Kalafiorowa kwaśna śmietana

 

Przechodząc na weganizm tak naprawdę nie było mi trudno, bo z mięsem i tak nigdy nie było mi po drodze. Jedynie co to bardzo lubiłam zawsze fermentowany nabiał (jogurty, kefiry, twarożki), mimo iż czułam, że nie wpływają one na mnie dobrze.
Dzięki całkowitemu odstawieniu nabiału moja cera bardzo się poprawiła, a ja poznałam tyle wegańskich zdrowych zamienników, że nie brakuje mi już niczego.
Moją kwaśną śmietanę robiłam na zakwasce Vivo Jogurt domowy przeznaczoną do śmietany. Bardzo polecam, ja dużo korzystam z tych zakwasek, czy to do jogurtu, śmietany albo kefiru.

Kalafiorowa kwaśna śmietana

300g uparowanego do miękkości kalafiora zblendowałam na gładko dodając: 600ml mleka sojowego i 50 ml mleka kokosowego. Podgrzałam do 40′ i dodałam moją zakwaskę od Vivo, owinęłam w ciepły koc i zostawiłam na noc. Rano śmietana gotowa

Dodaj komentarz

Dyniowy serniczek z imbirową kruszonką

Delikatny, kremowy jesienny serniczek z dodatkiem mojej ukochanej dyni. Do tego jogurtowo-kokosowa polewa i chrupiąca imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.  UWAGA: do tego przepisu użyłam naprawdę mocno odciśniętego sojowego labneh, który miał taką

Read More »

Sojowy Labneh

Jeszcze zanim zostałam weganką i zrezygnowałam ze zwierzęcego nabiału, uwielbiałam LABNEH. To po prostu odsączony, gęsty jogurt.Od dłuższego czasu robię własny jogurt sojowy, który czasami przerabiam właśnie

Read More »

Wegański żurek z pianką tofu

Wegański żurek, podany z tłuczonymi ziemniakami i pianką na bazie tofu. Żurek sam w sobie nie jest ciężki, na wywarze z borowików i zakwasie orkiszowym.

Read More »