Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już mnie nudziła, kombinowałam z dodatkami, różnymi oliwami, teksturami. Teraz w ogóle za nim nie tęsknię, stworzyłam swoją wegańska wersję – mam nadzieję że Wam zasmakuje!

Tatar z buraka

  • 1 średni upieczony burak
  • 1/2 średniego jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść orzechów włoskich (podprażonych w piekarniku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ( u mnie z lnianki)
  • sól, czarny pieprz

Jabłko i cebulkę kroję w małą kosteczkę, buraka w troszkę większą. Kapary jak malutkie to zostawiam w całości, a większe lekko siekam.

Orzechy rozbijam w moździerzu, ale nie na mąkę (można posiekać).

Wszystkie składniki dokładnie mieszam doprawiając solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (u mnie dość sporo pieprzu).

Gotowy tatar można podać np. z wędzonym majonezem.

Dodaj komentarz

Sałatka z brokułu i zielonego groszku

Lubicie zielony groszek? Ja go ubóstwiam Nie dość że jest przepyszny, słodziutki, lekko maślany a zarazem stawiający delikatny opór pod zębami to jeszcze na maksa odżywczy. Ale ja

Read More »

Proste kluseczki z fioletowych batatów

  Proste kluseczki z fioletowych batatów 200g upieczonego fioletowego batata  przecisnęłam przez praskę. Dodałam ok 50g mąki ryżowej, pół łyżki skrobi, sól, 1/3 łyżeczki suszonego

Read More »

WĘDZONY „MAJONEZ” W WERSJI FIT

Normalnego majonezu nie jadłam już od x czasu. Zwłaszcza tego sklepowego, gdzie oprócz tony kiepskiej jakości oleju, są też dziwne i niepotrzebne dodatki. Kiedy zaczęłam

Read More »