Sałatka Kulthi z kiszoną cytryną

 

Ostatnio wpadł mi do koszyka „dziwny” strączek. Wcześniej go nie jadłam, nawet o nim nie słyszałam, ale jego nazwa mnie bardzo zaintrygowała. Horse Gram / Kulthi
Wyczytałam, że gdzieś używany głównie jako pasza dla koni, a szkoda bo zawiera dużo cennych właściwości. Pomaga przy insulinoodporności i zmniejszeniu hiperglikemii.
Kształtem przypomina malutkie brązowe fasolki. W smaku przypomina trochę brązową soczewicę Na pierwszy ogień z tym nowym superfood, zrobiłam prostą sałatkę. Można wykorzystać jako dodatek do obiadu lub potraktować jako lunch

Sałatka Kulthi z kiszoną cytryną

100g Horse Gram ( lub brązowej/czarnej soczewicy)
1 większa szalotka
1/4 kiszonej cytryny
3 kapsułki czarnego kardamonu
4 suszone morele
1 łyżka kaparów
1 łyżeczka kuminu
1/3 łyżeczki cynamonu
pęczek kolendry (lub natki pietruszki)
orzeszki piniowe do podania (można podprażyć)

Dressing:
2 łyżki ulubionego oleju (u mnie konopny)
1 łyżeczka musztardy ziarnistej lub Dijon
1 łyżeczka syropu klonowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz

Wybrane strączki namaczam przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Dokładnie płuczę i gotuję do miękkości, ale tak żeby było czuć lekki opór pod zębami, czyli nie na papkę.
Szalotkę, kiszoną cytrynę, morele kroję w drobną kostkę. Wyłuskane ziarenka z kardamonu oraz kumin rozcieram w moździerzu. Kapary lekko siekam. Wszystko przekładam do miski i dokładnie mieszam.
W miseczce mieszam składniki na dressing. Dokładam do mojej sałatki i ponownie mieszam. Doprawiam wedle gustu. Na koniec dorzucam posiekaną kolendrę. Odstawiam na godzinkę do przegryzienia. Gotowe podaję z dodatkiem orzeszków piniowych.

Ten post ma jeden komentarz

  1. lathe

    After ⅼooking at a few of the blog posts on your website, I seriously like your way of blogɡing.
    I book marked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Take
    a look at my ѡeb site too аnd let me know how you feel.

Dodaj komentarz

Kanapka z pieczonymi plastrami tofu

Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet

Read More »

Chipsy z pokrzywy

  Podobno jest naukowo udowodnione, że chrupanie wciąga. To dlatego jak chrupiemy orzeszki, paluszki czy chipsy, ciężko się opanować i poprzestać na kilku. Są ludzie, którzy nie

Read More »

Jasny gulasz kalafiorowo-dyniowy

Delikatny, jasny gulasz trochę w jesiennym stylu Doprawiony moimi ukochanymi przyprawami: kolendrą i kuminem. Uwielbiam je tak bardzo, że czasem zdarza mi się zjadać je same, ot tak

Read More »

Leśny torcik z owocami czarnego bzu

Czarny bez. Wszyscy znamy jego zbawienne działanie w stanach podgorączkowych. Te małe czarne kuleczki działają napotnie i moczopędnie. Jagody pomagają również w trawieniu i oczyszczaniu organizmu

Read More »