Domowy serek waniliowy na bazie tofu. Smakuje trochę jak słodki serek homogenizowany (chociaż już nie do końca pamiętam jego smak). Super komponuje się w towarzystwie owoców. Można posmarować nim tez np. kawałek opieczonego chlebka bananowego, czekoladowego, gofra czy też tostą i na wierzch poukładać owoce.
Waniliowy serek z tofu
ok 1/2 litra
Jogurt z tofu:
1 kostka tofu (180g)
100ml mleka sojowego
3 łyżki jogurtu z żywymi kulturami bakterii
1 łyżeczka syropu klonowego
żywe kultury bakterii (jeżeli nasz jogurt ich nie posiada)
Między dłońmi odciskam wodę z tofu. Odciśnięte blenduję na jak najgładszą masę z mlekiem i syropem klonowym. Przekładam do szklanego słoiczka, dodaję jogurt oraz ewentualnie żywe bakterie i mieszam dokładnie najlepiej drewnianą łyżką. Odstawiam na blacie na ok 12h. Po tym czasie przekładam do lodówki na kolejne 12h.
cały jogurt z tofu
1/2 szklanki mleka kokosowego (ja używam Real Thai w czarnym kartoniku)
1/2 łyżeczki agaru
50g ksylitolu
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki sproszkowanej
Mleko, agar i ksylitol mieszam, doprowadzam do wrzenia i gotuję ok 1-2 min na mniejszym ogniu. Odstawiam aż trochę przestygnie, ale pilnujemy by nam nie zastygło.
Do miseczki przekładam jogurt, syrop, sok z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Dodaję przestygnięte mleko kokosowe i mieszam mikserem z ubijaczkami do połączenia i lekkiego napowietrzenia.
Przekładam do słoiczka i chowam do lodówki na kilka godzin.
Ten post ma 2 komentarzy
Świetny pomysł na zastosowanie tofu, bardzo chętnie zrobię z owocami może borówkami 🙂
Dziękuję, wychodzi naprawdę pyszny i do tego z żywymi kulturami bakterii. Każde owoce się tu świetnie sprawdzą, ostatnio jadłam z pieczonymi, krwistymi pomarańczami 😉