Młoda kapustka z wędzonym tofu

młodą kapustką mam zawsze tak, że wydaje mi się, że kupuję wielką główkę z której wyczaruję kilka potraw, a później okazuje się że schodzi cała pochłonięta na raz.
Jest tak pyszna i delikatna, że idzie schrupać pół główki na surowo. A jak poddamy ją obróbce termicznej to dzięki luźnej strukturze, ni stąd ni z owąd z wielkiej głowy robi się mała miseczka i trzeba szybko lecieć kupić następną😉

🥗Młoda kapustka z wędzonym tofu🥬

2 porcje
1 mniejsza młoda kapusta
1 biała cebulka
kawałek białej części pora
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
1 kostką wędzonego tofu (ok 180g)
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka ksylitolu
1 łyżeczka mąki ryżowej/owsianej/gryczanej
pęczek świeżego koperku, posiekany
odrobina skórki i sok z cytryny (opcjonalnie)
sól, pieprz
olej do podsmażenia
Na oleju podsmażam tofu pokrojone w większą kostkę i wymieszane z mąką, odkładam na bok. Na tej samej patelni szklę posiekaną w kosteczkę cebulę, pokrojonego w talarki pora i listki laurowe ze szczyptą soli. Dodaję posiekany czosnek oraz kminek i podsmażam minutkę. Dorzucam pokrojoną w paski kapustkę, połowę koperku, ksylitol, sól i duszę aż lekko zmięknie (ok 5-7min) w między czasie podlewając odrobiną wody. Na ostatnie 2 minuty dodaję odłożone tofu i odrobinę pieprzu.
Wrzucam resztę koperku, skórkę z cytryny. Mieszam i ewentualnie doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Dodaj komentarz

Fenkułowa pasta ze szparagami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, humusy i smarowidła. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Oczywiście jako baza czy dodatek do kanapki, krakersów lub pokrojonych w słupki

Read More »

Przypalany obłoczek

 Delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach obłoczek. Ja tam lubię od czasu do czasu bujać w chmurach  Ten deserek bardzo mi w tym pomaga.Jednak jeżeli liczysz kalorie

Read More »

Resztkowy krem

  Jak zostało wam trochę towaru z „młodych ziemniaczków pieczonych w pomidorach” na które podawałam przepis wczoraj to przeróbcie je na pyszny krem. Rachu ciachu,

Read More »