Czekoladowy pudding z truskawkami

 

Jak macie resztkę jakiegoś chlebka, czy to bananowego, kukurydzianego, marchewkowego itp.. który jest już dość czerstwy i wysuszony to przeróbcie go na pudding
Ja takiego chlebka nie miałam, mój był „świeżutki”, pieczony dzień wcześniej więc pokrojone kromki podpiekłam chwilę w piekarniku Czekoladowy chlebek, nasączony mleczkiem, mięciutki u dołu z chrupiącą warstwą wierzchnią, ciepły podany z lodami. Ale rozpusta Jak coś zostanie to chowamy do lodówki, na zimno równie pyszny.

Czekoladowy pudding z truskawkami

foremka 10x15cm

5 kromek chlebka czekoladowego, szerokość ok 1,5cm (u mnie „chlebek na cydrze„)
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
1/2 szklanki mleka roślinnego np. owsianego
(oba mleka można zastąpić 1 szklanką mleczka kokosowego np. Real Thai w kartoniku)
1-2 łyżki ksylitolu (ja dałam 1 łyżkę, lody podbijają końcową słodycz)
1 płaska łyżka skrobi (u mnie z tapioki)
1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie)
kilka truskawek (pokrojone w plasterki)

Do podania: 2 kosteczki grubo posiekanej gorzkiej czekolady, lody waniliowe.

Opcjonalnie podpiekamy rozłożone kromki w piekarniku 190′ ok 15min.
Chlebki układamy w naczynku żaroodpornym tak by na siebie nachodziły, pomiędzy wciskamy plasterki truskawek. Naczynie nie może być zbyt duże, chlebki muszą siedzieć dość ściśle.
Oba mleka, ksylitol, skrobię, wanilię, skórkę z cytryny i sól dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Zalewamy nią nasze chlebki, lejemy po całych chlebkach. Zarówno trochę na wierzch jak i pomiędzy. Odstawiamy na około 5 min. Opcjonalnie posypujemy wierzch cukrem kokosowym (zwłaszcza wystające kawałki chlebka).
Pieczemy ok 30min w 180′ góra-dół. Wyciągamy, gorący posypujemy gorzką czekoladą i odstawiamy na 5-10min.
Podajemy z lodami.

Dodaj komentarz

Domowa maggi w płynie

Domowa przyprawa rosołowa maggi w płynie. Jednak jestem pewna, że będziecie jej używać nie tylko do rosołu, ale praktycznie do wszystkiego. Zawiera w sobie tylko

Read More »

Kanapka z pieczonymi plastrami tofu

Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet

Read More »

Budyń rabarbarowy

Szybki, wegański budyń rabarbarowy. Cudownie aksamitny, kwaskowaty, z truskawkami i kwiatkami czarnego bzu (najchętniej dodawałabym je do wszystkiego 😉 ). Rabarbar nie obieramy, tylko kroimy

Read More »