„Świąteczne białe kiełbaski”

A oto moja propozycja białych kiełbasek pod nadchodzące święta wielkanocne. Robiłam już wcześniej kilka wersji takich kiełbasek według przepisów różnych blogerów i wszystkie mi smakowały Ale ja, jako typowa Zosia Samosia, postanowiłam wypróbować swoje siły w autorskiej wersji „nabijania kiełbasy”. Efekt mnie bardzo zadowala, są malutkie kawałki wędzonego tofu imitujące kawałki mięsa (na pasztetową jeszcze przyjdzie czas), a wszystko podrasowałam szybkim i dość ciekawym sosem.
Staram się jak najmniej używać plastików czy folii (zwłaszcza do gotowania), ale nie dorobiłam się jeszcze formy do kiełbasek, więc nie miałam wyjścia. Raz, od święta chyba nie zaszkodzi.

Świąteczne białe kiełbaski

(ok 4-5 mniejszych sztuk)

100g ugotowanej białej fasoli
100g tofu naturalnego
50g ugotowanej białej kaszy gryczanej
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (jak mamy świeży to jeszcze lepiej)
1,5 łyżeczki majeranku
2-3 ząbki czosnku ( ja dałam 3 małe)
1 łyżka sosu sojowego
1 (raczej płaska) łyżka mąki ryżowej, gryczanej, owsianej
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, czarny pieprz
ok 70g wędzonego tofu

Czosnek rozcieramy na pastę ze szczyptą soli. Wszystkie składniki oprócz mąki i wędzonego tofu blendujemy na gładko, tak masa jest dość gęsta. Dokładamy mąkę i dokładnie mieszamy lub ponownie blendujemy.
Wędzone tofu kroimy w drobniutką kosteczkę i dorzucamy do masy, mieszamy, próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem.
Masę ściśle zawijamy w folię spożywczą na kształt kiełbasek, końcówki skręcamy jak cukierka. Masa jest dość kleista i najlepiej formować ją właśnie w folii.
Gotujemy na parze ok 15min. Jak mamy naprawdę dobrze i ściśle zawinięte kiełbaski można próbować gotować je w niewielkiej ilości wody, chociaż dla bezpieczeństwa polecam gotowanie na parze.

Sos musztardowo-chrzanowy:

1 średnia szalotka
1/2 łyżki ziarnistej musztardy
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu lub 1/2 łyżki chrzanu ze słoika
50ml białego półwytrawnego wina
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodziwa np syropu klonowego
1/3 szklanki mleczka kokosowego lub owsianego „dla baristów”
1/2 łyżeczki białego pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz czarny
olej do smażenia

Na jednej łyżce oleju podsmażamy posiekaną szalotkę ze szczyptą soli. Dusimy na wolnym ogniu, aż będzie miękka ok 8min. Dodajemy chrzan i musztardę. Podlewamy winem i dodajemy tymianek. Czekamy chwilę, aż wino prawie całkowicie wyparuje. Dodajemy bulion, ksylitol i dusimy jeszcze ok 3 min. Dodajemy mleczko kokosowe, biały pieprz, gałkę i dalej chwilkę dusimy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość i konsystencję naszego sosu. Na koniec doprawiamy ewentualnie solą i czarnym pieprzem.

Dodaj komentarz

Paprykowy gulasz z ogórkami

Dość szybkie i rozgrzewające danie, w którym wykorzystałam kolorowe papryki. Ale spokojnie można się ograniczyć tylko do czerwonej. Dodatek kiszonego ogórka zawsze fajnie komponuje się

Read More »

Chłodnik późnego lata

Chłodnik późnego lata. Gdy na stragany powolutku zaczyna wkraczać jesień, a temperatury za oknem są jeszcze całkiem letnie, warto zrobić sobie chłodnik późnego lata lub

Read More »