Gryczotto botwinkowe w cukiniach

Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną.
Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz sam w sobie jest bardzo pyszny, że można go jeść samodzielnie, ale te piękne okrągłe „bombki” są takie ładniutkie, że aż same się proszą by je czymś wypchać 🙂 Są wprost do tego stworzone..

🍎Gryczotto botwinkowe w cukiniach🍎

3 porcje
Farsz:
1 czerwona cebula
biała część mniejszego pora
2 ząbki czosnku ( u mnie akurat świeży)
1 pęczek botwiny
70g kaszy gryczanej białej
garść jasnoty purpurowej (opcjonalnie)
garść krwawnika (opcjonalnie)
1/2 kwaskowatego jabłka
1 łyżka podprażonego słonecznika
1 łyżeczka suszonego tymianku
50ml białego wina
200-250ml bulionu lub wody
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżka świeżego tymianku
1 łyżka roślinnego labneh/kremowego twarożku/ śmietanki kokosowej (opcjonalnie)
sól, pieprz
1-2 łyżki oleju do podsmażenia
3 okrągłe cukinie
jogurt wymieszany z tymiankiem, sokiem i skórką z cytryny, solą, pieprzem, odrobiną ksylitolu.
Cebulę kroję w kosteczkę, pora w półplasterki, czosnek siekam, buraczki i łodyżki z botwinki w kosteczkę a listki w paseczki, jabłko w kosteczkę, łodyżki z jasnoty również w kosteczkę (listki i krwawnik lekko siekam i odkładam).
Na średniej patelni na małym ogniu podsmażam cebulkę i pora ze szczyptą soli ok 7min. Dodaje wypłukaną kaszę i podsmażam 1 minutę. Dolewam białe wino i redukuję. Dorzucam buraczki z łodyżkami, czosnek, jabłko, suszony tymianek, słonecznik, sos sojowy i łodyżki jasnoty. Podsmażam dalej ok 2 min. Wlewam ok 100ml bulionu i gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn. Dolewam kolejną partię i tak cały czas, aż będzie wystarczająco miękka i ugotowana (u mnie trwało to około 20min). Dodaję sok z cytryny, posiekane listki botwiny, jasnoty i krwawnik. Mieszam i wyłączam ogień. Doprawiam startą skórką z cytryny, posiekanym świeżym tymianek, solą, pieprzem. Na koniec można wmieszać łyżkę kremowego serka dla większej kremowości.
Z cukinii ścinam czapeczkę i wydrążam środek (można go posiekać i dodać do farszu razem z buraczkami lub po prostu zjeść). Cukinie gotuję na parze rozcięciem do dołu aż będą lekko miękkie ok 10-13min. Solę, pieprzę i faszeruję. Na wierzchu spryskuję delikatnie oliwą i wkładam do piekarnika 200′ na około 15-20min aż się lekko zarumienią (pod koniec można włączyć funkcję grill)
Podaję z tymiankowym jogurtem

Dodaj komentarz

Sorgotto ze szparagami i bobem

  Jedliście już kaszę sorgo? To bezglutenowa kasza o wielu cennych właściwościach pochodząca z Afryki (podobno tam wykorzystywana jest do produkcji piwa i wódki  ) Mam dla

Read More »

Gryczotto botwinkowe w cukiniach

#gryczotto Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną. Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz

Read More »