Kalafiorowa kwaśna śmietana

 

Przechodząc na weganizm tak naprawdę nie było mi trudno, bo z mięsem i tak nigdy nie było mi po drodze. Jedynie co to bardzo lubiłam zawsze fermentowany nabiał (jogurty, kefiry, twarożki), mimo iż czułam, że nie wpływają one na mnie dobrze.
Dzięki całkowitemu odstawieniu nabiału moja cera bardzo się poprawiła, a ja poznałam tyle wegańskich zdrowych zamienników, że nie brakuje mi już niczego.
Moją kwaśną śmietanę robiłam na zakwasce Vivo Jogurt domowy przeznaczoną do śmietany. Bardzo polecam, ja dużo korzystam z tych zakwasek, czy to do jogurtu, śmietany albo kefiru.

Kalafiorowa kwaśna śmietana

300g uparowanego do miękkości kalafiora zblendowałam na gładko dodając: 600ml mleka sojowego i 50 ml mleka kokosowego. Podgrzałam do 40′ i dodałam moją zakwaskę od Vivo, owinęłam w ciepły koc i zostawiłam na noc. Rano śmietana gotowa

Dodaj komentarz

Batatowa pasta z rozmarynem

Lubię połączenie ziemniaczków z rozmarynem.Według mnie to ziółko idealnie pasuje również do batatów. Pieczone z rozmarynem, słodką papryką i cynamonem ubóstwiam!Dla podbicia białka dorzuciłam trochę ciecierzycy, ale

Read More »

Czekoladowy pudding z truskawkami

  Jak macie resztkę jakiegoś chlebka, czy to bananowego, kukurydzianego, marchewkowego itp.. który jest już dość czerstwy i wysuszony to przeróbcie go na pudding Ja takiego

Read More »

Jaglane crepes z truskawkami

Od zawsze byłam fanką cieniutkich naleśników. To właśnie te w typie francuskim smakują mi najlepiej. Zdarzało się, że potrafiłam usmażyć tak cieniusieńkie jak kartka papieru,

Read More »