Sałatka z miso i młodymi buraczkami

 

Miso to bardzo zdrowa, tradycyjna japońska i gęsta pasta wyprodukowana ze sfermentowanej soi, ryżu, soli i odpowiednich bakterii. Jest kilka rodzajów. Moją ulubioną jest jasna Miso Shiro, przy której ziarna soi nie są aż tak długo fermentowane i jest ona zdecydowanie łagodniejsza z lekko słodkim posmakiem. Można dodawać ją dosłownie wszędzie, świetnie poprawia smak wnosząc sporo umami. Tym razem wykorzystałam ją w dressingu w połączeniu z ostrą musztardą. Dodajmy do tego kremowe awokado, słodziutkiego buraka oraz chrupiące orzechy i zdrowa eksplozja smaków murowana.

Sałatka z miso i młodymi buraczkami

2 porcje

Dressing:
2 łyżki delikatnej oliwy
1 czubata łyżeczka miso shiro
1 czubata łyżeczka ziarnistej musztardy (lub dijon)
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżka soku z cytryny
1 roztarty na pastę ząbek czosnku
sól, pieprz

1 upieczony burak (najlepiej podłużny)
1/2 awokado (najlepiej Hass)
1/2 małej czerwonej cebuli
garstka orzechów laskowych (uprażonych i obranych ze skórki)
kilka gałązek świeżego koperku
Spora garść młodych listków buraka
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki dressingu dokładnie łączymy, doprawiając solą i pieprzem.
Buraka obieramy i kroimy na plasterki, a cebulkę w krótkie paseczki. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy lekko siekamy. Warzywa wykładamy na talerz, skrapiamy dressingiem, posypujemy orzechami oraz świeżym koperkiem.
Tak naprawdę kształt w jaki wszystko pokroimy jest dowolny i zależy od naszej fantazji (można również wszystko pokroić w kostkę i wymieszać z dressingiem. Efekt wizualny nie będzie aż tak efektywny, ale za to będzie jeszcze pyszniej).

 

Dodaj komentarz

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »

Fasolowe poduszeczki

Strączki są u mnie codziennie. Uwielbiam wszystkieZawsze mam coś ugotowanego, albo namoczonego. Nie da się ukryć, że lubię kombinować i bawić się w kuchni. Nie

Read More »

Prebiotyczne, czekoladowe kąski.

 W obecnych czasach większość z nas wie jak ważne są PRO-, ale i PRE-biotyki. Jednym z nich jest inulina. Naturalnie występująca m.in. w cykorii i topinamburze. Traktowana jako

Read More »