Truskawkowy Shake z czekoladą

 

Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego co jest zamrożone, wystarczy dolać jakiegoś płynu jak np. mleka roślinnego. Do tego przepisu wykorzystałam mój pyszny sorbecik truskawkowy, ale wszystkie lody będą pasować tu idealnie

Truskawkowy Shake z czekoladą

1 porcja

150g sorbetu truskawkowego, (lub innych lodów)
100 ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe)
2 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1 łyżka pudru z ksylitolu
1 łyżeczka kakao/karobu lub miks obu
trochę gorzkiej czekolady, odrobina kakao

Sorbet i mleko roślinne blenduję na gładką masę. Jak za gęste to albo chwilkę poczekajmy, albo dolejmy odrobinę więcej mleka.
Śmietankę lekko ubijam z ksylitolem i kakao lub karobem.
Czekoladę rozpuszczam i oblewam nią ścianki naczynia w którym będę podawać. Nalewam mojego Shake’a, wierzch dekoruję ubitą śmietanką i obsypuję kakao. Jak zostało coś z rozpuszczonej czekolady to można jeszcze dodatkowo polać po śmietance.
Popijam przez grubą słomkę lub delektuję się łyżeczką

Dodaj komentarz

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »

Słonecznikowa posypka kanapkowa

To taka wersja wegańskiego parmezanu, ale zrobiona ze słonecznika. Fajna, słona posypka, pełna Umami za sprawą niezastąpionych płatków drożdżowych. Ja od jakiegoś czasu używam firmy

Read More »

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »

Resztkowy krem

  Jak zostało wam trochę towaru z „młodych ziemniaczków pieczonych w pomidorach” na które podawałam przepis wczoraj to przeróbcie je na pyszny krem. Rachu ciachu,

Read More »