Uspokajające Quinoa Pankejk

 
 
Kolejna odsłona malutkich pankejków, tym razem podwójnie komosiane, cytrynowe z nutą melisy 😊

 

Uspokajające Quinoa Pankejk

 
Placuszki🥞:
85ml mleka sojowego wymieszałam z 1 łyżeczką octu jabłkowego i odstawiłam na kilka minut, aby powstała „maślanka”.
65g mąki z komosy (można zmielić ziarenka w młynku do kawy) wymieszałam z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 łyżeczki sody oraz 1 łyżką ksylitolu, szczyptą soli.
Do suchych składników dodałam moją „maślankę” i smażyłam na lekko przetartej patelni małe pankejki. Raczej nie za długo, by nie wyszły suche.

 
Cytrynowy sos:🍋
Do pojemnika dodałam: 3 łyżki ugotowanej białej komosy ryżowej, garść namoczonych nerkowców, chlust mleka kokosowego, sok i skórkę z jednej cytryny, 2 łyżki ksylitolu, 1 łyżeczkę pyłku pszczelego i wszystko razem zblendowałam regulując gęstość mlekiem kokosowym. Spróbowałam czy nie trzeba dosłodzić. Na koniec wmieszałam garstkę posiekanej drobno świeżej melisy

 
 
 

Dodaj komentarz

Słonecznikowa posypka kanapkowa

To taka wersja wegańskiego parmezanu, ale zrobiona ze słonecznika. Fajna, słona posypka, pełna Umami za sprawą niezastąpionych płatków drożdżowych. Ja od jakiegoś czasu używam firmy

Read More »

Warzywna pasta z dzikim ryżem

Dziki ryż, lubię i staram się jadać regularnie. Chociaż jeżeli miałabym się kierować tylko smakiem to inne rodzaje raczej bardziej mi podchodzą (zwłaszcza czarny). Dlatego

Read More »