Kalafiorowa kwaśna śmietana

 

Przechodząc na weganizm tak naprawdę nie było mi trudno, bo z mięsem i tak nigdy nie było mi po drodze. Jedynie co to bardzo lubiłam zawsze fermentowany nabiał (jogurty, kefiry, twarożki), mimo iż czułam, że nie wpływają one na mnie dobrze.
Dzięki całkowitemu odstawieniu nabiału moja cera bardzo się poprawiła, a ja poznałam tyle wegańskich zdrowych zamienników, że nie brakuje mi już niczego.
Moją kwaśną śmietanę robiłam na zakwasce Vivo Jogurt domowy przeznaczoną do śmietany. Bardzo polecam, ja dużo korzystam z tych zakwasek, czy to do jogurtu, śmietany albo kefiru.

Kalafiorowa kwaśna śmietana

300g uparowanego do miękkości kalafiora zblendowałam na gładko dodając: 600ml mleka sojowego i 50 ml mleka kokosowego. Podgrzałam do 40′ i dodałam moją zakwaskę od Vivo, owinęłam w ciepły koc i zostawiłam na noc. Rano śmietana gotowa

Dodaj komentarz

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Paprykowy gulasz z ogórkami

Dość szybkie i rozgrzewające danie, w którym wykorzystałam kolorowe papryki. Ale spokojnie można się ograniczyć tylko do czerwonej. Dodatek kiszonego ogórka zawsze fajnie komponuje się

Read More »

Kanapka z pieczonymi plastrami tofu

Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet

Read More »