Kalafiorowa kwaśna śmietana

 

Przechodząc na weganizm tak naprawdę nie było mi trudno, bo z mięsem i tak nigdy nie było mi po drodze. Jedynie co to bardzo lubiłam zawsze fermentowany nabiał (jogurty, kefiry, twarożki), mimo iż czułam, że nie wpływają one na mnie dobrze.
Dzięki całkowitemu odstawieniu nabiału moja cera bardzo się poprawiła, a ja poznałam tyle wegańskich zdrowych zamienników, że nie brakuje mi już niczego.
Moją kwaśną śmietanę robiłam na zakwasce Vivo Jogurt domowy przeznaczoną do śmietany. Bardzo polecam, ja dużo korzystam z tych zakwasek, czy to do jogurtu, śmietany albo kefiru.

Kalafiorowa kwaśna śmietana

300g uparowanego do miękkości kalafiora zblendowałam na gładko dodając: 600ml mleka sojowego i 50 ml mleka kokosowego. Podgrzałam do 40′ i dodałam moją zakwaskę od Vivo, owinęłam w ciepły koc i zostawiłam na noc. Rano śmietana gotowa

Dodaj komentarz

Lody z prażonym kokosem

Lody z prażonym kokosem. Kokos i ananas to smaki, które od razu kojarzą mi się z wakacjami, latem i tropikalnymi temperaturami. Ten duet zawsze idzie

Read More »

Pędy chmielu w lekkim sosie

Mówiąc chmiel, prawie każdemu nasuwa się jedno skojarzenie: piwo. Nie znam się na jego produkcji i nie wiem czy wykorzystuje się przy niej tylko szyszki, ale wiem,

Read More »