Masala Chai to bardzo popularna indyjska herbata z przyprawami korzennymi, które ubóstwiam. Codziennie wykorzystuję je w swojej kuchni, a herbatkę chai popijam przez cały rok. Normalnie jest na bazie czarnej herbaty i dużej ilości tłustego mleka. Ja wybieram zawsze bez czarnej herbaty a z dodatkiem rooibos i na co dzień piję samą, bez mleka, ale w deserach to już inna bajka 

Jabłkowy Chai-Mus
150ml mleka kokosowego wlałam do garnuszka i dorzuciłam 4 torebki herbatki Chai (można dać mniej, ale ja lubię jak jest intensywnie
). Doprowadziłam do wrzenia i odstawiłam aby herbatki dobrze naciągnęły.

2 jabłka pokroiłam na plasterki usuwając gniazda nasienne (ja nie obierałam). Wrzuciłam je na patelnie z odrobiną oleju kokosowego, 1 łyżeczką cukru kokosowego, 1 łyżką soku z cytryny i lekko skarmelizowałam. Wlałam do nich moje nasiąknięte Chai mleko kokosowe, szczyptę soli i dusiłam do miękkości. Jabłka muszą być miękkie, ale nie rozpadające się. Na początku dusiłam pod przykryciem, a później bez, odparowując trochę mleko i koncentrując smak

Kilka jabłek zostawiłam do dekoracji, a całą resztę zawartości patelni zblendowałam dorzucając trochę świeżej mięty.
Gotowy mus polałam jabłkowym karmelem* i posypałam pokruszonymi jabłkowymi ciasteczkami owsianymi.
*Jak zrobić jabłkowy karmel?
Bardzo prosto. Najpierw na średnim, później na małym ogniu gotujemy sok jabłkowy aż zgęstnieje i straci swoją objętość mniej więcej cztero-pięciokrotnie, u mnie 2 litry soku gotowałam mniej więcej 1,5h. Przy końcówce trzeba uważać, bo od gotowego karmelu do spalonego karmelu jest już bardzo krótka droga.

Do tego deseru, do karmelu dodałam też sporą szczyptę soli, dzięki czemu miał posmak słonego karmelu


Tags: jabłka