Domowy twaróg sojowy

 

Jest kilka różnych opcji jak zrobić domowy twaróg z mleka sojowego. Można przy pomocy soku z cytryny lub specjalnej zakwaski. Ale można również najpierw „nastawić” kwaśne mleko, by później cieszyć się domowym twarożkiem.
Konsystencja jaką chcemy uzyskać zależy od tego jak mocno go odciśniemy. Można delikatnie by uzyskać bardziej w typie ricotty, lub mocniej by uzyskać bardziej zwięzły i sypki twaróg.

Domowy twaróg sojowy

1l mleka sojowego

Mleko przelewamy najlepiej do szklanego dzbanka. Nakrywamy gazą i zostawiamy w temp. pokojowej na około 48h. Po tym czasie wyraźnie zgęstnieje, nabierze stałej konsystencji, że można delikatnie „kroić nożem”, a w smaku będzie lekko kwaskowate.
Przekładamy do garnka i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do około 55-60′.
Przekładamy na durszlak wyłożony ściereczką/tetrową pieluszką/złożoną gazą i pozwalamy odciekać „serwatce”. Można zostawić na kilka godzin, albo przyspieszyć pracę i z wyczuciem odciskać płyn rękoma. To jak mocno odciśniemy nasz twaróg, zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.
Formujmy dowolny kształt i przekładamy do lodówki

Dodaj komentarz

Jaglany budyń mango

Jaglany budyń mango, z dodatkiem macerowanych truskawek. Aksamitny, pyszny zarówno na ciepło jak i zimno, a do tego o przepięknym i bardzo optymistycznym kolorze. Kaszę

Read More »

Arbuzowa Agua Fresca 

  Mam dla was coś totalnie orzeźwiającego i chłodzącego Szybko się robi (jak mamy gotowy lód) i jest pyszniutkie. Oczywiście arbuz i jego smak ma tu

Read More »

Orzeźwiająca kombucha

Orzeźwiająca kombucha, która idealnie chłodzi i nawadnia w gorące dni. Ja uwielbiam ten lekko, kwaskowaty, fermentowany i bąbelkowy napój, zarówno za właściwości zdrowotne jak i

Read More »