Tajska botwinka z rabarbarem

 

Bardzo lubię tradycyjną botwinkę czy to w formie na ciepło, czy w formie chłodnika. Ale, że ja nie lubię jeść wciąż tego samego, to zrobiłam trochę mniej polską, a bardziej orientalną wersję
Jakby ktoś chciał bardziej pożywną wersję to wystarczy dorzucić trochę ugotowanej soczewicy (np. czarnej), albo czarnego ryżu
A, że sezon również na rabarbar to dorzucam go wszędzie po trochu

Tajska botwinka z rabarbarem

2 porcje

1 średnia szalotka (pokrojona w kosteczkę)
3 ząbki czosnku (posiekane)
2 łyżeczki posiekanego imbiru
1 laska trawy cytrynowej
odrobina posiekanej papryczki chili (ilość wedle gustu)
5 listków limonki kaffir
1 pęczek botwiny
1 mniejsza laska rabarbaru (można zastąpić sokiem z cytryny/limonki)
1/2 łyżeczki nasion kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka syropu daktylowego lub klonowego
500ml bulionu
100-150ml mleka kokosowego
1 łyżeczka oleju kokosowego
garść świeżej kolendry
sól, sok z cytryny

Buraczki i łodyżki botwinki oraz rabarbar kroję w kosteczkę, a liście w paseczki (najmniejsze można zostawić w całości).
Z trawy cytrynowej usuwam zewnętrzne zdrewniałe części a resztę siekam.
Na rozgrzany olej wrzucam szalotkę, czosnek, imbir, chili, trawę cytrynową, listki kaffir, buraczki, nasiona kolendry i szczyptę soli. Podsmażam około 10 min na średnim ogniu, jak przywiera to podlewam wodą. Zalewam bulionem, doprowadzam do wrzenia i dokładam pokrojone łodyżki z botwinki, syrop daktylowe oraz sos sojowy. Gotuję chwilkę ok 3-5min. Na koniec dodaję rabarbar oraz pozostałe liście botwiny (ja już nie gotuję bo chciałam mieć rabarbar który będzie stawiał opór pod zębami).
Dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą, ewentualnie chili, sokiem z cytryny.
Gotowe danie podaję ze świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Marynowany buraczek

Dzisiaj Dzień Buraka 🙂 Wcale mnie nie dziwi, że to barwiące, polskie warzywo ma swoje święto. A wiadomo.. dzień święty święcić. Więc podrzucam kolejną propozycję

Read More »

Sałatka makaronowa z kiełkami

Sałatka z makaronem w typie Ramen, z dużą ilością różnych kiełków. Dorzuciłam też ukochane grzyby Shitake, zielony groszek i trochę alg. Sałatka zawiera w sobie

Read More »

Truskawkowy sorbet z czerwonym pieprzem

  Pyszne polskie truskawki. Wyczekuję ich cały rok. Jak tylko pojawiają się nasze pierwsze, polskie, czerwoniutkie, aromatyczne truskaweczki, i kosztują kosmiczną cenę, ulegnę i kupuję choć

Read More »

Tatar z bakłażana

Znowu wegański „tatar”? Tak. Ale ten serio go przypomina. Nie tylko smakiem, ale również konsystencją. Upieczony i posiekany bakłażan ma cudowną, lekko ciągnącą konsystencję. Dodatkowo przed pieczeniem opaliłam

Read More »