Jabłkowy syrop z czarnym bzem

Zainspirowana ostatnim pytaniem o syrop z kwiatów czarnego bzu, szybciutko zrobiłam swoją wersję 🙂
U mnie już kwiatki przekwitają, więc nie wiele się zastanawiałam i poleciałam pozbierać co się jeszcze dało. Ten zrobiłam na bazie zredukowanego soku jabłkowego i wyszedł pyszka 😃 Dość mocno słodki, no ale to przecież syrop 😉, im dłużej będziemy redukować sok, tym wychodzi gęstszy i słodszy.
Za rok muszę jeszcze koniecznie wypróbować wersję na soku truskawkowym oraz taką saute, czyli sama woda i ksylitol 🙂

 

Jabłkowy syrop z czarnym bzem

 
1 litr soku jabłkowego
kilkanaście baldachów kwiatków czarnego bzu

 
Sok jabłkowy przelewamy do rondelka,, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu, aż się dość mocno zredukuje. Jego gęstość zależy od nas, od tego co chcemy uzyskać. Ja redukowałam tak długo aż zostało mi ok 300ml. Odstawiamy i studzimy.

Kwiatki obrywamy od łodyżek (jak kilka drobnych wpadnie to nic, ale starajmy się mieć ich jak najmniej bo są lekko gorzkawe).
Kwiatki z jak największą ilością żółciutkiego pyłku przekładamy do słoika (ja miałam ich 400ml luźno upchniętych, czyli sporo), zalewamy ostudzonym do temp. pokojowej zredukowanym sokiem, mieszamy, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 doby. 2-3 razy dziennie warto zamieszać lub pokręcić słoikiem w dłoni.
Po tym czasie odcedzamy na sitku i mocno odciskamy kwiatki, by wydobyć z nich jak najwięcej esencji. Przechowujemy w lodówce.

Jak robimy większą ilość to można zapasteryzować, stracimy dobroczynne właściwości, ale będziemy mogli zimą cieszyć się smakiem i aromatem lata.

 
 

Dodaj komentarz

Serek à la szare tofu

 Tofu to generalnie ścięte białko z sojowego mleka.Bardzo łatwo można je przygotować w domu. Używamy do tego celu koagulantu, gorzkiej soli lub najprościej soku z cytryny.  Eksperymentalnie zrobiłam sobie porcyjkę,

Read More »

Rozgrzewająca zupa z pokrzywą

Rozgrzewającą zupa z młodą pokrzywą. Akurat jest jeden z moich ulubionych momentów, gdy wszystkie dzikie roślinki odradzają się na nowo. Wreszcie bez problemu można pozrywać

Read More »

Pieczeń z soczewicy

Pieczeń z brązowej soczewicy i warzyw. Z dodatkiem sosu na bazie jogurtu, tahini i miso, który świetnie uzupełnia dodatek słodko-kwaśnych podduszonych pomidorów. Bardzo fajna świąteczna

Read More »

Jesienne ciacho z rozmarynem 

Jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo

Read More »