Pędy chmielu w lekkim sosie

Mówiąc chmiel, prawie każdemu nasuwa się jedno skojarzenie: piwo. Nie znam się na jego produkcji i nie wiem czy wykorzystuje się przy niej tylko szyszki, ale wiem, że pędy chmielu są przepyszne. 😋
W smaku troszkę podobne do szparagów. Małe, białe pędy które wykopuje się spod ziemi już w marcu, są ogromnym przysmakiem np. we Francji gdzie trzeba płacić za nie kosmiczną cenę!
Ja proponuję Wam zielone, które zdecydowanie łatwiej się zbiera.
Moje znalazłam przy płocie na tyłach ogrodu. Podobno strasznie się rozrastają i ciężko je później „wytępić”. Tego nie wiem, moje nie mają szansy na rozrost, bo regularnie je zjadam. 😉

🥬Pędy chmielu w lekkim sosie.🥬

Pęczek młodych pędów chmielu
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
Chlust białego wina (ok 30ml)
Orzeszki piniowe do podania (można podprażyć)
Sos:
150ml mleka sojowego
50ml mleka kokosowego
½ łyżeczki soli Kala Namak
1 płaska łyżeczka suszonego czosnku
2 łyżeczki płatków drożdżowych
1 łyżeczka musztardy dijon
1 czubata łyżeczka mąki z ciecierzycy/ryżowej/kukurydzianej
2 łyżki soku cytryny
Skórka z ½ cytryny
1 łyżeczka białej pasty miso shiro (opcjonalnie)
Pieprz (opcjonalnie)
Wszystkie składniki sosu oprócz skórki z cytryny przekładamy do rondelka i blendujemy. Podgrzewamy i gotujemy, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Dokładamy startą skórkę, mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Na większą patelnię dodajemy olej i posiekany czosnek. Rozgrzewamy i chwilkę podsmażamy, aż czosnek puści aromat i straci swoją surowiznę (ok 1 minuty). Podlewamy białym winem i chwilę odparowujemy alkohol. Dokładamy umyte pędy, posypujemy szczyptą soli i podlewamy odrobinką wody. Nakrywamy przykrywką i dusimy. Czas zależy jak grube mamy łodyżki, ok 5-10min. Jak bardzo młodziutkie i delikatne to nawet krócej.
Gotowe podajemy z sosem, orzeszkami i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.

Dodaj komentarz

Siekana pasta z bakłażana

  Siekana pasta z bakłażana Kocham oberżynę  upieczony lub uparowany bakłażan, którego środek jest mięciutki i maślany jest czymś za co dałabym się pokroić. Tak naprawdę

Read More »

Kanapka z pieczonymi plastrami tofu

Sycąca kanapka, która skrywa w sobie pieczone plastry tofu trochę przypominające kebab. Takie pieczone plasterki świetnie się sprawdzą również jako farsz pity, tortilli, a nawet

Read More »

Pekińskie placuszki z kimchi

Pekińskie placuszki z dodatkiem kimchi. Zrobione na wzór japońskich placków: Okonomiyaki, jednak w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Dodatek kimchi (użyłam od Zakwasowni), fajnie podkręca ich

Read More »

Chipsy z pokrzywy

  Podobno jest naukowo udowodnione, że chrupanie wciąga. To dlatego jak chrupiemy orzeszki, paluszki czy chipsy, ciężko się opanować i poprzestać na kilku. Są ludzie, którzy nie

Read More »