Sałatka z miso i młodymi buraczkami

 

Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna Miso Shiro, przy której ziarna soi nie są aż tak długo fermentowane i jest ona zdecydowanie łagodniejsza z lekko słodkim posmakiem. Można dodawać ją dosłownie wszędzie, świetnie poprawia smak wnosząc sporo umami. Tym razem wykorzystałam ją w dressingu w połączeniu z ostrą musztardą. Dodajmy do tego kremowe awokado, słodziutkiego buraka oraz chrupiące orzechy i zdrowa eksplozja smaków murowana.

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

2 porcje

Dressing:
2 łyżki delikatnej oliwy
1 czubata łyżeczka miso shiro
1 czubata łyżeczka ziarnistej musztardy (lub dijon)
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 roztarty na pastę ząbek czosnku
sól, pieprz

1 upieczony burak (najlepiej podłużny)
1/2 awokado (najlepiej Hass)
1/2 małej czerwonej cebuli
garstka orzechów laskowych (uprażonych i obranych ze skórki)
kilka gałązek świeżego koperku
Spora garść młodych listków buraka
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy, doprawiając solą i pieprzem.
Buraka obieramy i kroimy na plasterki, a cebulkę w krótkie paseczki. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy lekko siekamy. Warzywa wykładamy na talerz, skrapiamy dressingiem, posypujemy orzechami oraz świeżym koperkiem.
Tak naprawdę kształt w jaki wszystko pokroimy jest dowolny i zależy od naszej fantazji (można również wszystko pokroić w kostkę i wymieszać z dressingiem. Efekt wizualny nie będzie aż tak efektywny, ale za to będzie jeszcze pyszniej).

 

Dodaj komentarz

Świąteczne kokosowe tofurniczki

Małe tofurniczki z dodatkiem kokosowego „twarożku”, który jest zrobiony z odtłuszczonej mąki kokosowej. Taki twarożek nie miksuję już z resztą składników, dzięki czemu nadaje fajnej,

Read More »

Krem z fenkułu i gruszki

  Moja obsesja, czyli zupa krem. Uwielbiam koper włoski, zarówno jako warzywo oraz przyprawę. Ten delikatnie anyżkowy posmak cudownie odświeża niejedną potrawę, nadając jej lekkości. Fenkuł

Read More »

Pomarańczowo-kawowe kubeczki

Gotowaliście kiedyś całe pomarańcze? Tak, całe ze skórką. W Hiszpanii jest dość popularne ciasto migdałowe, gdzie wykorzystuje się również gotowane, całe owoce pomarańczy. Dość długie

Read More »

Jaglane crepes z truskawkami

Od zawsze byłam fanką cieniutkich naleśników. To właśnie te w typie francuskim smakują mi najlepiej. Zdarzało się, że potrafiłam usmażyć tak cieniusieńkie jak kartka papieru,

Read More »