Jabłkowy Chai-Mus

 
Masala Chai to bardzo popularna indyjska herbata z przyprawami korzennymi, które ubóstwiam. Codziennie wykorzystuję je w swojej kuchni, a herbatkę chai popijam przez cały rok. Normalnie jest na bazie czarnej herbaty i dużej ilości tłustego mleka. Ja wybieram zawsze bez czarnej herbaty a z dodatkiem rooibos i na co dzień piję samą, bez mleka, ale w deserach to już inna bajka 😉
 

Jabłkowy Chai-Mus

 
150ml mleka kokosowego wlałam do garnuszka i dorzuciłam 4 torebki herbatki Chai (można dać mniej, ale ja lubię jak jest intensywnie🙈). Doprowadziłam do wrzenia i odstawiłam aby herbatki dobrze naciągnęły.
2 jabłka pokroiłam na plasterki usuwając gniazda nasienne (ja nie obierałam). Wrzuciłam je na patelnie z odrobiną oleju kokosowego, 1 łyżeczką cukru kokosowego, 1 łyżką soku z cytryny i lekko skarmelizowałam. Wlałam do nich moje nasiąknięte Chai mleko kokosowe, szczyptę soli i dusiłam do miękkości. Jabłka muszą być miękkie, ale nie rozpadające się. Na początku dusiłam pod przykryciem, a później bez, odparowując trochę mleko i koncentrując smak😋
 
Kilka jabłek zostawiłam do dekoracji, a całą resztę zawartości patelni zblendowałam dorzucając trochę świeżej mięty.
 
Gotowy mus polałam jabłkowym karmelem* i posypałam pokruszonymi jabłkowymi ciasteczkami owsianymi.
 
 
*Jak zrobić jabłkowy karmel?
Bardzo prosto. Najpierw na średnim, później na małym ogniu gotujemy sok jabłkowy aż zgęstnieje i straci swoją objętość mniej więcej cztero-pięciokrotnie, u mnie 2 litry soku gotowałam mniej więcej 1,5h. Przy końcówce trzeba uważać, bo od gotowego karmelu do spalonego karmelu jest już bardzo krótka droga.😉
 
Do tego deseru, do karmelu dodałam też sporą szczyptę soli, dzięki czemu miał posmak słonego karmelu
 
 

Dodaj komentarz

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »

Lody marchewkowo-pomarańczowe

 Uwielbiam domowe lody, dlatego misę do ich robienia zawsze trzymam zmrożoną w zamrażarce. Maszyna do lodów to naprawdę fajna sprawa, jeżeli ktoś lubi je robić

Read More »

Pieczeń z soczewicy

Pieczeń z brązowej soczewicy i warzyw. Z dodatkiem sosu na bazie jogurtu, tahini i miso, który świetnie uzupełnia dodatek słodko-kwaśnych podduszonych pomidorów. Bardzo fajna świąteczna

Read More »