Lody orzechowe

 

W mojej zamrażarce lody muszą być zawsze. Zazwyczaj dwa rodzaje, a ten repertuar zmieniam na bieżąco. Nie mam ulubionego smaku. Lubię eksperymenty jak np lody marchewkowe czy z dodatkiem lawendy, a nawet na bazie fasoli Ale i do tradycyjnych smaków jak wanilia czy czekolada powracam regularnie.
Tym razem o smaku orzechowym. U mnie na bazie masła z orzechów laskowych, ale możecie użyć dowolnego ulubionego. I tym razem owszem jest mleczko kokosowe, ale jest go stosunkowo niewiele i nie zdominowało smaku lodów.

Lody orzechowe

ok 0,5 litra

200g mleka kokosowego (u mnie Real Thai w kartoniku)
150g mleka sojowego
50g ksylitolu
20g syropu daktylowego
60g masła orzechowego (u mnie laskowego)
1 łyżeczka karobu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie domowy na bazie rumu)
1 łyżka inuliny
1 łyżka maranty trzcinowej
spora szczypta soli

Wszystkie skałdniki blenduję razem na jak najgładszą masę. Chłodzę i kręcę w maszynce do lodów.
Można też mrozić bez maszynki, ale wtedy trzeba przez pierwsze 3-4 godziny co 30 min wyciągać lody z zamrażarki i mieszać (widelcem lub blenderem) by pozbyć się finalnie zmrożonych kryształków i uzyskać gładką konsystencję.

Dodaj komentarz

Domowa maggi w płynie

Domowa przyprawa rosołowa maggi w płynie. Jednak jestem pewna, że będziecie jej używać nie tylko do rosołu, ale praktycznie do wszystkiego. Zawiera w sobie tylko

Read More »

Domowy twaróg sojowy

  Jest kilka różnych opcji jak zrobić domowy twaróg z mleka sojowego. Można przy pomocy soku z cytryny lub specjalnej zakwaski. Ale można również najpierw

Read More »