Chipsy z pokrzywy

 

Podobno jest naukowo udowodnione, że chrupanie wciąga. To dlatego jak chrupiemy orzeszki, paluszki czy chipsy, ciężko się opanować i poprzestać na kilku. Są ludzie, którzy nie przestaną póki dna nie zobaczą, nie ważne jak wielka jest paczka (ja kiedyś też taka byłam)
A żeby sobie bezkarnie chrupać ile dusza zapragnie wystarczy wyjść na podwórko czy przejść się na łąkę.
Normalnie jak używam pokrzywy, czy też innych chwastów, w celach kulinarnych to wybieram te najmniejsze, najmłodsze listki, łodyżki czy kwiatki.
Tym razem do moich chipsów nazbierałam większe, dorodne już liście (znalazłam też tak wielkie, że spokojnie można by w nie coś zawinąć jak gołąbki), chociaż mniejsze były by bardziej „na raz”, ale trochę z tym pitolenia. Piekłam je chwilkę i można siadać przed TV
Ciekawostka: jeżeli będziemy piec listki wierzchnią stroną do dołu, to pozostaną one płaskie, a jeżeli ułożymy je wierzchem do góry (czyli normalnie) to pozwijają się w ruloniki. I to chyba te ruloniki bardziej mi smakowały, a do tego łatwiej się je jadło.
Chipsy z krwawnika też wleciały, ale wyleciały zanim zdążyłam zrobić zdjęcie

Chipsy z pokrzywy

dowolna ilość pokrzywowych listków
olej rzepakowy, najlepiej w aerozolu
sól

opcjonalnie ulubione przyprawy np. papryka wędzona, słodka, suszona cebula, suszony czosnek.

Listki oczyszczamy (można je umyć, ale wtedy trzeba dokładnie osuszyć z wody).
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spryskujemy olejem, posypujemy solą i jak używamy to innymi przyprawami.
Pieczemy góra-dół 200′ ok 4-6 min. Kontrolujemy i zaglądamy co chwila, łatwo przypalić. Czas zależy od wielkości listków i tego jak wypieczone chcemy uzyskać.

Dodaj komentarz

Kruche pierniczki

Bardzo smaczne, kruchutkie od razu po upieczeniu, a nie twarde i wymagające leżakowania. Proste do zrobienia, z lekkim czekoladowym posmakiem. Można je dowolnie dekorować czekoladą,

Read More »

Owsiany krupniczek z bobem i chwastami

  Sezon na „chwasty” wykorzystuję jak tylko się da. Dorzucam je do wszystkiego. Stanowią teraz obowiązkowy składnik mojego porannego zielonego koktajlu mocy. Ładowanie akumulatorów po

Read More »

Zimny serniczek z jagodami

Lekki serniczek z jagodami. W sam raz na lato Mój wykonany na bazie kwaśnego mleka sojowego, ale równie dobrze można użyć jogurtów sojowych. Chociaż to kwaśne mleko nadaje

Read More »