Krem z fenkułu i gruszki

 

Moja obsesja, czyli zupa krem. Uwielbiam koper włoski, zarówno jako warzywo oraz przyprawę. Ten delikatnie anyżkowy posmak cudownie odświeża niejedną potrawę, nadając jej lekkości. Fenkuł pomaga nie tylko naszemu układowi trawiennemu, ale również oddechowemu. Pomocny w walce z przeziębieniem, ma działanie przeciwgorączkowe, napotne i wykrztuśne. Nie żałujmy sobie słodkiego kopru, zwłaszcza w tym trudnym dla nas okresie.

Krem z fenkułu i gruszki

  • 1 por (biała i jasnozielona część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 średni koper włoski
  • 1 średnia gruszka
  • 50ml białego półwytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2/3 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 1 garść orzechów włoskich (można lekko podprażyć)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie sojowe+kokosowe)
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • olej

Do podania: czarna soczewica, orzechy włoskie, świeży tymianek

W garnuszku na odrobinie oleju podsmażam delikatnie pokrojonego pora (uwaga by się nie rumienił, a bardziej zeszklił i delikatnie zmiękł). Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, koper włoski (w plasterki, zielony koperek zostawiam do podania) oraz gruszkę (większe kawałki bez gniazd nasiennych). Dorzucam tymianek oraz nasiona kopru i szczyptę soli. Wszystko delikatnie podsmażam ok 3 min. Podlewam winem i czekam, aż się zredukuje, a alkohol wyparuje. Całość zalewam wodą, mniej więcej do przykrycia i gotuję na wolniejszym ogniu do miękkości ok 15-20min. Dodaję resztę składników i blenduję na gładko, doprawiając solą i pieprzem.

Gotową zupę podaję z ugotowaną czarną soczewicą (moja moczona przez noc i podgotowana na parze) wymieszaną z 1 łyżką oleju (u mnie z orzechów włoskich), odłożonym koperkiem oraz siekanymi orzechami włoskimi.

 
 

Dodaj komentarz

Fenkułowa pasta ze szparagami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, humusy i smarowidła. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Oczywiście jako baza czy dodatek do kanapki, krakersów lub pokrojonych w słupki

Read More »

Korzenna fasolowa pianka

Zazwyczaj jak gotuję strączki, które wymagają dłuższej obróbki jak np. ciecierzyca, fasola albo soja, to gotuje ich dużą ilość. Później przechowuje w lodówce, a część

Read More »

Coleslaw z Awo-Mayo

  Coleslaw to chyba jedna z najbardziej popularnych surówek na świecie. Wydaje mi się, że w Polsce wypromowana przez KFC. Spotykana w wielu wariantach, ale

Read More »

Batatowa pasta z rozmarynem

Lubię połączenie ziemniaczków z rozmarynem.Według mnie to ziółko idealnie pasuje również do batatów. Pieczone z rozmarynem, słodką papryką i cynamonem ubóstwiam!Dla podbicia białka dorzuciłam trochę ciecierzycy, ale

Read More »