Resztkowy krem

 

Jak zostało wam trochę towaru z „młodych ziemniaczków pieczonych w pomidorach” na które podawałam przepis wczoraj to przeróbcie je na pyszny krem. Rachu ciachu, trochę wody, jedna robota a dwa obiadki gotowe 🙂

Resztkowy krem

młode ziemniaczki pieczone w pomidorach„, to co zostało lub ekstra nowa partia
bulion, woda
sól, pieprz
świeży majeranek/oregano
oliwa lub ulubiony olej np. konopny

Do naszych resztek dolewamy ciepłą wodę lub bulion, odrobinę oliwy, szczyptę soli. Blendujemy na gładko. Ilość płynu zależy od tego ile mamy „resztek” i jak gęsty krem chcemy uzyskać. Doprawiamy wedle gustu, podajemy ze świeżym majerankiem
Można jeść na ciepło lub na zimno jako chłodnik.

 

Dodaj komentarz

Kokosowy tofurnik z pianką

Ten kokosowy tofurnik to taka większa wersja świątecznych kokosowych tofurniczków. Typ cięższego, pieczonego „sernika”, tofurnika, ale wierzcie mi, że nie czuć w nim tofu. Jest

Read More »

Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić

Read More »

Sałatka a’la Tabbouleh 

  Świeże zioła. Moja kuchnia bez nich nie istnieje. Codziennie je wykorzystuje, kocham, kocham, kocham.. Marze o własnym ogromnym ziołowniku, albo sporym połacie pola z

Read More »