Czekoladowy pudding z truskawkami

 

Jak macie resztkę jakiegoś chlebka, czy to bananowego, kukurydzianego, marchewkowego itp.. który jest już dość czerstwy i wysuszony to przeróbcie go na pudding
Ja takiego chlebka nie miałam, mój był „świeżutki”, pieczony dzień wcześniej więc pokrojone kromki podpiekłam chwilę w piekarniku Czekoladowy chlebek, nasączony mleczkiem, mięciutki u dołu z chrupiącą warstwą wierzchnią, ciepły podany z lodami. Ale rozpusta Jak coś zostanie to chowamy do lodówki, na zimno równie pyszny.

Czekoladowy pudding z truskawkami

foremka 10x15cm

5 kromek chlebka czekoladowego, szerokość ok 1,5cm (u mnie „chlebek na cydrze„)
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
1/2 szklanki mleka roślinnego np. owsianego
(oba mleka można zastąpić 1 szklanką mleczka kokosowego np. Real Thai w kartoniku)
1-2 łyżki ksylitolu (ja dałam 1 łyżkę, lody podbijają końcową słodycz)
1 płaska łyżka skrobi (u mnie z tapioki)
1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie)
kilka truskawek (pokrojone w plasterki)

Do podania: 2 kosteczki grubo posiekanej gorzkiej czekolady, lody waniliowe.

Opcjonalnie podpiekamy rozłożone kromki w piekarniku 190′ ok 15min.
Chlebki układamy w naczynku żaroodpornym tak by na siebie nachodziły, pomiędzy wciskamy plasterki truskawek. Naczynie nie może być zbyt duże, chlebki muszą siedzieć dość ściśle.
Oba mleka, ksylitol, skrobię, wanilię, skórkę z cytryny i sól dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Zalewamy nią nasze chlebki, lejemy po całych chlebkach. Zarówno trochę na wierzch jak i pomiędzy. Odstawiamy na około 5 min. Opcjonalnie posypujemy wierzch cukrem kokosowym (zwłaszcza wystające kawałki chlebka).
Pieczemy ok 30min w 180′ góra-dół. Wyciągamy, gorący posypujemy gorzką czekoladą i odstawiamy na 5-10min.
Podajemy z lodami.

Dodaj komentarz

Pędy chmielu w lekkim sosie

Mówiąc chmiel, prawie każdemu nasuwa się jedno skojarzenie: piwo. Nie znam się na jego produkcji i nie wiem czy wykorzystuje się przy niej tylko szyszki, ale wiem,

Read More »

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »

Krem z kiszonej kapusty

 Aksamitny, kwaskowaty a zarazem lekko słodki krem z kiszonej kapusty. Prosty do zrobienia. Słodkawe mleczko i cebulka fajnie równoważą kwaśność kapusty, a ziemniak nadaje dodatkowej

Read More »

Bezglutenowy żurek z dodatkiem chrzanu

Bezglutenowy żurek na zakwasie gryczanym z dodatkiem chrzanu. Kwaskowaty, lekko ostry, jednak przełamany mleczkiem kokosowym. Zakwas szykujemy sobie sami, dzięki czemu mamy pewność że nie

Read More »