Domowy twaróg sojowy

 

Jest kilka różnych opcji jak zrobić domowy twaróg z mleka sojowego. Można przy pomocy soku z cytryny lub specjalnej zakwaski. Ale można również najpierw „nastawić” kwaśne mleko, by później cieszyć się domowym twarożkiem.
Konsystencja jaką chcemy uzyskać zależy od tego jak mocno go odciśniemy. Można delikatnie by uzyskać bardziej w typie ricotty, lub mocniej by uzyskać bardziej zwięzły i sypki twaróg.

Domowy twaróg sojowy

1l mleka sojowego

Mleko przelewamy najlepiej do szklanego dzbanka. Nakrywamy gazą i zostawiamy w temp. pokojowej na około 48h. Po tym czasie wyraźnie zgęstnieje, nabierze stałej konsystencji, że można delikatnie „kroić nożem”, a w smaku będzie lekko kwaskowate.
Przekładamy do garnka i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do około 55-60′.
Przekładamy na durszlak wyłożony ściereczką/tetrową pieluszką/złożoną gazą i pozwalamy odciekać „serwatce”. Można zostawić na kilka godzin, albo przyspieszyć pracę i z wyczuciem odciskać płyn rękoma. To jak mocno odciśniemy nasz twaróg, zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.
Formujmy dowolny kształt i przekładamy do lodówki

Dodaj komentarz

Czekoladowa Lava Cake

Czekoladowa Lava Cake, czyli płynne, mocno czekoladowe ciastko. Gdy nachodzi chęć na coś słodkiego, szybkiego i bardzo konkretnego z pomocą przychodzi taki rozpustny wulkan. Lekkie

Read More »

Kruche pierniczki

Bardzo smaczne, kruchutkie od razu po upieczeniu, a nie twarde i wymagające leżakowania. Proste do zrobienia, z lekkim czekoladowym posmakiem. Można je dowolnie dekorować czekoladą,

Read More »

Korzenna fasolowa pianka

Zazwyczaj jak gotuję strączki, które wymagają dłuższej obróbki jak np. ciecierzyca, fasola albo soja, to gotuje ich dużą ilość. Później przechowuje w lodówce, a część

Read More »

Sałatka a’la Tabbouleh 

  Świeże zioła. Moja kuchnia bez nich nie istnieje. Codziennie je wykorzystuje, kocham, kocham, kocham.. Marze o własnym ogromnym ziołowniku, albo sporym połacie pola z

Read More »