Uspokajające Quinoa Pankejk

 
 
Kolejna odsłona malutkich pankejków, tym razem podwójnie komosiane, cytrynowe z nutą melisy 😊

 

Uspokajające Quinoa Pankejk

 
Placuszki🥞:
85ml mleka sojowego wymieszałam z 1 łyżeczką octu jabłkowego i odstawiłam na kilka minut, aby powstała „maślanka”.
65g mąki z komosy (można zmielić ziarenka w młynku do kawy) wymieszałam z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody oraz 1 łyżką ksylitolu, szczyptą soli.
Do suchych składników dodałam moją „maślankę” i smażyłam na lekko przetartej patelni małe pankejki. Raczej nie za długo, by nie wyszły suche.

 
Cytrynowy sos:🍋
Do pojemnika dodałam: 3 łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej, garść namoczonych nerkowców, chlust mleka kokosowego, sok i skórkę z jednej cytryny, 2 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczkę pyłku pszczelego i wszystko razem zblendowałam regulując gęstość mlekiem kokosowym. Spróbowałam czy nie trzeba dosłodzić. Na koniec wmieszałam garstkę posiekanej drobno świeżej melisy

 
 
 

Dodaj komentarz

Wegański żurek z pianką tofu

Wegański żurek, podany z tłuczonymi ziemniakami i pianką na bazie tofu. Żurek sam w sobie nie jest ciężki, na wywarze z borowików i zakwasie orkiszowym.

Read More »

Młoda kapustka z wędzonym tofu

Z młodą kapustką mam zawsze tak, że wydaje mi się, że kupuję wielką główkę z której wyczaruję kilka potraw, a później okazuje się że schodzi cała pochłonięta

Read More »