Kolejna odsłona malutkich pankejków, tym razem podwójnie komosiane, cytrynowe z nutą melisy
Uspokajające Quinoa Pankejk
Placuszki:
85ml mleka sojowego wymieszałam z 1 łyżeczką octu jabłkowego i odstawiłam na kilka minut, aby powstała „maślanka”.
65g mąki z komosy (można zmielić ziarenka w młynku do kawy) wymieszałam z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody oraz 1 łyżką ksylitolu, szczyptą soli.
Do suchych składników dodałam moją „maślankę” i smażyłam na lekko przetartej patelni małe pankejki. Raczej nie za długo, by nie wyszły suche.
Cytrynowy sos:
Do pojemnika dodałam: 3 łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej, garść namoczonych nerkowców, chlust mleka kokosowego, sok i skórkę z jednej cytryny, 2 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczkę pyłku pszczelego i wszystko razem zblendowałam regulując gęstość mlekiem kokosowym. Spróbowałam czy nie trzeba dosłodzić. Na koniec wmieszałam garstkę posiekanej drobno świeżej melisy