i to bardzo, uduszony bakłażan z maślanym środkiem mmm..

Bakłażana nie wolno jeść na surowo, trzeba go poddać obróbce termicznej (zresztą na surowo jest niedobry w przeciwieństwie do np. batata, szparagów, dyni czy topinamburu, które można chrupać surowe i są pyszne).

Tym razem w wydaniu z ziołową kołderką. Ja wykorzystałam akurat mix natki pietruszki i marchewki. Ale wybór zieleniny jest dowolny.

 

Bakłażan pod natkową kołderką

2 porcje

 

1 średni bakłażan

 

Kołderka:

20g pestek słonecznika

20g pestek dyni

garść posiekanej natki pietruszki

garść posiekanej natki marchewki

3 suszone pomidory

2 łyżki płatków drożdżowych

1 spory ząbek czosnku

1 płaska łyżeczka mielonej cebulki

2-3 łyżki oliwy

1 łyżeczka syropu klonowego

2 łyżki soku z cytryny

skórka z 1/2 cytryny

szczypta soli

odrobina chili lub pieprzu

 

Sos tahini:

1 łyżka tahini

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki wody

1 łyżeczka syropu klonowego

1 mały roztarty ząbek czosnku

sól, ewentualnie szczypta chili lub pieprz

 

Do podania: ugotowana czarna soczewica

Bakłażana kroję wzdłuż na pół. Miąższ nacinam nożem w większą kratkę na głębokość ok 1 cm, ważne by nie nacinać do końca i go nie przebić. Gotuję na parze przecięciem do dołu ok 25-30min. Odstawiam.

Wszystkie składniki na ziołową kołderkę miksuję w małym malakserze, robię coś na wzór pesto. Nie blenduję na zupełnie gładko, chcę by zostały wyczuwalne małe kawałki. Jak nie chce się zmiksować można dolać odrobinę wody lub więcej oliwy. Doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Bakłażany nakrywam moim „pesto”, delikatnie wciskając je w nacięcia. Piekę w 200′ góra-dół ok 25min.

Gotowe podaję z ugotowaną czarna soczewicą oraz sosem tahini. Całość można posypać jeszcze dodatkową porcją świeżej natki lub miksu obu.

 

Dodaj komentarz

Limonkowy krem z pietruszki

Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami

Read More »

Jabłkowy syrop z czarnym bzem

Zainspirowana ostatnim pytaniem o syrop z kwiatów czarnego bzu, szybciutko zrobiłam swoją wersję U mnie już kwiatki przekwitają, więc nie wiele się zastanawiałam i poleciałam pozbierać

Read More »

Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już

Read More »

Krem z brukwi na tajską nutę

Brukiew. Niestety mało popularne warzywko, a bardzo cenne. Ma działanie antynowotworowe i wspomagające trawienie. Dzięki właściwościom wykrztuśnym pomaga przy kaszlu (sok z brukwi). Podobno kiedyś

Read More »