Mini-tarta z ziemniaczkami

Kolejna odsłona mini-tarty. Zarazem trochę wiosenna (młode ziemniaczki), a zarazem trochę jesienna (orzechy, jabłka). Taki misz-masz, ale jakże smaczny. Ja wykorzystałam pekany, ale można zastąpić innymi np włoskimi, laskowymi.
Dla efektów wizualnych nie obierałam jabłuszek ze skórki, a ziemniaczki dałam w całości. Wszystko prezentowało się pięknie, ale troszkę trudno było „ładnie jeść”, nadal pysznie ale przez skórkę kiepsko było odkroić zgrabny kawałek. Jeżeli zależy wam również na tym by „ładnie” jeść obierzcie jabłuszko ze skórki a ziemniaczki można dodać pokrojone na mniejsze kawałki🙃🥔

 

Mini-tarta z ziemniaczkami

foremka 15cm

 
Spód:
50g mielonych orzechów pekan
80g mąki owsianej
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
2 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka syropu klonowego (opcjonalnie)
sól

 
Wszystkie składniki łączę (można łyżką, dłońmi lub w małym malakserze). Masą dokładnie wyklejam foremkę (wysmarowaną delikatnie olejem i obsypaną mąką lub orzechami), dociskając palcami (dno i boki). Spód nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
Podpiekam w 200′ góra-dół ok 12min. Studzę.

 
150ml mleka kokosowego (lub sojowego)
2 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka skrobi
1 łyżka mąki ryżowej lub z ciecierzycy
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz kolorowy lub czarny
kilka małych ugotowanych ziemniaków
1/2 jabłka
 
kilka orzechów pekan
1 łyżeczka syropu klonowego

wegańska feta, świeży tymianek

 
Mleko, płatki drożdżowe, skrobie, mąkę, sól i pieprz blenduję na gładko. Dodaję rozmaryn, skórkę z cytryny i mieszam.
Na ostudzony spód wykładam pokrojone w plasterki jabłko, ziemniaki i zalewam wszystko zmiksowanym mlekiem z resztą składników.
Piekę w 200′ ok 35-40 min, w połowie nakrywam folią by się zbyt mocno nie przypiekło. Ok 5 min przed końcem pieczenia posypuję wierzch orzechami i skrapiam syropem klonowym.
Podaję po lekkim ostudzeniu z dodatkiem wegańskiej fety i świeżym tymiankiem.

 
 

 

Dodaj komentarz

Sałatka Kulthi z kiszoną cytryną

  Ostatnio wpadł mi do koszyka „dziwny” strączek. Wcześniej go nie jadłam, nawet o nim nie słyszałam, ale jego nazwa mnie bardzo zaintrygowała. Horse Gram / Kulthi

Read More »

Aromatyczny krem z batata

Kolejny, aksamitny i rozgrzewający krem z dodatkiem sporej ilości przypraw. Lekko korzenny, lekko wędzony, do tego jeszcze płatki drożdżowe. Nie są tu niezbędne, ale one

Read More »

Kanapka z pieczonymi plastrami tofu

Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet

Read More »