Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już mnie nudziła, kombinowałam z dodatkami, różnymi oliwami, teksturami. Teraz w ogóle za nim nie tęsknię, stworzyłam swoją wegańska wersję – mam nadzieję że Wam zasmakuje!

Tatar z buraka

  • 1 średni upieczony burak
  • 1/2 średniego jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść orzechów włoskich (podprażonych w piekarniku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ( u mnie z lnianki)
  • sól, czarny pieprz

Jabłko i cebulkę kroję w małą kosteczkę, buraka w troszkę większą. Kapary jak malutkie to zostawiam w całości, a większe lekko siekam.

Orzechy rozbijam w moździerzu, ale nie na mąkę (można posiekać).

Wszystkie składniki dokładnie mieszam doprawiając solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (u mnie dość sporo pieprzu).

Gotowy tatar można podać np. z wędzonym majonezem.

Dodaj komentarz

Przypalany obłoczek

 Delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach obłoczek. Ja tam lubię od czasu do czasu bujać w chmurach  Ten deserek bardzo mi w tym pomaga.Jednak jeżeli liczysz kalorie

Read More »

Jesienne ciacho z rozmarynem 

Jesienne, wilgotne i mięciutkie ciasto dyniowe.Bezglutenowe z dodatkiem aromatycznych przypraw. Cudownie komponuje się z kwaskowatymi śliweczkami, które przełamuję słodziutką i dojrzałą figą. Całość polałam lukrem, który dodatkowo

Read More »

Szybki pasztet miso z fasoli

Bardzo szybki do przygotowania pasztet z fasoli i jasnej pasty miso. Szybki oczywiście jak mamy już ugotowaną fasolę. Nic nie trzeba podsmażać, wystarczy razem zblendować

Read More »

Młoda kapustka z wędzonym tofu

Z młodą kapustką mam zawsze tak, że wydaje mi się, że kupuję wielką główkę z której wyczaruję kilka potraw, a później okazuje się że schodzi cała pochłonięta

Read More »