Uspokajające Quinoa Pankejk

 
 
Kolejna odsłona malutkich pankejków, tym razem podwójnie komosiane, cytrynowe z nutą melisy 😊

 

Uspokajające Quinoa Pankejk

 
Placuszki🥞:
85ml mleka sojowego wymieszałam z 1 łyżeczką octu jabłkowego i odstawiłam na kilka minut, aby powstała „maślanka”.
65g mąki z komosy (można zmielić ziarenka w młynku do kawy) wymieszałam z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody oraz 1 łyżką ksylitolu, szczyptą soli.
Do suchych składników dodałam moją „maślankę” i smażyłam na lekko przetartej patelni małe pankejki. Raczej nie za długo, by nie wyszły suche.

 
Cytrynowy sos:🍋
Do pojemnika dodałam: 3 łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej, garść namoczonych nerkowców, chlust mleka kokosowego, sok i skórkę z jednej cytryny, 2 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczkę pyłku pszczelego i wszystko razem zblendowałam regulując gęstość mlekiem kokosowym. Spróbowałam czy nie trzeba dosłodzić. Na koniec wmieszałam garstkę posiekanej drobno świeżej melisy

 
 
 

Dodaj komentarz

Czekoladowe ciasteczka imbirowe

Przyszła chęć na jakieś ciasteczka do wykrawania. Olej kokosowy się skończył, margaryna wyszła, więc wykorzystałam gorzką czekoladę, której zapas mam zawsze w kuchennej szufladzie. Ciasto

Read More »

Prosta kwaśnica

Kiedyś na każdym wyjeździe w góry, kwaśnica to był mój codzienny Must Have. Uwielbiam kiszonki i zakwaszane zupy, od dziecka je lubiłam. Lubiłam też kwaśnicę

Read More »

Kremowy tofurnik bez pieczenia

Kremowy tofurnik, bez pieczenia i szybciutki do zrobienia. Najprostszy spód z ciasteczek z dodatkiem kakao i tymianku. Bardzo przyjemny do zrobienia, a jeszcze przyjemniejszy podczas

Read More »