Delikatny serek z nutką wiosny, bo ze szczypiorkiem. Taki kremowy twarożek z krążku Do mojego serka dodałam żywe kultury bakterii ( zawsze mam je w lodówce, bo na bieżąco robię domowe jogurty), dzięki czemu stał się probiotyczny (pomoc dla naszych jelit) i nabrał jeszcze fajniejszej konsystencji.
Probiotyczny serek z nerkowców ze szczypiorkiem
100g nerkowców
2 łyżki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( u mnie z lekką górką)
1 łyżeczka jasnej pasty miso shiro
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2-1 łyżeczka soli
szczypta chili
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
żywe kultury bakterii
szczypiorek
Nerkowce namaczam przez noc, odcedzam i przepłukuję.
Wszystko poza bakteriami blenduję na jak najgładszą masę, próbuje i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Dodaję bakterie, mieszam, przekładam do miseczki wyłożonej tetrą lub folią spożywczą i zostawiam na ok 8 godzin. Po tym czasie przekładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowy serek obtaczam w szczypiorku.