Duszona botwina z migdałami

 

Nadszedł czas i na botwinkę.
U mnie najczęściej ląduje w koktajlu, chłodniku, jako zupka oraz w sałatce. Ale też bardzo lubię wersję lekko podduszoną. Szybka, prosta i bardzo smaczna. Ja moich buraczków nie obieram ze skórki, dostałam ze sprawdzonego źródła. W ogóle rzadko obieram warzywa ze skórki (zwłaszcza korzeniowe). Chyba że przepis akurat tego wymaga, albo nie chcę psuć koloru, to wtedy tak. Ale mimo to skórki zjadam, albo na surowo, albo lekko duszę, albo podpiekam w piekarniku na czipsy (polecam zrobić to np ze skórek ziemniaka).

Duszona botwina z migdałami

1 pęczek botwiny (najlepiej z malutkimi buraczkami)
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki siekanych migdałów
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
sól
pieprz

Na suchej patelni podprażam odrobinę migdały. Dodaję 1 łyżkę oleju, czosnek pokrojony w plasterki i odrobinę soli. Smażę na mniejszym ogniu jeszcze ok 2 min, aż czosnek straci swoją surowość i wszystko ładnie zaromatyzuje. Odkładam.
Botwinkę myję, suszę i ewentualnie obieram. Większe buraczki kroję na 4 części, mniejsze na pół a malutkie zostawiam w całości.
Na patelni (tej samej co smażyliśmy migdały lub większej) podsmażam chwilę same buraczki (liście zostawiam wypuszczone poza patelnią) ze szczyptą soli. Podlewam odrobiną wody i duszę ok 3-5min (zależy jaką twardość lubię). Odparowuję ewentualne resztki wody i polewam buraczki octem. Chwilkę redukuję i dokładam na patelnie łodyżki z liśćmi. Trzymam chwilę, aż lekko zmiękną.
Dodaję migdały z czosnkiem i delikatnie mieszam.
Gotowe danie możemy posypać świeżo mielonym pieprzem i odrobiną kremu balsamicznego (opcjonalnie).

Dodaj komentarz

Uspokajające Quinoa Pankejk

  Kolejna odsłona malutkich pankejków, tym razem podwójnie komosiane, cytrynowe z nutą melisy    Uspokajające Quinoa Pankejk  Placuszki: 85ml mleka sojowego wymieszałam z 1 łyżeczką octu

Read More »

Czekoladowe ciasteczka imbirowe

Przyszła chęć na jakieś ciasteczka do wykrawania. Olej kokosowy się skończył, margaryna wyszła, więc wykorzystałam gorzką czekoladę, której zapas mam zawsze w kuchennej szufladzie. Ciasto

Read More »

Czekoladowy pudding z truskawkami

  Jak macie resztkę jakiegoś chlebka, czy to bananowego, kukurydzianego, marchewkowego itp.. który jest już dość czerstwy i wysuszony to przeróbcie go na pudding Ja takiego

Read More »

Serek à la szare tofu

 Tofu to generalnie ścięte białko z sojowego mleka.Bardzo łatwo można je przygotować w domu. Używamy do tego celu koagulantu, gorzkiej soli lub najprościej soku z cytryny.  Eksperymentalnie zrobiłam sobie porcyjkę,

Read More »