Chipsy z pokrzywy

 

Podobno jest naukowo udowodnione, że chrupanie wciąga. To dlatego jak chrupiemy orzeszki, paluszki czy chipsy, ciężko się opanować i poprzestać na kilku. Są ludzie, którzy nie przestaną póki dna nie zobaczą, nie ważne jak wielka jest paczka (ja kiedyś też taka byłam)
A żeby sobie bezkarnie chrupać ile dusza zapragnie wystarczy wyjść na podwórko czy przejść się na łąkę.
Normalnie jak używam pokrzywy, czy też innych chwastów, w celach kulinarnych to wybieram te najmniejsze, najmłodsze listki, łodyżki czy kwiatki.
Tym razem do moich chipsów nazbierałam większe, dorodne już liście (znalazłam też tak wielkie, że spokojnie można by w nie coś zawinąć jak gołąbki), chociaż mniejsze były by bardziej „na raz”, ale trochę z tym pitolenia. Piekłam je chwilkę i można siadać przed TV
Ciekawostka: jeżeli będziemy piec listki wierzchnią stroną do dołu, to pozostaną one płaskie, a jeżeli ułożymy je wierzchem do góry (czyli normalnie) to pozwijają się w ruloniki. I to chyba te ruloniki bardziej mi smakowały, a do tego łatwiej się je jadło.
Chipsy z krwawnika też wleciały, ale wyleciały zanim zdążyłam zrobić zdjęcie

Chipsy z pokrzywy

dowolna ilość pokrzywowych listków
olej rzepakowy, najlepiej w aerozolu
sól

opcjonalnie ulubione przyprawy np. papryka wędzona, słodka, suszona cebula, suszony czosnek.

Listki oczyszczamy (można je umyć, ale wtedy trzeba dokładnie osuszyć z wody).
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy olejem, posypujemy solą i jak używamy to innymi przyprawami.
Pieczemy góra-dół 200′ ok 4-6 min. Kontrolujemy i zaglądamy co chwila, łatwo przypalić. Czas zależy od wielkości listków i tego jak wypieczone chcemy uzyskać.

Dodaj komentarz

Duszona botwina z migdałami

  Nadszedł czas i na botwinkę. U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną.

Read More »

Szybka zupa z kiszoną kapustą

Jestem wielką fanką szybkich zup, a zwłaszcza kremów. Ostatnio jednak walczę ze sobą, by nie blendować ich całkowicie za każdym razem. Świetna propozycja na szybki

Read More »

Dyniowy serniczek z imbirową kruszonką

Delikatny, kremowy jesienny serniczek z dodatkiem mojej ukochanej dyni. Do tego jogurtowo-kokosowa polewa i chrupiąca imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.  UWAGA: do tego przepisu użyłam naprawdę mocno odciśniętego sojowego labneh, który miał taką

Read More »

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »