Kokosowa surówka z kiszonym burakiem
Uwielbiam różnego rodzaju kiszonki. Zakwas z buraka zawsze staram się mieć. Robię go w różnych wariacjach, czasem dorzucę czerwonej kapusty, maliny, chrzan innym razem żurawinę.
Na szczęście nigdy nie mam problemu co zrobić z towarem po wypiciu zakwasu. Uwielbiam wyjadać tak po prostu, na surowo, na przekąskę, jako dodatek.
Tym razem postawiłam na surówkę.
Na małych oczkach tarki starłam 1 średniego kiszonego buraka, 1 średniego buraka surowego, 1 kiszony ząbek czosnku ( z zakwasu), 1 małą marchewkę, 1 małe jabłuszko.
Na suchej patelni lekko podprażyłam 3 łyżki wiórków kokosowych i dodałam do miski z warzywami.
Dodałam również 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1 łyżkę oliwy, szczyptę cynamonu, 2 łyżki mleka kokosowego, 1/2 łyżki syropu klonowego, garstkę namoczonej żurawiny, garść posiekanej świeżej kolendry, 1 łyżkę pestek granata, sól/pieprz/ sok z cytryny do smaku.