Lekka, młoda kapustka z koperkiem

 

Od jakiegoś czasu w sklepach pojawia się już młoda kapusta. Nie jest to jeszcze nasza prawdziwa, pyszna, polska kapustka, no ale.. Ja już po całej zimie tęsknię za młodziutkimi warzywami, w których płyną świeżutkie soki, i nie wybrzydzam.
Połowę główki schrupałam na surowo, a z drugiej zrobiłam szybką, lekką przekąskę lub dodatek do obiadu. Wiosenna wersja z koperkiem.

Lekka, młoda kapustka z koperkiem

1/2 główki młodej białej kapusty (średniej)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
pęczek koperku

Cebulę kroję w kosteczkę, czosnek w plasterki, marchew w półtalarki, a kapustę w średniej wielkości paski.
Cebulę i marchewkę podsmażam na odrobinie oleju z dodatkiem szczypty soli. Duszę, delikatnie podlewając wodą, aż marchewka lekko zmięknie ale będzie al-dente,
Kapustę gotuję na parze ok 7min, przelewam zimną wodą i dokładnie odciskam z jej nadmiaru.
Łączę w misce z podduszonymi warzywami, dressingiem i posiekanym koperkiem.
Ja moją jadłam na zimno, ale jeżeli chcecie jeść ją na ciepło, to po prostu dorzućcie kapustę do podsmażonych warzyw i podduście wszystko razem.

Dressing:
2 łyżki oliwy
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka jasnej pasty miso (opcjonalnie, ale polecam)
sól, pieprz do smaku

Czosnek rozcieram na pastę przy pomocy noża. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Doprawiam solą i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

Dodaj komentarz

Naleśniki z czarnego ryżu

  Jadacie czasem czarny ryż? Jest pyszny, lekko kleisty, lekko słodki o orzechowym posmaku. Tak naprawdę po ugotowaniu jego kolor to bardzo ciemny fiolet. A to

Read More »

Zimny serniczek na batatowym cieście

Od zawsze byłam wielką fanką wszelakich serniczków. Tych puszystych i lekkich, ciężkich i kremowych, na zimno jak i pieczonych. Teraz też co chwila lądują na moim stole

Read More »

Bataty z kapustą i pieczarkami

 Podobno istnieje około 400 różnych odmian batatów. Najbardziej popularne są u nas te pomarańczowe, ale są również żółte, fioletowe i białe (tych jeszcze nigdy nie próbowałam).Można je jeść na surowo,

Read More »

Sałatka z brokułu i zielonego groszku

Lubicie zielony groszek? Ja go ubóstwiam Nie dość że jest przepyszny, słodziutki, lekko maślany a zarazem stawiający delikatny opór pod zębami to jeszcze na maksa odżywczy. Ale ja

Read More »