Tatar z buraka

Kiedyś, jak nie byłam jeszcze weganką to tatar był chyba jedyną potrawą z mięsa, którą naprawdę lubiłam. Z czasem jakoś coraz mniej, tradycyjna wersja już mnie nudziła, kombinowałam z dodatkami, różnymi oliwami, teksturami. Teraz w ogóle za nim nie tęsknię, stworzyłam swoją wegańska wersję – mam nadzieję że Wam zasmakuje!

Tatar z buraka

  • 1 średni upieczony burak
  • 1/2 średniego jabłka
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 garść orzechów włoskich (podprażonych w piekarniku)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju ( u mnie z lnianki)
  • sól, czarny pieprz

Jabłko i cebulkę kroję w małą kosteczkę, buraka w troszkę większą. Kapary jak malutkie to zostawiam w całości, a większe lekko siekam.

Orzechy rozbijam w moździerzu, ale nie na mąkę (można posiekać).

Wszystkie składniki dokładnie mieszam doprawiając solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem (u mnie dość sporo pieprzu).

Gotowy tatar można podać np. z wędzonym majonezem.

Dodaj komentarz

Pekińskie placuszki z kimchi

Pekińskie placuszki z dodatkiem kimchi. Zrobione na wzór japońskich placków: Okonomiyaki, jednak w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Dodatek kimchi (użyłam od Zakwasowni), fajnie podkręca ich

Read More »

Krem z brukwi na tajską nutę

Brukiew. Niestety mało popularne warzywko, a bardzo cenne. Ma działanie antynowotworowe i wspomagające trawienie. Dzięki właściwościom wykrztuśnym pomaga przy kaszlu (sok z brukwi). Podobno kiedyś

Read More »