Kokosowa surówka z kiszonym burakiem

 

Kokosowa surówka z kiszonym burakiem

Uwielbiam różnego rodzaju kiszonki. Zakwas z buraka zawsze staram się mieć. Robię go w różnych wariacjach, czasem dorzucę czerwonej kapusty, maliny, chrzan innym razem żurawinę.
Na szczęście nigdy nie mam problemu co zrobić z towarem po wypiciu zakwasu. Uwielbiam wyjadać tak po prostu, na surowo, na przekąskę, jako dodatek.
Tym razem postawiłam na surówkę.

Na małych oczkach tarki starłam 1 średniego kiszonego buraka, 1 średniego buraka surowego, 1 kiszony ząbek czosnku ( z zakwasu), 1 małą marchewkę, 1 małe jabłuszko.
Na suchej patelni lekko podprażyłam 3 łyżki wiórków kokosowych i dodałam do miski z warzywami.
Dodałam również 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1 łyżkę oliwy, szczyptę cynamonu, 2 łyżki mleka kokosowego, 1/2 łyżki syropu klonowego, garstkę namoczonej żurawiny, garść posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżkę pestek granata, sól/pieprz/ sok z cytryny do smaku.

Dodaj komentarz

WĘDZONY „MAJONEZ” W WERSJI FIT

Normalnego majonezu nie jadłam już od x czasu. Zwłaszcza tego sklepowego, gdzie oprócz tony kiepskiej jakości oleju, są też dziwne i niepotrzebne dodatki. Kiedy zaczęłam

Read More »

Sojowe sztabki z pieczarkami

  W mojej szafce stoi kilogramowa torebka z ekologiczną soją. Kupiłam ją z zamysłem, że będę robić domowy tempeh, ale jakoś nie mogę się do

Read More »

Blondie z ciecierzycy i mango

Blondie (kuzynka brownie) na bazie ciecierzycy z dodatkiem pysznego mango. Proste, szybkie, a bardzo dobre. Lekkie nie jest, trochę gliniaste i rozpływające się w ustach.

Read More »

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »