Uspokajające Quinoa Pankejk

 
 
Kolejna odsłona malutkich pankejków, tym razem podwójnie komosiane, cytrynowe z nutą melisy 😊

 

Uspokajające Quinoa Pankejk

 
Placuszki🥞:
85ml mleka sojowego wymieszałam z 1 łyżeczką octu jabłkowego i odstawiłam na kilka minut, aby powstała „maślanka”.
65g mąki z komosy (można zmielić ziarenka w młynku do kawy) wymieszałam z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody oraz 1 łyżką ksylitolu, szczyptą soli.
Do suchych składników dodałam moją „maślankę” i smażyłam na lekko przetartej patelni małe pankejki. Raczej nie za długo, by nie wyszły suche.

 
Cytrynowy sos:🍋
Do pojemnika dodałam: 3 łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej, garść namoczonych nerkowców, chlust mleka kokosowego, sok i skórkę z jednej cytryny, 2 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczkę pyłku pszczelego i wszystko razem zblendowałam regulując gęstość mlekiem kokosowym. Spróbowałam czy nie trzeba dosłodzić. Na koniec wmieszałam garstkę posiekanej drobno świeżej melisy

 
 
 

Dodaj komentarz

Puszysty batatowy serniczek

  Nie ma takiego warzywa, którego nie lubię. Uwielbiam wszystkie, bez wyjątku. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez dodatku choćby odrobiny jarzynek. Przemycam je zawsze

Read More »

Wiśniowo-ananasowa miseczka

Coś dla ochłody, coś troszkę w stylu Nice Cream. Połączenie wiśni i ananasa Wyszło całkiem ciekawie. Do podania z czymś czekoladowym, u mnie granola i

Read More »