Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już mnie nudziła, kombinowałam z dodatkami, różnymi oliwami, teksturami. Teraz w ogóle za nim nie tęsknię, stworzyłam swoją wegańska wersję – mam nadzieję że Wam zasmakuje!

Tatar z buraka

  • 1 średni upieczony burak
  • 1/2 średniego jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść orzechów włoskich (podprażonych w piekarniku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ( u mnie z lnianki)
  • sól, czarny pieprz

Jabłko i cebulkę kroję w małą kosteczkę, buraka w troszkę większą. Kapary jak malutkie to zostawiam w całości, a większe lekko siekam.

Orzechy rozbijam w moździerzu, ale nie na mąkę (można posiekać).

Wszystkie składniki dokładnie mieszam doprawiając solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (u mnie dość sporo pieprzu).

Gotowy tatar można podać np. z wędzonym majonezem.

Dodaj komentarz

Prosty sos pomidorowy

Nie jest to może najszybszy sos pomidorowy świata, bo dusimy go ok 1-1,5h, ale za to jest naprawdę prosty do zrobienia. Ja wykorzystałam tutaj pyszne,

Read More »

Waniliowy serek z tofu

  Domowy serek waniliowy na bazie tofu. Smakuje trochę jak słodki serek homogenizowany (chociaż już nie do końca pamiętam jego smak). Super komponuje się w

Read More »