Pietruszkowe kluseczki w rubinowym sosie

Jak piekę coś w piekarniku to prawie zawsze dorzucam coś extra. Bataty, buraki, seler, ziemniaczki czy gruszki. To co akurat mam pod ręką, dzięki temu w lodówce zawsze mam jakieś upieczone warzywa i później chwila moment i obiadek gotowy.😊

🍴Pietruszkowe kluseczki w rubinowym sosie🍷

(2 duże lub 3 mniejsze porcje)
Kluseczki:
300g zblendowanej pieczonej pietruszki
3 łyżki skrobi
2 łyżki mąki jaglanej (lub ryżowej, owsianej, gryczanej)
szczypta gałki muszkatołowej
sól
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Wszystkie składniki delikatnie zagniatam, najpierw zgarniając łyżką, a później rękoma. Podsypując skrobią robię wałeczki, tnę na kawałki i formuję kluseczki. Ciasto jest dość delikatnie i może być ciężkie do formowania, ale dzięki temu kluseczki będą delikatne.
Gotuję na parze ok 10min (ja to robię w bambusowym parowniku wysmarowanym olejem). Można równiez ugotować we wrzącej wodzie, w zależności od wielkości kluseczek myślę, że dosłownie do wypłynięcia lub 1 min dłużej.
Buraczkowo-chrzanowy sos:
1 cebula
3/4 szklanki puree z pieczonego buraka
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki skrobi
garstka posiekanego świeżego tymianku
1-2 łyżki świeżo startego chrzanu
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie Planton) lub mleczka kokosowego
sól
olej do smażenie
Puree, wodę i skrobię dokładnie mieszam lub blenduje na gładko.
Drobno pokrojoną cebulkę podsmażam, aż będzie szklista i zmięknie.
Na patelnię dodaję wszystkie składniki oprócz tymianku i śmietany. Mieszam, próbuję i doprawiam wedle gustu. I teraz albo blendujemy na gładko albo zostawiamy w takiej formie. Na koniec dorzucamy tymianek i śmietanę.

Dodaj komentarz

Krem z pieczonej marchwi

 Mam teraz w domu spory zapas marchewek. Kupuję w workach, bo jeden z domowników chrupie ją regularnie (ja zresztą też). Pamiętam, że jako dziecko jak chrupałam

Read More »

Fasolowe kluseczki

Jak lubisz dokładać sobie roboty tak jak ja, to weź się za obieranie ugotowanych strączków z łupiny 😉 A tak na serio, to naprawdę czasem

Read More »

Fenkułowa pasta ze szparagami

Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty, humusy i smarowidła. Można wykorzystać je na wiele sposobów. Oczywiście jako baza czy dodatek do kanapki, krakersów lub pokrojonych w słupki

Read More »

Miłosny pierożek

A może lepiej powinnam go nazwać miłosny pieróg. Bo to jedno, wielkie, pierogowe serce 🙂 Zrobiłam go z bezglutenowego ciasta z dodatkiem soku z buraka.

Read More »