Lody orzechowe

 

W mojej zamrażarce lody muszą być zawsze. Zazwyczaj dwa rodzaje, a ten repertuar zmieniam na bieżąco. Nie mam ulubionego smaku. Lubię eksperymenty jak np lody marchewkowe czy z dodatkiem lawendy, a nawet na bazie fasoli Ale i do tradycyjnych smaków jak wanilia czy czekolada powracam regularnie.
Tym razem o smaku orzechowym. U mnie na bazie masła z orzechów laskowych, ale możecie użyć dowolnego ulubionego. I tym razem owszem jest mleczko kokosowe, ale jest go stosunkowo niewiele i nie zdominowało smaku lodów.

Lody orzechowe

ok 0,5 litra

200g mleka kokosowego (u mnie Real Thai w kartoniku)
150g mleka sojowego
50g ksylitolu
20g syropu daktylowego
60g masła orzechowego (u mnie laskowego)
1 łyżeczka karobu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (u mnie domowy na bazie rumu)
1 łyżka inuliny
1 łyżka maranty trzcinowej
spora szczypta soli

Wszystkie skałdniki blenduję razem na jak najgładszą masę. Chłodzę i kręcę w maszynce do lodów.
Można też mrozić bez maszynki, ale wtedy trzeba przez pierwsze 3-4 godziny co 30 min wyciągać lody z zamrażarki i mieszać (widelcem lub blenderem) by pozbyć się finalnie zmrożonych kryształków i uzyskać gładką konsystencję.

Dodaj komentarz

Pomarańczowo-kawowe kubeczki

Gotowaliście kiedyś całe pomarańcze? Tak, całe ze skórką. W Hiszpanii jest dość popularne ciasto migdałowe, gdzie wykorzystuje się również gotowane, całe owoce pomarańczy. Dość długie

Read More »

Korzenna fasolowa pianka

Zazwyczaj jak gotuję strączki, które wymagają dłuższej obróbki jak np. ciecierzyca, fasola albo soja, to gotuje ich dużą ilość. Później przechowuje w lodówce, a część

Read More »

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »

Dynia słodko-kwaśna

Ekspresowe danie, które zrobicie dosłownie w 20min (już z pokrojeniem warzyw). Chyba, że tak jak ja chcielibyście zjeść tę słodko-kwaśną dynie w towarzystwie ryżowego congee

Read More »