Probiotyczny serek z nerkowców ze szczypiorkiem

 

Delikatny serek z nutką wiosny, bo ze szczypiorkiem. Taki kremowy twarożek z krążku Do mojego serka dodałam żywe kultury bakterii ( zawsze mam je w lodówce, bo na bieżąco robię domowe jogurty), dzięki czemu stał się probiotyczny (pomoc dla naszych jelit) i nabrał jeszcze fajniejszej konsystencji.

Probiotyczny serek z nerkowców ze szczypiorkiem

100g nerkowców
2 łyżki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( u mnie z lekką górką)
1 łyżeczka jasnej pasty miso shiro
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2-1 łyżeczka soli
szczypta chili
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
żywe kultury bakterii
szczypiorek

Nerkowce namaczam przez noc, odcedzam i przepłukuję.
Wszystko poza bakteriami blenduję na jak najgładszą masę, próbuje i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Dodaję bakterie, mieszam, przekładam do miseczki wyłożonej tetrą lub folią spożywczą i zostawiam na ok 8 godzin. Po tym czasie przekładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowy serek obtaczam w szczypiorku.

Dodaj komentarz

Fasolowy smarowaniec z pomidorami

Kolejna fermentacja i wariacja w temacie serków smarowańców. Tym razem na bazie fasoli z dodatkiem pasty pomidorowej. Ja wykorzystałam tutaj pastę „palone pomidory” od DYM

Read More »

Wegańska ogórkowa z batatami

Podsyłam Wam przepis na moją wersję zupy ogórkowej, idealnej na przednówku. Nie jest tak ciężka jak tradycyjna polska ogórkowa, a zarazem sycąca i mile rozgrzewająca

Read More »

Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już

Read More »

Coleslaw z Awo-Mayo

  Coleslaw to chyba jedna z najbardziej popularnych surówek na świecie. Wydaje mi się, że w Polsce wypromowana przez KFC. Spotykana w wielu wariantach, ale

Read More »