Siekana pasta z bakłażana

 

Siekana pasta z bakłażana

Kocham oberżynę  upieczony lub uparowany bakłażan, którego środek jest mięciutki i maślany jest czymś za co dałabym się pokroić. Tak naprawdę nie potrzeba mu nic więcej, może szczypta soli, oliwy i jest genialny w swej prostocie.
Tym razem zrobiłam z niego siekaną pastę z dodatkiem oliwek i pieczonego czosnku.

1 Bakłażana i 1 całą główkę czosnku upiekłam w piekarniku do miękkości. Bakłażana posiekałam drobno nożem (ja nie obieram ze skórki, ale jak komuś przeszkadza to może to zrobić, ale ona jest przepyszna i mega zdrowa!), wrzuciłam do miski.
Garść oliwek (u mnie miks zielonych i czarnych Kalamata), 1/2 łyżki odsączonych kaparów również drobno posiekałam i dorzuciłam do bakłażana. Z upieczonego czosnku wycisnęłam mięciutki miąższ i roztarłam bokiem noża na pastę razem z 1 świeżym ząbkiem czosnku, szczyptą soli, 1 łyżeczką tahini i 1 łyżką oleju (u mnie sezamowy) , można też utrzeć wszystko w moździerzu. Dodałam do miski razem z 1 łyżeczką nasion kolendry i kuminu ( wcześniej podprażonych i roztartych w moździerzu).
Dorzuciłam 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżeczkę syropu klonowego, 2 łyżki soku z cytryny i 1 ćwiartkę posiekanej drobno skórki z kiszonej cytryny (można zastąpić dodatkowym sokiem lub skórką ze świeżej cytryny), garść przesiekanych świeżych listków oregano.
Wszystko wymieszałam doprawiłam solą, pieprzem ( u mnie czarny i troszkę czerwonego).
Pastę chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej zostawić do przegryzienia na drugi dzień.

Dodaj komentarz

Kukurydziany budyń z wędzoną solą

 Budyń czy kisiel można zrobić ze wszystkiego. Uwielbiam dyniowy, buraczkowy, pietruszkowy. Tutaj mam wersję kukurydzianą, zrobioną ze świeżej naturalnie słodkiej kukurydzy cukrowej.Według mnie ta odmiana jest najlepsza. Szybko

Read More »

Lody z prażonym kokosem

Lody z prażonym kokosem. Kokos i ananas to smaki, które od razu kojarzą mi się z wakacjami, latem i tropikalnymi temperaturami. Ten duet zawsze idzie

Read More »

Sojowy Labneh

Jeszcze zanim zostałam weganką i zrezygnowałam ze zwierzęcego nabiału, uwielbiałam LABNEH. To po prostu odsączony, gęsty jogurt.Od dłuższego czasu robię własny jogurt sojowy, który czasami przerabiam właśnie

Read More »

Owocowa szarlotka

Klasyczna szarlotka, ale z owocowym dodatkiem. Oczywiście królują tutaj jabłka, ale w małym towarzystwie wiśni i żurawiny oraz cytrusowym akcentem. Smaki bardzo fajnie się przełamują.

Read More »