Truskawkowy Shake z czekoladą

 

Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego co jest zamrożone, wystarczy dolać jakiegoś płynu jak np. mleka roślinnego. Do tego przepisu wykorzystałam mój pyszny sorbecik truskawkowy, ale wszystkie lody będą pasować tu idealnie

Truskawkowy Shake z czekoladą

1 porcja

150g sorbetu truskawkowego, (lub innych lodów)
100 ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe)
2 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1 łyżka pudru z ksylitolu
1 łyżeczka kakao/karobu lub miks obu
trochę gorzkiej czekolady, odrobina kakao

Sorbet i mleko roślinne blenduję na gładką masę. Jak za gęste to albo chwilkę poczekajmy, albo dolejmy odrobinę więcej mleka.
Śmietankę lekko ubijam z ksylitolem i kakao lub karobem.
Czekoladę rozpuszczam i oblewam nią ścianki naczynia w którym będę podawać. Nalewam mojego Shake’a, wierzch dekoruję ubitą śmietanką i obsypuję kakao. Jak zostało coś z rozpuszczonej czekolady to można jeszcze dodatkowo polać po śmietance.
Popijam przez grubą słomkę lub delektuję się łyżeczką

Dodaj komentarz

Warzywna pasta z dzikim ryżem

Dziki ryż, lubię i staram się jadać regularnie. Chociaż jeżeli miałabym się kierować tylko smakiem to inne rodzaje raczej bardziej mi podchodzą (zwłaszcza czarny). Dlatego

Read More »

Konopne Pate z kaszą jaglaną

Nie przestanę robić kolejne pasty i smarowańce. Uwielbiam je i zazwyczaj wyjadam łyżeczką. Jak coś się uchowa to ląduje jako dodatek dosłownie do wszystkiego (pieczonych

Read More »

Kakaowe wisienki

  Wiśnie i czekolada? Duecik w sam raz Bardzo lubię wiśnie, zdecydowanie bardziej niż czereśnie. Uwielbiam tą cierpkość i łączyć je zarówno w słodkich jak i

Read More »