Resztkowy krem

 

Jak zostało wam trochę towaru z „młodych ziemniaczków pieczonych w pomidorach” na które podawałam przepis wczoraj to przeróbcie je na pyszny krem. Rachu ciachu, trochę wody, jedna robota a dwa obiadki gotowe 🙂

Resztkowy krem

młode ziemniaczki pieczone w pomidorach„, to co zostało lub ekstra nowa partia
bulion, woda
sól, pieprz
świeży majeranek/oregano
oliwa lub ulubiony olej np. konopny

Do naszych resztek dolewamy ciepłą wodę lub bulion, odrobinę oliwy, szczyptę soli. Blendujemy na gładko. Ilość płynu zależy od tego ile mamy „resztek” i jak gęsty krem chcemy uzyskać. Doprawiamy wedle gustu, podajemy ze świeżym majerankiem
Można jeść na ciepło lub na zimno jako chłodnik.

 

Dodaj komentarz

Pieczona biała głowa

Bardzo lubię pieczonego kalafiora w sosie pomidorowym, czy też paprykowym. Ale wersja bardziej na „biało” smakuje mi równie dobrze. Lekko maślany posmak kalafiora fajnie komponuje się z

Read More »

Kokosowy Pleasure z pianką

Kupiłam ostatnio jogurty Pleasure od Plantona w Lidlu. Chociaż serek to lepsze określenie, bo ma bardzo zwartą konsystencję  Tłuściutki i dość mocno kaloryczny  Wykorzystałam je do jednoporcjowego mini „serniczka”.Na wierzchu jest

Read More »

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »