Probiotyczny serek z nerkowców ze szczypiorkiem

 

Delikatny serek z nutką wiosny, bo ze szczypiorkiem. Taki kremowy twarożek z krążku Do mojego serka dodałam żywe kultury bakterii ( zawsze mam je w lodówce, bo na bieżąco robię domowe jogurty), dzięki czemu stał się probiotyczny (pomoc dla naszych jelit) i nabrał jeszcze fajniejszej konsystencji.

Probiotyczny serek z nerkowców ze szczypiorkiem

100g nerkowców
2 łyżki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( u mnie z lekką górką)
1 łyżeczka jasnej pasty miso shiro
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2-1 łyżeczka soli
szczypta chili
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
żywe kultury bakterii
szczypiorek

Nerkowce namaczam przez noc, odcedzam i przepłukuję.
Wszystko poza bakteriami blenduję na jak najgładszą masę, próbuje i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Dodaję bakterie, mieszam, przekładam do miseczki wyłożonej tetrą lub folią spożywczą i zostawiam na ok 8 godzin. Po tym czasie przekładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowy serek obtaczam w szczypiorku.

Dodaj komentarz

Owsiany sos jabłkowo-karmelowy

Owsiany sos jabłkowo-karmelowy, zrobiony z mleka owsianego i soku jabłkowego. Robiliście kiedyś karmel jabłkowy? To prościzna, bierzemy sok jabłkowy (można użyć też innego np. winogronowego,

Read More »

Socca z parmezanowymi kurkami

O ile uwielbiam wszelakie grzybki (zwłaszcza leśne), o tyle kurki chyba najmniej. Nie to, że ich nie lubię, lubię, ale jakbym miała wybierać to zdecydowanie wolę inne.

Read More »

Arbuzowa Agua Fresca 

  Mam dla was coś totalnie orzeźwiającego i chłodzącego Szybko się robi (jak mamy gotowy lód) i jest pyszniutkie. Oczywiście arbuz i jego smak ma tu

Read More »

Uspokajające Quinoa Pankejk

  Kolejna odsłona malutkich pankejków, tym razem podwójnie komosiane, cytrynowe z nutą melisy    Uspokajające Quinoa Pankejk  Placuszki: 85ml mleka sojowego wymieszałam z 1 łyżeczką octu

Read More »