Szybkie lody z duszonym rabarbarem

 

Jak macie już bardzo dojrzałe banany, a nie chce wam się piec kolejnego chlebka czy smażyć racuszków to wrzućcie je do zamrażarki. Dzięki temu się nie zmarnują, a będziecie mieć świetną bazę do lodów, szejków, nice cream, smoothie bowl, do wykorzystania w każdej chwili.
Jak mamy lenia to wrzucamy w całości, ale lepiej jak je pokroimy i zamrozimy w kawałkach (jeszcze lepiej „na płasko”). Później cyk myk, parę bziknięć blenderem i proste, a pyszne i zdrowe lody gotowe.

Szybkie lody z duszonym rabarbarem

2 porcje

Lody:
2 banany (ok 200g po obraniu)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka syropu klonowego
odrobina starej tonki (opcjonalnie)
szczypta soli

Rabarbar:
2 laski rabarbaru
4 łyżki kompotu truskawkowego (lub soku z pomarańczy)
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeża mięta

Zamrożone banany blendujemy z pozostałymi składnikami. Podajemy od razu lub jeszcze wkładamy do zamrażarki, jeżeli są zbyt luźne.
Możemy zrobić bazę z niemrożonych owoców: wszystko blendujemy i chowamy do zamrażarki. Przez pierwsze 3 godziny co około pół godziny mieszamy widelcem i rozbijamy kryształki lodów. Gdy masa jest już prawie zamrożona polecam mimo wszystko potraktować ją jeszcze raz blederem. To da nam pewność, że lody wyjdą gładkie i aksamitne bez kryształków.
Rabarbar kroję w 2cm kawałaki. Wrzucam na patelnię lub do garnuszka z pozostałymi składnikami. Doprowadzam do wrzenia i dusze ok 2 min. Odstawiam pod przykryciem aż ostygnie lub serwuję lody z gorącym rabarbarem.
Całość posypuję listkami świeżej mięty.

Dodaj komentarz

Pesto z botwiny

Pesto z botwiny, czyli z młodych liści buraka. Botwina to nasz niedoceniany superfood (tak samo jak pokrzywa 😉 ), warto ją wykorzystywać i zjadać nie

Read More »