Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już mnie nudziła, kombinowałam z dodatkami, różnymi oliwami, teksturami. Teraz w ogóle za nim nie tęsknię, stworzyłam swoją wegańska wersję – mam nadzieję że Wam zasmakuje!

Tatar z buraka

  • 1 średni upieczony burak
  • 1/2 średniego jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść orzechów włoskich (podprażonych w piekarniku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ( u mnie z lnianki)
  • sól, czarny pieprz

Jabłko i cebulkę kroję w małą kosteczkę, buraka w troszkę większą. Kapary jak malutkie to zostawiam w całości, a większe lekko siekam.

Orzechy rozbijam w moździerzu, ale nie na mąkę (można posiekać).

Wszystkie składniki dokładnie mieszam doprawiając solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (u mnie dość sporo pieprzu).

Gotowy tatar można podać np. z wędzonym majonezem.

Dodaj komentarz

Fasolowy krem z Chipotle

Bardzo aksamitny krem z czerwonej fasoli. Tym razem wykorzystałam również fasolową „aquafabe”. Ziaren nie odsączam tylko wszystko gotuję razem tworząc „bulion” a następnie miksuję. Gdy

Read More »

Gryczotto botwinkowe w cukiniach

#gryczotto Botwina, młode buraczki. Jeden z niekwestionowanych „must have” nowalijek, nieodłącznie kojarząca się z wiosną. Tym razem w formie kaszotto, którym nafaszerowałam śliczne, okrągłe cukinie. Farsz

Read More »

Przypalany obłoczek

 Delikatny, leciutki i rozpływający się w ustach obłoczek. Ja tam lubię od czasu do czasu bujać w chmurach  Ten deserek bardzo mi w tym pomaga.Jednak jeżeli liczysz kalorie

Read More »

Sałatka z brokułu i zielonego groszku

Lubicie zielony groszek? Ja go ubóstwiam Nie dość że jest przepyszny, słodziutki, lekko maślany a zarazem stawiający delikatny opór pod zębami to jeszcze na maksa odżywczy. Ale ja

Read More »