Kokosowa surówka z kiszonym burakiem

 

Kokosowa surówka z kiszonym burakiem

Uwielbiam różnego rodzaju kiszonki. Zakwas z buraka zawsze staram się mieć. Robię go w różnych wariacjach, czasem dorzucę czerwonej kapusty, maliny, chrzan innym razem żurawinę.
Na szczęście nigdy nie mam problemu co zrobić z towarem po wypiciu zakwasu. Uwielbiam wyjadać tak po prostu, na surowo, na przekąskę, jako dodatek.
Tym razem postawiłam na surówkę.

Na małych oczkach tarki starłam 1 średniego kiszonego buraka, 1 średniego buraka surowego, 1 kiszony ząbek czosnku ( z zakwasu), 1 małą marchewkę, 1 małe jabłuszko.
Na suchej patelni lekko podprażyłam 3 łyżki wiórków kokosowych i dodałam do miski z warzywami.
Dodałam również 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1 łyżkę oliwy, szczyptę cynamonu, 2 łyżki mleka kokosowego, 1/2 łyżki syropu klonowego, garstkę namoczonej żurawiny, garść posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżkę pestek granata, sól/pieprz/ sok z cytryny do smaku.

Dodaj komentarz

Warzywna pasta z dzikim ryżem

Dziki ryż, lubię i staram się jadać regularnie. Chociaż jeżeli miałabym się kierować tylko smakiem to inne rodzaje raczej bardziej mi podchodzą (zwłaszcza czarny). Dlatego

Read More »

Bakłażanowa potrawka z grzybkami

Lubicie leśne grzybki i tę ich „śluzowatość”? Ja bardzo. Tym razem wykorzystałam je w towarzystwie z bakłażanem, z lekkim sosikiem zagęszczonym właśnie przez grzybki. Dodałam również arkusz nori (uwielbiam). W niewielkiej

Read More »