Mega proste i szybkie ciasto, lekko czekoladowe z dodatkiem rabarbaru i wody z kwiatów pomarańczy. Zamiast niej można użyć wody różanej, będzie równie pysznie i aromatycznie. Ewentualnie zamiast nich dodajcie skórki z pomarańczy. Pomarańcza i rabarbar zawsze się dogadają.
Moje ciasto piekłam w silikonowej foremce, która od razu dzieli je na porcje. Jeżeli pieczecie w tortownicy lub keksówce na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia, do suchego patyczka
Szybkie czekoladowe ciacho z rabarbarem
ilość na 5 trójkątów
60g mąki owsianej
50g mąki ryżowej
20g kakao
20g ksylitolu
1 łyżeczka łusek babki płesznik lub 1 płaska łyżka mielonego siemienia lnianego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
szczypta soli
130ml napoju sojowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
20g tahini lub masła orzechowego
50g musu jabłkowego/gruszkowego lub z banana
3 łyżki syropu klonowego
70g rabarbaru
1 łyżka skrobi
Do podania: 1 laska rabarbaru, chwilkę skarmelizowanego z cukrem kokosowym i opcjonalnie sokiem z pomarańczy, polewa czekoladowa.
Piekarnik rozgrzewamy 180′ termoobieg.
Napój sojowy mieszamy z octem i na chwilkę odstawiamy.
W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do „zsiadłego” mleka dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy, wanilię, tahinę, mus i syrop klonowy. Wszystko blendujemy.
Rabarbar kroimy w kostkę i mieszamy ze skrobią.
Do suchych dolewamy mokre składniki. Krótko, ale dokładnie mieszamy. Dorzucamy rabarbar, mieszamy (można nie dodawać go do masy a posypać nim tylko wierzch ciasta). Przekładamy do foremek i pieczemy ok 25min , do suchego patyczka. Studzimy.
Opcjonalnie na wierzchu kładziemy kawałki karmelizowanego rabarbaru i/lub polewamy polewą czekoladową.