Prosta pasta z bakłażana

 

Za mięciutkiego, maślanego w środku bakłażana dałabym się pokroić. Tak naprawdę nie trzeba mu nic więcej, jedynie odrobinka soli, kapka dobrego oleju i jestem w niebie.
Podobno działa jak afrodyzjak może dlatego nazywany jest jabłkiem czy gruszką miłości (spotkałam się z dwoma nazwami)
Pomaga zapobiegać nowotworom, a w skórce jest zawarta największa ilość antocyjan. Są to związki, które odpowiadają za ten śliczny fioletowy kolor i dzięki nim będziemy wiecznie młodzi
Tym razem siła tkwi w prostocie. Kilka podstawowych składników, a pasta dla mnie bomba

Prosta pasta z bakłażana

1 upieczony do miękkości bakłażan
4 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól
olej do smażenia
olej do podania (opcjonalnie)
czarne oliwki do podania (opcjonalnie)

Upieczonego, maślanego w środku bakłażana obieram ze skórki (skórkę zjadam), przekładam do miski.
Czosnek rozcieram na pastę ze szczyptą soli.
Na patelni rozgrzewam jedną łyżkę oleju i podsmażam króciutko czosnkową pastę ok 1-2min, Chodzi tylko o to by czosnek stracił swoją surowość i zaromatyzował olej, ale nadal pozostał z charakterem. Jak już wyłączę gaz to na jeszcze gorącą patelnię dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i mieszam. Tutaj też chodzi mi o to by ją tylko podgrzać, by nie była aż tak surowa.
Wszystko przekładam do miski, mieszam doprawiając solą i delikatnie rozgniatając miąższ bakłażana łyżką.
Najlepiej odstawić na parę godzin do przegryzienia. Ja do mojej pasty dodałam jeszcze odrobinę oleju konopnego.

Dodaj komentarz

Pieczona biała głowa

Bardzo lubię pieczonego kalafiora w sosie pomidorowym, czy też paprykowym. Ale wersja bardziej na „biało” smakuje mi równie dobrze. Lekko maślany posmak kalafiora fajnie komponuje się z

Read More »

Lawendowe ciasto z jagodami

Lawendowe ciasto z jagodami, bez glutenu i bez białego cukru. Ze względów zdrowotnych staram się unikać u siebie drożdży piekarskich, jak również nie nadużywać zbyt

Read More »

Lekki serniczek z mango

  Nie da się ukryć, że uwielbiam serniczki. Czy to pieczone, czy na zimno, te lekkie jak chmurka jak i te ciężkie tradycyjne. W koszyku

Read More »

Truskawkowy Shake z czekoladą

  Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego

Read More »