Probiotyczny serek z nerkowców ze szczypiorkiem

 

Delikatny serek z nutką wiosny, bo ze szczypiorkiem. Taki kremowy twarożek z krążku Do mojego serka dodałam żywe kultury bakterii ( zawsze mam je w lodówce, bo na bieżąco robię domowe jogurty), dzięki czemu stał się probiotyczny (pomoc dla naszych jelit) i nabrał jeszcze fajniejszej konsystencji.

Probiotyczny serek z nerkowców ze szczypiorkiem

100g nerkowców
2 łyżki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( u mnie z lekką górką)
1 łyżeczka jasnej pasty miso shiro
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1/2-1 łyżeczka soli
szczypta chili
1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
żywe kultury bakterii
szczypiorek

Nerkowce namaczam przez noc, odcedzam i przepłukuję.
Wszystko poza bakteriami blenduję na jak najgładszą masę, próbuje i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Dodaję bakterie, mieszam, przekładam do miseczki wyłożonej tetrą lub folią spożywczą i zostawiam na ok 8 godzin. Po tym czasie przekładam do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gotowy serek obtaczam w szczypiorku.

Dodaj komentarz

Zielona pasta z jarmużem

Zielona pasta, dodatek do chleba, placuszków, farsz naleśników, a nawet można wysmarować nią liść sałaty rzymskiej czy też kapusty pekińskiej. Na bazie jarmużu, cukinii i

Read More »

Korzenna fasolowa pianka

Zazwyczaj jak gotuję strączki, które wymagają dłuższej obróbki jak np. ciecierzyca, fasola albo soja, to gotuje ich dużą ilość. Później przechowuje w lodówce, a część

Read More »

Krem z kiszonej kapusty

 Aksamitny, kwaskowaty a zarazem lekko słodki krem z kiszonej kapusty. Prosty do zrobienia. Słodkawe mleczko i cebulka fajnie równoważą kwaśność kapusty, a ziemniak nadaje dodatkowej

Read More »

Socca z parmezanowymi kurkami

O ile uwielbiam wszelakie grzybki (zwłaszcza leśne), o tyle kurki chyba najmniej. Nie to, że ich nie lubię, lubię, ale jakbym miała wybierać to zdecydowanie wolę inne.

Read More »