Jest kilka różnych opcji jak zrobić domowy twaróg z mleka sojowego. Można przy pomocy soku z cytryny lub specjalnej zakwaski. Ale można również najpierw „nastawić” kwaśne mleko, by później cieszyć się domowym twarożkiem.
Konsystencja jaką chcemy uzyskać zależy od tego jak mocno go odciśniemy. Można delikatnie by uzyskać bardziej w typie ricotty, lub mocniej by uzyskać bardziej zwięzły i sypki twaróg.
Domowy twaróg sojowy
1l mleka sojowego
Mleko przelewamy najlepiej do szklanego dzbanka. Nakrywamy gazą i zostawiamy w temp. pokojowej na około 48h. Po tym czasie wyraźnie zgęstnieje, nabierze stałej konsystencji, że można delikatnie „kroić nożem”, a w smaku będzie lekko kwaskowate.
Przekładamy do garnka i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do około 55-60′.
Przekładamy na durszlak wyłożony ściereczką/tetrową pieluszką/złożoną gazą i pozwalamy odciekać „serwatce”. Można zostawić na kilka godzin, albo przyspieszyć pracę i z wyczuciem odciskać płyn rękoma. To jak mocno odciśniemy nasz twaróg, zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.
Formujmy dowolny kształt i przekładamy do lodówki