Duszona botwina z migdałami

 

Nadszedł czas i na botwinkę.
U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Ja moich buraczków nie obieram ze skórki, dostałam ze sprawdzonego źródła. W ogóle rzadko obieram warzywa ze skórki (zwłaszcza korzeniowe). Chyba że przepis akurat tego wymaga, albo nie chcę psuć koloru, to wtedy tak. Ale mimo to skórki zjadam, albo na surowo, albo lekko duszę, albo podpiekam w piekarniku na czipsy (polecam zrobić to np ze skórek ziemniaka).

Duszona botwina z migdałami

1 pęczek botwiny (najlepiej z malutkimi buraczkami)
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki siekanych migdałów
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól
pieprz

Na suchej patelni podprażam odrobinę migdały. Dodaję 1 łyżkę oleju, czosnek pokrojony w plasterki i odrobinę soli. Smażę na mniejszym ogniu jeszcze ok 2 min, aż czosnek straci swoją surowość i wszystko ładnie zaromatyzuje. Odkładam.
Botwinkę myję, suszę i ewentualnie obieram. Większe buraczki kroję na 4 części, mniejsze na pół a malutkie zostawiam w całości.
Na patelni (tej samej co smażyliśmy migdały lub większej) podsmażam chwilę same buraczki (liście zostawiam wypuszczone poza patelnią) ze szczyptą soli. Podlewam odrobiną wody i duszę ok 3-5min (zależy jaką twardość lubię). Odparowuję ewentualne resztki wody i polewam buraczki octem. Chwilkę redukuję i dokładam na patelnie łodyżki z liśćmi. Trzymam chwilę, aż lekko zmiękną.
Dodaję migdały z czosnkiem i delikatnie mieszam.
Gotowe danie możemy posypać świeżo mielonym pieprzem i odrobiną kremu balsamicznego (opcjonalnie).

Dodaj komentarz

Sojowe sztabki z pieczarkami

  W mojej szafce stoi kilogramowa torebka z ekologiczną soją. Kupiłam ją z zamysłem, że będę robić domowy tempeh, ale jakoś nie mogę się do

Read More »

Tatar z bakłażana

Znowu wegański „tatar”? Tak. Ale ten serio go przypomina. Nie tylko smakiem, ale również konsystencją. Upieczony i posiekany bakłażan ma cudowną, lekko ciągnącą konsystencję. Dodatkowo przed pieczeniem opaliłam

Read More »

Czekoladowe ciasteczka imbirowe

Przyszła chęć na jakieś ciasteczka do wykrawania. Olej kokosowy się skończył, margaryna wyszła, więc wykorzystałam gorzką czekoladę, której zapas mam zawsze w kuchennej szufladzie. Ciasto

Read More »

Jesienne Crumble

  Jak mamy chęć na coś słodkiego, chodzi za nami kawałek ciasta, ale nie bardzo chce nam się je robić to z pomocą przychodzi crumble. Taka

Read More »