Truskawkowy Shake z czekoladą

 

Co jeszcze można jeść przy tych tropikalnych upałach poza lodami, chłodnikiem i zimnym arbuzem?  Shake! To takie w sumie rozpuszczone lody. Można go wyczarować ze wszystkiego co jest zamrożone, wystarczy dolać jakiegoś płynu jak np. mleka roślinnego. Do tego przepisu wykorzystałam mój pyszny sorbecik truskawkowy, ale wszystkie lody będą pasować tu idealnie

Truskawkowy Shake z czekoladą

1 porcja

150g sorbetu truskawkowego, (lub innych lodów)
100 ml mleka roślinnego (sojowe, kokosowe)
2 czubate łyżki śmietanki kokosowej
1 łyżka pudru z ksylitolu
1 łyżeczka kakao/karobu lub miks obu
trochę gorzkiej czekolady, odrobina kakao

Sorbet i mleko roślinne blenduję na gładką masę. Jak za gęste to albo chwilkę poczekajmy, albo dolejmy odrobinę więcej mleka.
Śmietankę lekko ubijam z ksylitolem i kakao lub karobem.
Czekoladę rozpuszczam i oblewam nią ścianki naczynia w którym będę podawać. Nalewam mojego Shake’a, wierzch dekoruję ubitą śmietanką i obsypuję kakao. Jak zostało coś z rozpuszczonej czekolady to można jeszcze dodatkowo polać po śmietance.
Popijam przez grubą słomkę lub delektuję się łyżeczką

Dodaj komentarz

Sałatka z bobu na grecką nutę

Bób, bób, po stokroć bób. Kocham. Uwielbiam zarówno ten młodziutki, delikatny jak i ten starszy, mocniej skrobiowy.Zazwyczaj zjadam ze skórką, a nawet jak obieram go

Read More »

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

  Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna

Read More »

Pekińskie placuszki z kimchi

Pekińskie placuszki z dodatkiem kimchi. Zrobione na wzór japońskich placków: Okonomiyaki, jednak w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Dodatek kimchi (użyłam od Zakwasowni), fajnie podkręca ich

Read More »