Siekana pasta z bakłażana

 

Siekana pasta z bakłażana

Kocham oberżynę  upieczony lub uparowany bakłażan, którego środek jest mięciutki i maślany jest czymś za co dałabym się pokroić. Tak naprawdę nie potrzeba mu nic więcej, może szczypta soli, oliwy i jest genialny w swej prostocie.
Tym razem zrobiłam z niego siekaną pastę z dodatkiem oliwek i pieczonego czosnku.

1 Bakłażana i 1 całą główkę czosnku upiekłam w piekarniku do miękkości. Bakłażana posiekałam drobno nożem (ja nie obieram ze skórki, ale jak komuś przeszkadza to może to zrobić, ale ona jest przepyszna i mega zdrowa!), wrzuciłam do miski.
Garść oliwek (u mnie miks zielonych i czarnych Kalamata), 1/2 łyżki odsączonych kaparów również drobno posiekałam i dorzuciłam do bakłażana. Z upieczonego czosnku wycisnęłam mięciutki miąższ i roztarłam bokiem noża na pastę razem z 1 świeżym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, 1 łyżeczką tahini i 1 łyżką oleju (u mnie sezamowy) , można też utrzeć wszystko w moździerzu. Dodałam do miski razem z 1 łyżeczką nasion kolendry i kuminu ( wcześniej podprażonych i roztartych w moździerzu).
Dorzuciłam 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny i 1 ćwiartkę posiekanej drobno skórki z kiszonej cytryny (można zastąpić dodatkowym sokiem lub skórką ze świeżej cytryny), garść przesiekanych świeżych listków oregano.
Wszystko wymieszałam doprawiłam solą, pieprzem ( u mnie czarny i troszkę czerwonego).
Pastę chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej zostawić do przegryzienia na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Owsiany sos jabłkowo-karmelowy

Owsiany sos jabłkowo-karmelowy, zrobiony z mleka owsianego i soku jabłkowego. Robiliście kiedyś karmel jabłkowy? To prościzna, bierzemy sok jabłkowy (można użyć też innego np. winogronowego,

Read More »

Jesienne Crumble

  Jak mamy chęć na coś słodkiego, chodzi za nami kawałek ciasta, ale nie bardzo chce nam się je robić to z pomocą przychodzi crumble. Taka

Read More »