Truskawkowy Shake z czekoladą

 

Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego co jest zamrożone, wystarczy dolać jakiegoś płynu jak np. mleka roślinnego. Do tego przepisu wykorzystałam mój pyszny sorbecik truskawkowy, ale wszystkie lody będą pasować tu idealnie

Truskawkowy Shake z czekoladą

1 porcja

150g sorbetu truskawkowego, (lub innych lodów)
100 ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe)
2 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1 łyżka pudru z ksylitolu
1 łyżeczka kakao/karobu lub miks obu
trochę gorzkiej czekolady, odrobina kakao

Sorbet i mleko roślinne blenduję na gładką masę. Jak za gęste to albo chwilkę poczekajmy, albo dolejmy odrobinę więcej mleka.
Śmietankę lekko ubijam z ksylitolem i kakao lub karobem.
Czekoladę rozpuszczam i oblewam nią ścianki naczynia w którym będę podawać. Nalewam mojego Shake’a, wierzch dekoruję ubitą śmietanką i obsypuję kakao. Jak zostało coś z rozpuszczonej czekolady to można jeszcze dodatkowo polać po śmietance.
Popijam przez grubą słomkę lub delektuję się łyżeczką

Dodaj komentarz

Lekki serniczek z mango

  Nie da się ukryć, że uwielbiam serniczki. Czy to pieczone, czy na zimno, te lekkie jak chmurka jak i te ciężkie tradycyjne. W koszyku

Read More »

Siekana pasta z bakłażana

  Siekana pasta z bakłażana Kocham oberżynę  upieczony lub uparowany bakłażan, którego środek jest mięciutki i maślany jest czymś za co dałabym się pokroić. Tak naprawdę

Read More »

Krem z brukwi na tajską nutę

Brukiew. Niestety mało popularne warzywko, a bardzo cenne. Ma działanie antynowotworowe i wspomagające trawienie. Dzięki właściwościom wykrztuśnym pomaga przy kaszlu (sok z brukwi). Podobno kiedyś

Read More »

Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić

Read More »