Kokosowa surówka z kiszonym burakiem

 

Kokosowa surówka z kiszonym burakiem

Uwielbiam różnego rodzaju kiszonki. Zakwas z buraka zawsze staram się mieć. Robię go w różnych wariacjach, czasem dorzucę czerwonej kapusty, maliny, chrzan innym razem żurawinę.
Na szczęście nigdy nie mam problemu co zrobić z towarem po wypiciu zakwasu. Uwielbiam wyjadać tak po prostu, na surowo, na przekąskę, jako dodatek.
Tym razem postawiłam na surówkę.

Na małych oczkach tarki starłam 1 średniego kiszonego buraka, 1 średniego buraka surowego, 1 kiszony ząbek czosnku ( z zakwasu), 1 małą marchewkę, 1 małe jabłuszko.
Na suchej patelni lekko podprażyłam 3 łyżki wiórków kokosowych i dodałam do miski z warzywami.
Dodałam również 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1 łyżkę oliwy, szczyptę cynamonu, 2 łyżki mleka kokosowego, 1/2 łyżki syropu klonowego, garstkę namoczonej żurawiny, garść posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżkę pestek granata, sól/pieprz/ sok z cytryny do smaku.

Dodaj komentarz

Szparagowe lody z kokosowym bekonem

Sezon na szparagi jest niestety bardzo króciutki więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. Można je chrupać na surowo, grillować, dusić, piec, zrobić z nimi tarte, risotto,

Read More »

Jesienne Crumble

  Jak mamy chęć na coś słodkiego, chodzi za nami kawałek ciasta, ale nie bardzo chce nam się je robić to z pomocą przychodzi crumble. Taka

Read More »

Sałatka z fasolką, pesto i malinami

Letnia sałatka z żółtą fasolką Z dodatkiem pesto z mojej ukochanej natki pietruszki. Dopełnieniem są maliny, które nadają lekko słodko-kwaskowatego posmaczku. Z tej porcji wychodzi zdecydowanie więcej pesto niż

Read More »