Czekoladowy pudding z truskawkami

 

Jak macie resztkę jakiegoś chlebka, czy to bananowego, kukurydzianego, marchewkowego itp.. który jest już dość czerstwy i wysuszony to przeróbcie go na pudding
Ja takiego chlebka nie miałam, mój był „świeżutki”, pieczony dzień wcześniej więc pokrojone kromki podpiekłam chwilę w piekarniku Czekoladowy chlebek, nasączony mleczkiem, mięciutki u dołu z chrupiącą warstwą wierzchnią, ciepły podany z lodami. Ale rozpusta Jak coś zostanie to chowamy do lodówki, na zimno równie pyszny.

Czekoladowy pudding z truskawkami

foremka 10x15cm

5 kromek chlebka czekoladowego, szerokość ok 1,5cm (u mnie „chlebek na cydrze„)
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
1/2 szklanki mleka roślinnego np. owsianego
(oba mleka można zastąpić 1 szklanką mleczka kokosowego np. Real Thai w kartoniku)
1-2 łyżki ksylitolu (ja dałam 1 łyżkę, lody podbijają końcową słodycz)
1 płaska łyżka skrobi (u mnie z tapioki)
1/3 łyżeczki sproszkowanej wanilii
skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru kokosowego (opcjonalnie)
kilka truskawek (pokrojone w plasterki)

Do podania: 2 kosteczki grubo posiekanej gorzkiej czekolady, lody waniliowe.

Opcjonalnie podpiekamy rozłożone kromki w piekarniku 190′ ok 15min.
Chlebki układamy w naczynku żaroodpornym tak by na siebie nachodziły, pomiędzy wciskamy plasterki truskawek. Naczynie nie może być zbyt duże, chlebki muszą siedzieć dość ściśle.
Oba mleka, ksylitol, skrobię, wanilię, skórkę z cytryny i sól dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż masa lekko zgęstnieje, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Zalewamy nią nasze chlebki, lejemy po całych chlebkach. Zarówno trochę na wierzch jak i pomiędzy. Odstawiamy na około 5 min. Opcjonalnie posypujemy wierzch cukrem kokosowym (zwłaszcza wystające kawałki chlebka).
Pieczemy ok 30min w 180′ góra-dół. Wyciągamy, gorący posypujemy gorzką czekoladą i odstawiamy na 5-10min.
Podajemy z lodami.

Dodaj komentarz

Duszona botwina z migdałami

  Nadszedł czas i na botwinkę. U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną.

Read More »

Grillowana ziołowa sałata

O ile staram się jeść jak najwięcej surówek i warzyw na surowo, o tyle zimą mam zdecydowanie większą chęć na coś ciepłego i chociaż odrobinę

Read More »

Grzybowy krem z liśćmi kozieradki

  Jeżeli chociaż trochę lubisz spędzać czas w kuchni, na pewno czasem używasz nasion kozieradki. Nie dość, że bardzo zdrowa (m.in. pomaga przy trawieniu, cukrzycy, nadciśnieniu,

Read More »

Orzeźwiająca kombucha

Orzeźwiająca kombucha, która idealnie chłodzi i nawadnia w gorące dni. Ja uwielbiam ten lekko, kwaskowaty, fermentowany i bąbelkowy napój, zarówno za właściwości zdrowotne jak i

Read More »