Domowy twaróg sojowy

 

Jest kilka różnych opcji jak zrobić domowy twaróg z mleka sojowego. Można przy pomocy soku z cytryny lub specjalnej zakwaski. Ale można również najpierw „nastawić” kwaśne mleko, by później cieszyć się domowym twarożkiem.
Konsystencja jaką chcemy uzyskać zależy od tego jak mocno go odciśniemy. Można delikatnie by uzyskać bardziej w typie ricotty, lub mocniej by uzyskać bardziej zwięzły i sypki twaróg.

Domowy twaróg sojowy

1l mleka sojowego

Mleko przelewamy najlepiej do szklanego dzbanka. Nakrywamy gazą i zostawiamy w temp. pokojowej na około 48h. Po tym czasie wyraźnie zgęstnieje, nabierze stałej konsystencji, że można delikatnie „kroić nożem”, a w smaku będzie lekko kwaskowate.
Przekładamy do garnka i na wolnym ogniu mieszając podgrzewamy do około 55-60′.
Przekładamy na durszlak wyłożony ściereczką/tetrową pieluszką/złożoną gazą i pozwalamy odciekać „serwatce”. Można zostawić na kilka godzin, albo przyspieszyć pracę i z wyczuciem odciskać płyn rękoma. To jak mocno odciśniemy nasz twaróg, zależy od tego jaką konsystencję chcemy uzyskać.
Formujmy dowolny kształt i przekładamy do lodówki

Dodaj komentarz

Budyń rabarbarowy

Szybki, wegański budyń rabarbarowy. Cudownie aksamitny, kwaskowaty, z truskawkami i kwiatkami czarnego bzu (najchętniej dodawałabym je do wszystkiego 😉 ). Rabarbar nie obieramy, tylko kroimy

Read More »

Prosty sos pomidorowy

Nie jest to może najszybszy sos pomidorowy świata, bo dusimy go ok 1-1,5h, ale za to jest naprawdę prosty do zrobienia. Ja wykorzystałam tutaj pyszne,

Read More »

Krem z brukwi na tajską nutę

Brukiew. Niestety mało popularne warzywko, a bardzo cenne. Ma działanie antynowotworowe i wspomagające trawienie. Dzięki właściwościom wykrztuśnym pomaga przy kaszlu (sok z brukwi). Podobno kiedyś

Read More »