Ravioli bobowych fanatyków

Niewątpliwie jestem BOBOmaniaczką🤪
Jestem Team „ze skórką”, ale nawet jak przepis wymaga obrania bobu ze skórki to i tak ją zjadam, albo od razu przy obieraniu, albo zostawiam w miseczce na później😁
Dziś przepis na bobowe ZeroWaste. Ale dokładne proporcje podam wam tylko na farsz, bo z całą resztą nie wiedziałam, że coś mi w ogóle z tego wyjdzie.
Tak ciasto też zrobione z bobu😁 (to było coś mniej więcej na 100g puree z obranego bobu dałam, dwie płaskie łyżeczki mielonej łuski płesznik, 30g mąki ryżowej, chyba trochę skrobi i gorącą wodę). Może kiedyś spróbuję zrobić z tego makaron, wtedy już na pewno wszystko sobie zapiszę 🙂
Okrasa zrobiona właśnie ze skórek, które posiekałam i podsmażyłam na chrupko z odrobiną oleju, sosu sojowego i wędzoną papryką.😊

 

Ravioli bobowych fanatyków

 
Farsz:
150g ugotowanego i obranego bobu
100g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
skórka z 1/2 cytryny
szczypta gałki muszkatołowej
mały pęczek koperku
olej do smażenia + ew.1 łyżka do farszu.
sól, ew. pieprz

 
Cebulkę kroję w kosteczkę, czosnek siekam, kurki też kroję w mniejsze kawałki (też siekam, ale grubiej).
Na patelni szklę cebulkę, dodaję kurki i czosnek i smażę na średnim ogniu, aż większość wody z grzybków odparuje, ok 2-3 min.
Bób rozgniatam widelcem, ale nie na pastę, zostawiam też kawałki. Dodaję resztę składników i mieszam. Doprawiam solą i ewentualnie pieprzem. Jak farsz jest suchy to dodaję trochę oleju lub oliwy (zależy od tego ile daliśmy podczas smażenia).
Faszeruję ulubione ciasto na pierożki, gotuję i podaję ze skórkową okrasą i kleksem sojowego jogurtu lub kwaśnej śmietany 🙂

 
 

Dodaj komentarz

Jasny gulasz kalafiorowo-dyniowy

Delikatny, jasny gulasz trochę w jesiennym stylu Doprawiony moimi ukochanymi przyprawami: kolendrą i kuminem. Uwielbiam je tak bardzo, że czasem zdarza mi się zjadać je same, ot tak

Read More »

Dyniowy serniczek z imbirową kruszonką

Delikatny, kremowy jesienny serniczek z dodatkiem mojej ukochanej dyni. Do tego jogurtowo-kokosowa polewa i chrupiąca imbirowa kruszonka. Dla mnie niebo.  UWAGA: do tego przepisu użyłam naprawdę mocno odciśniętego sojowego labneh, który miał taką

Read More »

Dukkah

Dukkah, to niezwykle aromatyczna i lekko chrupiąca egipska mieszanka przypraw oraz orzechów. Kumin i kolendra to duet niczym Flip i Flap, a do tego pieprz,

Read More »