Szybkie czekoladowe ciacho z rabarbarem

Mega proste i szybkie ciasto, lekko czekoladowe z dodatkiem rabarbaru i wody z kwiatów pomarańczy. Zamiast niej można użyć wody różanej, będzie równie pysznie i aromatycznie. Ewentualnie zamiast nich dodajcie skórki z pomarańczy. Pomarańcza i rabarbar zawsze się dogadają. 😉
Moje ciasto piekłam w silikonowej foremce, która od razu dzieli je na porcje. Jeżeli pieczecie w tortownicy lub keksówce na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia, do suchego patyczka 🙂

 

Szybkie czekoladowe ciacho z rabarbarem

ilość na 5 trójkątów

 
60g mąki owsianej
50g mąki ryżowej
20g kakao
20g ksylitolu
1 łyżeczka łusek babki płesznik lub 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
130ml napoju sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
20g tahini lub masła orzechowego
50g musu jabłkowego/gruszkowego lub z banana
3 łyżki syropu klonowego
 
70g rabarbaru
1 łyżka skrobi

 
Do podania: 1 laska rabarbaru, chwilkę skarmelizowanego z cukrem kokosowym i opcjonalnie sokiem z pomarańczy, polewa czekoladowa.

 
Piekarnik rozgrzewamy 180′ termoobieg.
Napój sojowy mieszamy z octem i na chwilkę odstawiamy.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do „zsiadłego” mleka dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy, wanilię, tahinę, mus i syrop klonowy. Wszystko blendujemy.
Rabarbar kroimy w kostkę i mieszamy ze skrobią.
Do suchych dolewamy mokre składniki. Krótko, ale dokładnie mieszamy. Dorzucamy rabarbar, mieszamy (można nie dodawać go do masy a posypać nim tylko wierzch ciasta). Przekładamy do foremek i pieczemy ok 25min , do suchego patyczka. Studzimy.
Opcjonalnie na wierzchu kładziemy kawałki karmelizowanego rabarbaru i/lub polewamy polewą czekoladową.

 
 

Dodaj komentarz

Limonkowy krem z pietruszki

Słodka pietruszka, przełamana kwaśną limonką i dodatkowo podbita aromatem liści kaffir. Zupa krem, która ma fajnie zrównoważony smak, który został wykończony wyrazistymi i podsmażonymi płatkami

Read More »

Szparagowe lody z kokosowym bekonem

Sezon na szparagi jest niestety bardzo króciutki więc trzeba go maksymalnie wykorzystać. Można je chrupać na surowo, grillować, dusić, piec, zrobić z nimi tarte, risotto,

Read More »

Pędy chmielu w lekkim sosie

Mówiąc chmiel, prawie każdemu nasuwa się jedno skojarzenie: piwo. Nie znam się na jego produkcji i nie wiem czy wykorzystuje się przy niej tylko szyszki, ale wiem,

Read More »

Pesto z botwiny

Pesto z botwiny, czyli z młodych liści buraka. Botwina to nasz niedoceniany superfood (tak samo jak pokrzywa 😉 ), warto ją wykorzystywać i zjadać nie

Read More »