Lody marchewkowo-pomarańczowe

 
Uwielbiam domowe lody, dlatego misę do ich robienia zawsze trzymam zmrożoną w zamrażarce. Maszyna do lodów to naprawdę fajna sprawa, jeżeli ktoś lubi je robić tak jak ja😉
 
 

Lody marchewkowo-pomarańczowe

 
300g marchewki startej na tarce
2 suszone brzoskwinie (można zastąpić np. morelami)
250ml mleka kokosowego
2 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła)
6 rozgniecionych kapsułek kardamonu
szczypta soli
 
Wszystko razem gotowałam na wolnym ogniu po przykryciem, aż marchewka była bardzo mięciutka, wręcz rozpadającą się. Wyciągnęłam kardamon i wyrzuciłam (ja jeszcze dodatkowo wydłubałam ziarenka i z powrotem wrzuciłam je do marchewki)
Dodałam:
 
2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy (lepiej zacząć od 1 łyżki i ewentualnie później jeszcze dodać)
1 łyżkę syropu klonowego
sok 1 małej cytryny+1 małej pomarańczy.
 
Wszystko razem zblendowałam i ewentualnie dosłodziłam (pamiętajmy że po zamrożeniu masa traci odrobinę na słodkości).
Schłodzoną masę ukręciłam w maszynce do lodów, na koniec dorzucając garść posiekanych pistacji.
 
Gotowe lody oblałam jeszcze odrobiną karmelu pomarańczowego (mocno zredukowany sok pomarańczowy)
 
 
 

Dodaj komentarz

Krem z fenkułu i gruszki

  Moja obsesja, czyli zupa krem. Uwielbiam koper włoski, zarówno jako warzywo oraz przyprawę. Ten delikatnie anyżkowy posmak cudownie odświeża niejedną potrawę, nadając jej lekkości. Fenkuł

Read More »

Pieczona biała głowa

Bardzo lubię pieczonego kalafiora w sosie pomidorowym, czy też paprykowym. Ale wersja bardziej na „biało” smakuje mi równie dobrze. Lekko maślany posmak kalafiora fajnie komponuje się z

Read More »

Gofry z kiełkującej komosy

  Jak wycisnąć z kasz to co najlepsze? Namoczmy je przez noc przed spożyciem. Strączki, kasze czy orzechy zawierają w sobie kwas fitynowy, substancję antyodżywczą, naturalną ochronę przed

Read More »