Makaron z pesto z buraka

 

Makaron z pesto z buraka

Makaron ugotowałam al’dente, odcedziłam ( ale nie jakoś bardzo dokładnie, zależało mi aby pozostała na nim odrobina wody z gotowania), gorący wymieszałam z pesto

Pesto:

1 upieczony burak, garść orzechów włoskich (lekko podprażonych w piekarniku),1 łyżka oleju (u mnie z orzechów włoskich), 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki płatków drożdżowych, 1-2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka tymianku, odrobina soku z cytryny.

Wszystko blenduję i ewentualnie jeszcze doprawiam solą, octem.
Jak mam świeży tymianek to go nie blenduję tylko dorzucam świeże listki na koniec i mieszam.

Dodaj komentarz

Tatar z bakłażana

Znowu wegański „tatar”? Tak. Ale ten serio go przypomina. Nie tylko smakiem, ale również konsystencją. Upieczony i posiekany bakłażan ma cudowną, lekko ciągnącą konsystencję. Dodatkowo przed pieczeniem opaliłam

Read More »

Ciecierzycowe puchate placuszki

Są lekkie i puszyste. A najlepsze jest to że nawet jak już ostygną, na zimno czy też przechowywane na później w lodówce nie „klapcieją” i zachowują

Read More »

Jaglane gofry z morelami

  Bardzo lubię połączenie moreli i lawendy. Tym razem wylądowały na gofrze. Wegańskim i bezglutenowym. Zrobionym z kaszy jaglanej. Gofry wyszły naprawdę bardzo fajnie, chrupiące

Read More »

Jabłkowy Chai-Mus

 Masala Chai to bardzo popularna indyjska herbata z przyprawami korzennymi, które ubóstwiam. Codziennie wykorzystuję je w swojej kuchni, a herbatkę chai popijam przez cały rok.

Read More »