Szybkie czekoladowe ciacho z rabarbarem

Mega proste i szybkie ciasto, lekko czekoladowe z dodatkiem rabarbaru i wody z kwiatów pomarańczy. Zamiast niej można użyć wody różanej, będzie równie pysznie i aromatycznie. Ewentualnie zamiast nich dodajcie skórki z pomarańczy. Pomarańcza i rabarbar zawsze się dogadają. 😉
Moje ciasto piekłam w silikonowej foremce, która od razu dzieli je na porcje. Jeżeli pieczecie w tortownicy lub keksówce na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia, do suchego patyczka 🙂

 

Szybkie czekoladowe ciacho z rabarbarem

ilość na 5 trójkątów

 
60g mąki owsianej
50g mąki ryżowej
20g kakao
20g ksylitolu
1 łyżeczka łusek babki płesznik lub 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
130ml napoju sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
20g tahini lub masła orzechowego
50g musu jabłkowego/gruszkowego lub z banana
3 łyżki syropu klonowego
 
70g rabarbaru
1 łyżka skrobi

 
Do podania: 1 laska rabarbaru, chwilkę skarmelizowanego z cukrem kokosowym i opcjonalnie sokiem z pomarańczy, polewa czekoladowa.

 
Piekarnik rozgrzewamy 180′ termoobieg.
Napój sojowy mieszamy z octem i na chwilkę odstawiamy.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do „zsiadłego” mleka dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy, wanilię, tahinę, mus i syrop klonowy. Wszystko blendujemy.
Rabarbar kroimy w kostkę i mieszamy ze skrobią.
Do suchych dolewamy mokre składniki. Krótko, ale dokładnie mieszamy. Dorzucamy rabarbar, mieszamy (można nie dodawać go do masy a posypać nim tylko wierzch ciasta). Przekładamy do foremek i pieczemy ok 25min , do suchego patyczka. Studzimy.
Opcjonalnie na wierzchu kładziemy kawałki karmelizowanego rabarbaru i/lub polewamy polewą czekoladową.

 
 

Dodaj komentarz

Marynowany buraczek

Dzisiaj Dzień Buraka 🙂 Wcale mnie nie dziwi, że to barwiące, polskie warzywo ma swoje święto. A wiadomo.. dzień święty święcić. Więc podrzucam kolejną propozycję

Read More »

Sałatka Kulthi z kiszoną cytryną

  Ostatnio wpadł mi do koszyka „dziwny” strączek. Wcześniej go nie jadłam, nawet o nim nie słyszałam, ale jego nazwa mnie bardzo zaintrygowała. Horse Gram / Kulthi

Read More »

Surówka z buraka i pigwy

Pewnie większość kojarzy pigwę tylko jako nalewkę 😉 A ja ją uwielbiam i to na surowo. Ma lekko cierpki i kwaskowato-słodki smak, ale to pewnie

Read More »