Duszona botwina z migdałami

 

Nadszedł czas i na botwinkę.
U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Ja moich buraczków nie obieram ze skórki, dostałam ze sprawdzonego źródła. W ogóle rzadko obieram warzywa ze skórki (zwłaszcza korzeniowe). Chyba że przepis akurat tego wymaga, albo nie chcę psuć koloru, to wtedy tak. Ale mimo to skórki zjadam, albo na surowo, albo lekko duszę, albo podpiekam w piekarniku na czipsy (polecam zrobić to np ze skórek ziemniaka).

Duszona botwina z migdałami

1 pęczek botwiny (najlepiej z malutkimi buraczkami)
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki siekanych migdałów
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól
pieprz

Na suchej patelni podprażam odrobinę migdały. Dodaję 1 łyżkę oleju, czosnek pokrojony w plasterki i odrobinę soli. Smażę na mniejszym ogniu jeszcze ok 2 min, aż czosnek straci swoją surowość i wszystko ładnie zaromatyzuje. Odkładam.
Botwinkę myję, suszę i ewentualnie obieram. Większe buraczki kroję na 4 części, mniejsze na pół a malutkie zostawiam w całości.
Na patelni (tej samej co smażyliśmy migdały lub większej) podsmażam chwilę same buraczki (liście zostawiam wypuszczone poza patelnią) ze szczyptą soli. Podlewam odrobiną wody i duszę ok 3-5min (zależy jaką twardość lubię). Odparowuję ewentualne resztki wody i polewam buraczki octem. Chwilkę redukuję i dokładam na patelnie łodyżki z liśćmi. Trzymam chwilę, aż lekko zmiękną.
Dodaję migdały z czosnkiem i delikatnie mieszam.
Gotowe danie możemy posypać świeżo mielonym pieprzem i odrobiną kremu balsamicznego (opcjonalnie).

Dodaj komentarz

Jesienne ciacho z rozmarynem 

Jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo

Read More »

Kakaowe wisienki

  Wiśnie i czekolada? Duecik w sam raz Bardzo lubię wiśnie, zdecydowanie bardziej niż czereśnie. Uwielbiam tą cierpkość i łączyć je zarówno w słodkich jak i

Read More »

Duszona botwina z migdałami

  Nadszedł czas i na botwinkę. U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną.

Read More »

Fasolkowy kremik z ziołami

Ubóstwiam zupy-kremy za to, że są szybkie, zdrowe, sycące i pyszne. A dodatkowo można je zrobić dosłownie ze wszystkiego, nawet lodówkowych resztek Zostałam obdarowana całą torbą świeżutkiej fasolki, trochę

Read More »