Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić innymi np włoskimi, laskowymi.
Dla efektów wizualnych nie obierałam jabłuszek ze skórki, a ziemniaczki dałam w całości. Wszystko prezentowało się pięknie, ale troszkę trudno było „ładnie jeść”, nadal pysznie ale przez skórkę kiepsko było odkroić zgrabny kawałek. Jeżeli zależy wam również na tym by „ładnie” jeść obierzcie jabłuszko ze skórki a ziemniaczki można dodać pokrojone na mniejsze kawałki🙃🥔

 

Mini-tarta z ziemniaczkami

foremka 15cm

 
Spód:
50g mielonych orzechów pekan
80g mąki owsianej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
sól

 
Wszystkie składniki łączę (można łyżką, dłońmi lub w małym malakserze). Masą dokładnie wyklejam foremkę (wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną mąką lub orzechami), dociskając palcami (dno i boki). Spód nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
Podpiekam w 200′ góra-dół ok 12min. Studzę.

 
150ml mleka kokosowego (lub sojowego)
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka skrobi
1 łyżka mąki ryżowej lub z ciecierzycy
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz kolorowy lub czarny
kilka małych ugotowanych ziemniaków
1/2 jabłka
 
kilka orzechów pekan
1 łyżeczka syropu klonowego

wegańska feta, świeży tymianek

 
Mleko, płatki drożdżowe, skrobie, mąkę, sól i pieprz blenduję na gładko. Dodaję rozmaryn, skórkę z cytryny i mieszam.
Na ostudzony spód wykładam pokrojone w plasterki jabłko, ziemniaki i zalewam wszystko zmiksowanym mlekiem z resztą składników.
Piekę w 200′ ok 35-40 min, w połowie nakrywam folią by się zbyt mocno nie przypiekło. Ok 5 min przed końcem pieczenia posypuję wierzch orzechami i skrapiam syropem klonowym.
Podaję po lekkim ostudzeniu z dodatkiem wegańskiej fety i świeżym tymiankiem.

 
 

 

Dodaj komentarz

Aksamitny jogurt ryżowy

Uwielbiam wszelkie fermenty, zakwasy i żywe bakterie (oczywiście te pożyteczne 😉 ). Często coś sobie zakisze, podfermentuje i wyhoduje. Wszelkie wegańskie jogurty, kefiry, twarożki to

Read More »

Dyniowy serniczek z imbirową kruszonką

Delikatny, kremowy jesienny serniczek z dodatkiem mojej ukochanej dyni. Do tego jogurtowo-kokosowa polewa i chrupiąca imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.  UWAGA: do tego przepisu użyłam naprawdę mocno odciśniętego sojowego labneh, który miał taką

Read More »