Truskawkowy sorbet z czerwonym pieprzem

 

Pyszne polskie truskawki. Wyczekuję ich cały rok. Jak tylko pojawiają się nasze pierwsze, polskie, czerwoniutkie, aromatyczne truskaweczki, i kosztują kosmiczną cenę, ulegnę i kupuję choć odrobinę.
Później przychodzi wysyp, są wszędzie, ceny lecą na łeb na szyję, ja już dość przesycona ich smakiem wyczekuję śliwek Ach te kobiety..

Truskawkowy sorbet z czerwonym pieprzem

ok 600ml

500g truskawek
60ml soku z cytryny + skórka z połowy cytryny
80g ksylitolu
30g cukru kokosowego
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu (opcjonalnie)
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie, lub nalewka truskawkowa).

Sok z cytryny, ksylitol i cukier umieszczam w rondelku. Doprowadzam do wrzenia, mieszam aż się wszystko rozpuści i odstawiam do wystudzenia.
Wszystkie składniki blenduję na gładko.
Przekładam do maszynki do lodów lub chowam do zamrażarki. Jak nie używam maszynki to przez pierwsze 3-4 godziny co około pół godziny mieszam widelcem i rozbijam kryształki lodów. Gdy masa jest już prawie zamrożona polecam mimo wszystko potraktować ją jeszcze raz blenderem. To da nam pewność, że lody wyjdą gładkie i aksamitne bez kryształków.

Dodaj komentarz

Gryczotto botwinkowe w cukiniach

Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną. Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz sam

Read More »

Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić

Read More »

Wegańska ogórkowa z batatami

Podsyłam Wam przepis na moją wersję zupy ogórkowej, idealnej na przednówku. Nie jest tak ciężka jak tradycyjna polska ogórkowa, a zarazem sycąca i mile rozgrzewająca

Read More »