Truskawkowy sorbet z czerwonym pieprzem

 

Pyszne polskie truskawki. Wyczekuję ich cały rok. Jak tylko pojawiają się nasze pierwsze, polskie, czerwoniutkie, aromatyczne truskaweczki, i kosztują kosmiczną cenę, ulegnę i kupuję choć odrobinę.
Później przychodzi wysyp, są wszędzie, ceny lecą na łeb na szyję, ja już dość przesycona ich smakiem wyczekuję śliwek Ach te kobiety..

Truskawkowy sorbet z czerwonym pieprzem

ok 600ml

500g truskawek
60ml soku z cytryny + skórka z połowy cytryny
80g ksylitolu
30g cukru kokosowego
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, lub nalewka truskawkowa).

Sok z cytryny, ksylitol i cukier umieszczam w rondelku. Doprowadzam do wrzenia, mieszam aż się wszystko rozpuści i odstawiam do wystudzenia.
Wszystkie składniki blenduję na gładko.
Przekładam do maszynki do lodów lub chowam do zamrażarki. Jak nie używam maszynki to przez pierwsze 3-4 godziny co około pół godziny mieszam widelcem i rozbijam kryształki lodów. Gdy masa jest już prawie zamrożona polecam mimo wszystko potraktować ją jeszcze raz blenderem. To da nam pewność, że lody wyjdą gładkie i aksamitne bez kryształków.

Dodaj komentarz

Siekana pasta z bakłażana

  Siekana pasta z bakłażana Kocham oberżynę  upieczony lub uparowany bakłażan, którego środek jest mięciutki i maślany jest czymś za co dałabym się pokroić. Tak naprawdę

Read More »

Jaglane gofry z morelami

  Bardzo lubię połączenie moreli i lawendy. Tym razem wylądowały na gofrze. Wegańskim i bezglutenowym. Zrobionym z kaszy jaglanej. Gofry wyszły naprawdę bardzo fajnie, chrupiące

Read More »

Sojowy Labneh

Jeszcze zanim zostałam weganką i zrezygnowałam ze zwierzęcego nabiału, uwielbiałam LABNEH. To po prostu odsączony, gęsty jogurt.Od dłuższego czasu robię własny jogurt sojowy, który czasami przerabiam właśnie

Read More »